Home ReviewsAlbum Reviews THE GOLDEN GLOWS – Sunrise (Excelsior Recordings)

THE GOLDEN GLOWS – Sunrise (Excelsior Recordings)

by Bart Verlent

Bram Van Moorhem, Nel Ponsaers (Anderson, Stef Kamil Carlens) en Katleen Scheir begonnen als akoestisch trio dat met één gitaar en drie prachtige stemmen americana traditionals tot leven bracht onder de naam The Golden Glows. Na de ep’s A Folksongbook en A Songbook From The 20’s lieten de drie zich regelmatig bijstaan door diverse muzikanten. Zo brachten ze de albums Prison Songs (een hommage aan Alan Lomax), The Anthology Of American Folkmusic (een tribute aan Harry Smith) en On Moonlight And Rain (eigen songs die gebaseerd zijn op Japanse spookverhalen van Ueda Akinari) uit. Voor hun nieuwe album Sunrise keerde het trio terug naar de basis: één gitaar, drie mooie stemmen en af en toe een piano.

© The Golden Glows

Samen hebben de drie genoeg ervaring om straffe eigen composities af te leveren en deze nieuwe plaat is dan ook zowat het meest persoonlijke dat ze ooit maakten. Met elk lied op het album willen ze stralen zoals de opgaande zon, en dat doen ze dan ook met prachtige close harmony. Een albumtitel was dan ook snel gevonden.

Ook al blijven de arrangementen heel sober, toch klinkt elk nummer volledig anders dankzij het rijke klankenpalet dat de drie toppers elke keer neerzetten met hun buitengewone meerstemmigheid. Als Bram alleen zingt, moeten we soms aan de jonge Leonard Cohen denken, hij heeft dezelfde verhalende manier van zingen. Stardust heeft een klein The Partisan randje. Maar eigenlijk heeft de band een uniek, puur geluid dat heel intens binnenkomt dankzij de mooie samenzang die telkens weer magisch klinkt. In de nummers horen we wat echo’s uit roots, americana en country maar Katleen, Bram en Nel gaan heel breed en horen dan ook niet in een vakje thuis.

Sunrise is een bloedmooie plaat die de perfecte soundtrack vormt voor de zonsopgang en -ondergang en alles wat ertussen valt. Je kan je tijdens deze donkere koude dagen opwarmen aan de warmte van de nummers terwijl je droomt van dagen vol zon.

The Golden Glows stelt Sunrise voor op:

13/12 – Sint Kamilus, Bierbeek
16/01 – Amor, Anwerpen
21/01 – Ha Concerts, Gent
21/01 – Ancienne Belgique, Brussel
02/02 – Café Central, Zwevegem
03/02 – Minderbroederskerk, Maaseik
08/02 – CC, Schoten
24/02 – CC, Mol
30/03 – CC, Deurne
11/04 – CC De Brouckere, Torhout

FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More