Home ReviewsAlbum Reviews SYGO CRIES – Talking About Walls

SYGO CRIES – Talking About Walls

by Nel Mertens

Het is juni 2020 wanneer Mika Goedrijk (This Morn’ Omina, Nebula-H, Pow(d)er Pussy) een bericht de wereld in stuurt in zijn zoektocht naar een bassist voor zijn project Sygo Cries. Wim Guyllemin (The Othern Intern) pikte daar op in en de heren waren vertrokken. Dat was meteen een match, want elk idee of stukje melodie mondde uit in een nieuw nummer. Ook Olivier Moulin (The Mars Model – live keys en synths) en de jonge gitarist Brooklyn Machet sloten wat later aan bij het tweetal. Sygo Cries kende voltallig zijn herstart, met deze ep Talking About Walls als eerste release.

Muurtjes dus, om af te breken. “We zien, voelen muren rondom ons en in onze ervaringen en observaties, emotioneel en fysiek. Maar we kunnen ze doorbreken, door begrip en communicatie zodat ze met tijd vervagen”, legt Sygo Cries uit bij het thema van deze ep.

Vier tracks met teksten die er toe doen, over zaken die de bandleden opvallen, waardoor ze geërgerd of getriggerd worden.

Deinend op de prominent eentonig donkere baslijn is Spiders (In Our Head) een sterke opener, waarin de stem van Goedrijk van urgent opdringend, tot wanhopig uitzingend en uitdagend fluisterend klinkt. Het tempo zwelt aan gedurende de track, met drumwerk dat slim gevarieerd ingezet werd.
De eerste track die Mika en Wim samen schreven was End of the Century. Een stevige, catchy song, die start met uitdagend nihillistisch klinkende woorden, getriggerd door een knappe gitaarlijn, waardoor de energieke dynamiek van de track meteen in ons oor blijft hangen.

De herwerking van Ship of Friends klinkt hier in een mix van electro en postpunk. Bubbelend donker, met oplichtende toetsen en triggerend snaarwerk dat tussen de synths en Goedrijks woorden zweeft. Bij elke Sygo Cries- nummer lijkt elk instrument erg goed zijn plek te kennen, waardoor de opbouw steeds sterk klinkt.
Het slotnummer The Parting Glass lijkt aan te vatten als een zacht bittere ballade, met de warme toetsen en verzuchtende woorden, bouwt op tot het intiem open breekt tot een rijk warm nummer, vol emoties. Onze favoriet toch wel…

Naast de ep, vind je op de Bandcampagina van Sygo Cries ook nog een bonusnummer met de unblended mix van Surrender, waaruit de nodige rebelse attitude klinkt.

“Shshshshshsh – Surrender”
“Geef je over
Een eigenzinnige blik, ogen die spreken
Zo makkelijk om me mee te plagen
Wees niet bang voor mijn lach die een echo uit
Durf je me te voelen
Mooi, kuiltjes in die wangen
Een vaarwel, wat dacht je ervan?
Ik ben nooit tevreden
Met alleen een ‘nee’ als antwoord.”

(vrije vertaling van de tekst)

Talking About Walls is digitaal en op 12 inch clear blue vinyl verkrijgbaar.

Bandcamp / Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More