Home ReviewsAlbum Reviews NOORD – Cryptosis (Gio Smet Records)

NOORD – Cryptosis (Gio Smet Records)

by Nel Mertens

2017, Antwerpen. Noord ziet het daglicht. En meteen was duidelijk dat deze driekoppige metalband niet zou klinken als de anderen. Want Noord combineert verschillende elementen en stijlen om hun eigen sound neer te zetten.

Na hun eerste release, de ep One, is hun eerste album Cryptosis gevolgd. Het verscheen reeds enkele maanden geleden en raakte hier ondergesneeuwd onder de vele releases en eindejaarslijstjes. Beter laat dan nooit, want deze willen we jullie echt niet ontzeggen!

De band is terecht trots op hun eerste album: “Onze band bestaat al 6 jaar maar wij hebben het gevoel dat dit album de echte geboorte van Noord is. De voorgaande jaren waren als het ware de zwangerschap waarin onze technische vaardigheden met elkaar in wisselwerking stonden, maar het allerbelangrijkste: onze muziekstijl werd volwassen.”

Acht nummers op een plaat die start met een hartslagmeter, die stil valt, waarna een lange piep volgt. De hel barst los in Fractured. De levenslijn wordt gebroken. En hoe…! Melodische crossovers tussen black- en deathmetal, de nodige ruimte voor een klassieke gitaarsolo, met fantastisch rauwe zanglijnen die energie uitspuwen!

Agressor klinkt – zoals het volgens de titel hoort – iets agressiever. Het nummer raast door met screams en grunts, drums die hartslagen doen overslaan en aanstekelijke riffs.

Iets rustiger en vooral nog melodieuzer klinkt Lilith, terwijl het ritmisch spel tussen gitaar en drums in het overweldigende Voice Of Ruin op de voorgrond komt te staan.

De vocale duetten in What Am I Breathing For zijn knap opgebouwd, en stuwen de track onder invloed van het verbluffende drumwerk vooruit.

Een sober doodse sfeer wordt gecreëerd in de akoestisch, warmtrage intro van Sepulcrum. Het gitaargetokkel getuigt van een bepaalde eenzaamheid, die wel eens op kerkhoven heerst. Ook als het metalmuurtje even later opgetrokken wordt, blijft die sfeer wonderwel behouden, al was het onder veel meer geweldadige volumes!

Opnieuw krijgen we zo’n rake intro met akoestische gitaar en piano in Zwart Water, een emotioneel beladen, instrumentaal intermezzo, net voor afsluiter Dead Tide, die dan weer de kracht en energie van de band ten volle laat horen. Recht richting hel, met zware drums en nog zwaardere vocalen.

Een heerlijke metalontdekking om loeihard door de wereld te laten knallen. Trots dat dit alweer kwaliteit uit België is! Noord laat metal vandaag toch net dàt tikkeltje anders klinken!

Cryptosis is digitaal verschenen bij Gio Smet Records.

Facebook / Instagram / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More