Home ReviewsAlbum Reviews LOUD AS GIANTS – Empty Homes (Consouling Sounds)

LOUD AS GIANTS – Empty Homes (Consouling Sounds)

by Patrick Bruneel

Zo’n dertien jaar geleden werkten Dirk Serries en Justin K. Broadrick al eens samen, toen als Fear Falls Burning en Final, het eerste een project van Serries, het andere van Broadrick. Die laatste kennen we uiteraard als de bezieler van Godflesh maar onder meer ook als Jesu.

Met Jesu en Final betreedt Broadrick het meer experimentele pad. Donkere ambient en drones met een sporadische beat. Een hernieuwde samenwerking met Serries (onder meer Vidna Obmana), die een al even grote duizendpoot is als Broadrick en ook met een immens oeuvre op zijn naam staat onder diverse aliassen, kon aldus niet uitblijven.

Beide muzikanten hebben uiteraard een drukke agenda, mede door tal van projecten waar ze zich mee inlaten. Het juiste ogenblik vinden, er eens goed voor gaan zitten en dan uit de losse pols een aantal intrigerende soundscapes in elkaar zetten, daar komt het een beetje op neer.

Deze keer wordt het album en de samenwerking niet als vanuit twee aparte entiteiten gepresenteerd, maar als een band: Loud As Giants. Luid zal het zeker zijn als deze twee deze nummers live zullen brengen. Broadrick is geen man voor de zachte hand en Serries, die tegenwoordig regelmatig aan verstilling doet, houdt er wel van om eens alles los te laten en volop voor het steviger werk te gaan.

In de vier lange stukken zijn beider invloeden goed hoorbaar. Serries dronet er lekker op los terwijl Broadrick met diepe basgeluiden en andere tierlantijnen de boel opfleurt. De insteek: isolatie, de leegheid van de stad in de nacht, lege huizen (iedereen slaapt of is weg) en het in vraag stellen van de kleine ruimte waar we elke dag onze tijd in passeren. Deze ideeën vormen de achterliggende gedachte bij het project Loud As Giants.

Beiden voelen elkaar heel goed aan. Ze kennen elkaar dan ook al sinds Fear Falls Burning eens de support deed van Jesu, decennia geleden. Maar ook daarvoor hadden beiden al veel respect voor elkaars werk toen ze beiden apart veel nummers bijdroegen aan allerlei cassettes in de tijd van tape-trading. Dat is duidelijk te merken aan de coherentie van deze plaat.

Slepende en gevarieerde drones die prima werken in het avondlicht of op momenten voor de vroege vogels het heft weer in handen nemen.

Consouling Dirk Serries Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More