Home ReviewsAlbum Reviews NOEL GALLAGHER’S HIGH FLYING BIRDS – Council Skies (Sour Mash Records)

NOEL GALLAGHER’S HIGH FLYING BIRDS – Council Skies (Sour Mash Records)

by Hans Verhoeven

En dan luisteren wij heden naar de vierde soloplaat van Noel Gallagher (°1967). De middelste van drie broers, de jongste was Liam, de zanger van hun gezamenlijke groepje Oasis, en de oudste, ene Paul denken we, bewaakte trouw hun munitievoorraad. Want ze schoten met scherp en ze schoten er vooral niet naast.

Noel schreef de songs. Hij doet dat nu nog, maar dan voor zijn eigen High Flying Birds. En hij doet dat nog steeds met verve (al was dat een andere Noord-Engelse groep) maar zo goed als in de nineties zal hij nooit meer worden. En hij had zijn uitschieters: Holy Mountain van vijf jaar geleden blijft een geweldige lap rock-‘n-roll. Genoeg nu over wat was, over naar wat is.

Hij begint rustig, op deze Council Skies. Maar al meteen denken we: waarom al die hoge noten? De man is een dagje ouder en Paul McCartney haalt ze ook niet allemaal meer. Dit is natuurlijk niet live, dit is studiowerk en in een studio kunnen ze alles. Naar het schijnt zelfs verbaasd naar een mengpaneel zitten staren zoals een koe naar een Franse gazette. Geen slechte song, dit, en Pretty Boy ook niet, maar we wachten. Op de gruizige, razende gitaren, wat toch vroeger zijn handelsmerk was.

Maar nee, getuige iets als Dead To The World maakt Noel tegenwoordig ellenlange wandelingen doorheen het Lake District om er en passant dode dichters te eren. Goed hoor, maar we missen de gitaren. We zagen.

Net als Noel. Het instrumentarium is weer eens rijker dan ten tijde van de latere Beatles-platen waarop hij zo graag had meegespeeld. Maar het raakt niet midscheeps in de maag, zoals goeie dingen dat horen te doen.

Oh, ben je er nog? Sorry, wij waren in slaap gesukkeld. Werden enigszins wakker met Easy Now, geweldige popsong met echo’s van vroeger, van Zijn vroeger. Had broer Liam – zijn aartsvijand – dit nu nog gezongen…

Ja, There She Blows! en Love Is a Rich Man zijn gewoon goeie songs. En met We’re Gonna Get There In The End probeert hij z’n eigen Got To Get You Into My Life van (zij weer!) The Beatles te maken en faalt uiteraard jammerlijk. Ach, we gaan hier afsluiten want morgenvroeg moeten we vroeg op om te kunnen uitslapen. Er staat niet één slechte song op deze Council Skies. Helaas zijn ze allemaal tamelijk vervelend. Noel Gallagher kan beter. Helaas zijn we er niet zeker van of hij dat nog wel kan. Oh ja, op zaterdag 2 september op Crammerock. In Stekene. Steek je boekentas weg, zo na die eerste schooldag.

FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More