Home ReviewsAlbum Reviews SUURA – Stuve (bwaa. records)

SUURA – Stuve (bwaa. records)

by Björn Comhaire

In de categorie “moeilijk te categoriseren”: de band Suura. Suura is het muzikale vehikel en kwartet van snarenman Nicolas Van Belle. Aan zijn zijde Benjamin Hermans (saxofoon en klarinet), Stan Maris (accordeon) en Emanuel Van Mieghem (contrabas) en tijdens Drevelnis ook nog Joe Talia.

Stuve is een live opname die de band maakte tijdens hun residentie in Nona in Mechelen en die werd opgenomen door Christophe Albertijn, gemixt door Stijn Cools en gemasterd door Uwe Teichert. Dan weet je dat ook weer!

Elf nummers lang gaat het viertal op zoek naar nieuwe klanken uit vertrouwde instrumenten. De rode draad doorheen die zoektocht is “opstuivend zand”. Wat dat muzikaal betekent is moeilijk in woorden te vatten, daarom schrijft de band ook geen gedichten natuurlijk… Of toch want dit is hoe ze zelf de muziek op de plaat beschrijven: “De ideologie achter Stuve is het opwaaien van zand (klank) dat zich verspreidt door de lucht (geluidsgolven). Doordat dit opwaaien de muzikale structuur fragmenteert, krijgt de muziek meer korrel die uitgesponnen klinkt maar eveneens vanop afstand herkenbaar blijft.”

Duidelijk?

Wij horen een eigenzinnige, uitgekiende zoektocht naar het omzetten van beelden en belevenissen in klank. Meditatieve geluiden en klankgerechten die soms pulseren op het ritme van de alfa-golven in je hersenen (Drevelnis), dan weer drammen (Lesti), omzwachtelen (Lumro) of enigszins irriteren (Adieu).

De productie is, zoals steeds bij Suura, van zeer hoge kwaliteit wat fijn contrasteert met de tegendraadse opbouw van de meeste nummers en de bevreemdende titels. Een plaatje met een duidelijk herkenbare stijl en grote muzikale eenheid waar je verder nauwelijks een touw aan kan vastknopen. Fijn!

Het artwork is van Broos Stoffels en geeft de filosofie achter Stuve visueel weer. Het album is verkrijgbaar via de BANDCAMP pagina van de band.

Wil je Suura live aan het werk zien? Dat kan!

10/05 – De Koer, Gent
18/05 – Bruggenhuis, Geraardsbergen
20/05 – GC De Lijsterbes, Kraainem
22/05 – Klankhaven, Antwerpen
02/06 – UN PEU, Brussel
10/06 – CC De Ververij, Ronse
23/06 – Divagation, Brussel

FACEBOOK / INSTAGRAM

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More