Home ReviewsAlbum Reviews SASJA – Can I Meet You Nowhere?

SASJA – Can I Meet You Nowhere?

by Bart Verlent

De Gentse muzikant/producer Sasja Maekelberg verkende eerder het domein van de donkere, melancholische synthpop onder de naam Larssen waarmee hij in 2021 zijn laatste release uitbracht. Daarna begon Sasja te experimenteren met elektronische instrumentale muziek met field recordings, ambient tracks en tapes. Het jaar daarop startte hij een samenwerking met fotografe Elke Pannier binnen het encountersproject. Sasja en Elke werkten toe naar een visuele liveact met fotografisch narratief, het duo stelde dit project vorig jaar live voor in het KASK in Gent.

© Sasja

De symbiose van geluid en beeld verwoordde Sasja’s muzikale verhaal op zo’n vruchtbare manier dat hij besloot de muziek na afloop van het project uit te brengen op vinyl. Zijn broer Jasper was in de wolken van deze nieuwe artistieke koers en stelde voor om de nummers te mixen. Het is de eerste officiële samenwerking tussen de broers Maekelberg. Zino Mikorey verzorgde de mastering, de Duitser werkte eerder samen met onder andere Jonny Greenwood, Chilly Gonzales, Agnes Obel, Ludovic Einaudi en Nils Frahm.

Met de single Are We Lonely gaf Sasja al een mooi voorproefje van wat we kunnen verwachten van dit debuutalbum. De track is opgebouwd uit samples, soundscapes, donkere monotone beats en zijn vervormde stem. Het is een uniek combinatie die een clash lijkt tussen de werelden van Bon Iver en Ólafur Arnalds.

In het album creëert Sasja een eigen universum vol kleurrijke klanken en meeslepende dromerige melodieën die versterkt worden met samples van stemmen en geluiden. Outside In A Chair en I’ve Seen You nemen ons zachtjes mee in deze magische wereld. Tijdens Shoes vullen subtiele beats het mooie klankentapijt aan, terwijl die beats bij het dromerige Where Do You Hide opnieuw verdwenen zijn. 7 7 kan je bekijken als een zweverige dancetrack maar het onverwachte, dramatische einde doet die dance vibe volledig wegsmelten. Er wordt in stijl afgesloten met Train Of Thoughts waarop iemand een tekst declameert over te laat koffie drinken, op dromerige soundscapes en rustige beats.

Zalig plaatje deze Can I Meet You Nowhere? Sasja bewijst ermee dat het goed voelt om in alle vrijheid te experimenteren en zo prachtige liedjes op te bouwen. De vinyl zal zeker een mooi geheel vormen met het boekje met de foto’s van Elke Pannier. Wie het album wil kopen zal snel moeten zijn, want het is verschenen in een gelimiteerde uitgave van slechts 200 exemplaren.

Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More