Home ReviewsAlbum Reviews MAGNIFY THE SOUND – Don’t Give Us That Face (Crispin Glover Records)

MAGNIFY THE SOUND – Don’t Give Us That Face (Crispin Glover Records)

by Patrick Bruneel

In thuisland Noorwegen mochten ze in maart al kennis maken met Don’t Give Us That Face van Magnify The Sound. De rest van de aardlingen moest nog even geduld hebben.

Dat geduld wordt alsnog ruimschoots beloond, want het duo Magnify The Sound, dat sinds 2010 actief is, daagt onze oren uit om zeer aandachtig te luisteren naar wat zij met drums, gitaar en elektronica tot ons brengen.

Geen alledaagse geluiden, dat is een vaststaand feit. Experimenteel en geïmproviseerd daagt het duo namelijk niet alleen ons, de luisteraars, uit, maar ook zichzelf.

Gitarist Trond Engum is lid van de gerenommeerde Noorse bands The 3rd And The Mortal (van doom over progrock naar elektronica) en The Soundbyte. Drummer Carl Haakon Waadeland is en was actief in een hele rist minder bekende orkestjes, waaronder Rasmus Og Verdens Beste Band, Sigurd Bjørhovde Quartet en Bodega Band.

Het is vooral de combinatie van beider muzikaal verleden die deze plaat tot een ontdekkingsreis maakt. Jazzy tonen worden afgewisseld met riffs die zo uit een metalsong zouden kunnen komen (Engum was heel erg into metal in de jaren 1990) maar ook bevreemdende percussie, drones en loops doen hun intrede.

Deels worden de nummers vooraf gecomponeerd, vooral om te vermijden dat er saaie stukken ontstaan als opmaat naar het geïmproviseerd vinden van elkaar. Het samenspel en de combinatie van vooraf uitgeschreven en ter plaatse verder werken op de vooropgestelde ideeën, werkt wonderwel bij deze twee anciens.

Het is bijna jammer dat we tijdens het beluisteren van Don’t Give Us That Face het duo niet aan het werk zien. De manier waarop Waadeland onconventioneel drumt is op zich ongetwijfeld al een streling voor het oog.

Intrigerende plaat, dat is een feit en een mooie opstap voor wie zich eens wil wagen aan muziek die buiten alle grenzen kleurt.

FacebookYoutubeCrispin Glover Records

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More