Home ReviewsAlbum Reviews STEF KAMIL CARLENS & THE GATES OF EDEN – Play Bob Dylan Live 2021-2022 (Starman Records)

STEF KAMIL CARLENS & THE GATES OF EDEN – Play Bob Dylan Live 2021-2022 (Starman Records)

by Bart Verlent

Op 24 mei 2021 streamde Stef Kamil Carlens, ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van Bob Dylan, een vooraf opgenomen concert (dat was opgenomen in zijn The Rabbit Field studio in Hoboken) met zijn nieuwe begeleidingsband The Gates Of Eden. Carlens kon rekenen op de muzikale steun van Geert Hellings en Simon Pleysier op gitaar, Thomas De Prins op Hammond, piano, Moog en Mellotron, Matt Watts op piano, orgel en keyboards, Mirko Banovic op bas, Sam Gysel op drums en op backings Liz Accoe, Karoline Leki Kamosi en Rahmat Emonds. Tijdens de stream bracht het gezelschap een bezielde performance met eigen interpretaties van minder gekende nummers van Dylan. De sessie deed verlangen naar meer en in 2022 gingen ze op toer met de volledige bende.

© Stef Kamil Carlens & The Gates Of Eden

Starman Records heeft nu de livestream en een soort van best of van de concertopnames uit 2022 op dubbel cd/lp uitgebracht. Op de eerste plaat staat de integrale opname van de livestream in Hoboken en op de tweede staan opnames van concerten in De Roma in Antwerpen, Mezz in Breda en Tivoli in Utrecht. Allemaal opgenomen met dezelfde muzikanten als tijdens de livestream, alleen Leki werd tijdens de liveoptredens vervangen door Rahmet Emonds omdat ze moest revalideren van een herseninfarct.

Je kan onmogelijk negeren dat Dylan een straf songschrijver is, als zanger wordt hij niet altijd geapprecieerd omwille van zijn nasale stemgeluid. Carlens biedt dan ook de perfecte remedie voor de mensen die niet van de stem van Dylan houden maar wel van zijn songs. Dylan puristen moeten misschien af en toe wel eens slikken, maar Stef Kamil en zijn muzikale vrienden gingen steeds met veel respect voor het origineel te werk. De nummers klinken allemaal veel opzwepender en warmer en dankzij de brede arrangementen en het enthousiaste speelplezier worden we meegezogen in die geweldige live vibe.

De live-opnames klinken puur en intens zoals dat in een studio nooit lukt. Het is dan ook een unieke registratie zonder franjes die zo goed als perfect klinkt. Carlens zingt trouwens gewoon als zichzelf, hij probeert niet om Dylan te imiteren en dat kunnen we alleen maar toejuichen.

Met deze plaat kan je jouw huiskamer omtoveren in een echte concertzaal waarin Carlens en zijn kompanen je meesleuren uit je zetel en je onderdompelen in de wereld van Dylan. Je hoeft geen fan te zijn van Bob om deze plaat te kunnen pruimen. Het is gewoon een hele straffe live-registratie van een band die speelt met hart en ziel en een mooie hommage brengt aan Robert Allen Zimmerman.

Dit jaar gaat Stef Kamil nog op tournee met The Gates Of Eden. Je kan ze nog aan het werk zien op:

01/03 – CC Het Gasthuis, Aarschot
02/03 – Liers Cultuurcentrum
05/03 – Ancienne Belgique, Brussel
09/03 – Schouwburg, Kortrijk
11/03 – Grote Post, Oostende
15/03 – Stadsschouwburg, Sint-Niklaas
17/03 – Cultureel Centrum Mol
21/03 – CCHA, Hasselt
30/03 – Het Depot, Leuven
31/03 – Viernulvier, Gent

Facebook Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More