Home ReviewsAlbum Reviews LIELA MOSS – Internal Working Model (Bella Union/PIAS)

LIELA MOSS – Internal Working Model (Bella Union/PIAS)

by Bart Verlent

Liela Moss was vroeger de frontvrouw van de indierock band The Duke Spirit. Ze had altijd al een voorliefde voor elektronische muziek en werkte reeds samen met UNKLE, Giorgie Moroder en Heritage Orchestra. Het is dan ook logisch dat ze ook op haar soloplaten het elektronische pad volgt.

Internal Working Model is de derde solo langspeler van Moss. Ze nam het op samen met haar partner en Duke Spirit-collega Toby Butler waarbij ze hun tijd verdeelden tussen werken aan het album en ouderschap. Liela vergelijkt de uitwerking van het album met een langzaam kaartspel waarbij het duo de kaarten speels prijsgeeft.

© Leila Moss

De songs zijn gecomponeerd op een modulaire synth die de energie van het album bepaalde. Voor het duo was dit een nieuwe manier van werken en het werken met een anoniem synth brein bood een soort van nieuwe vrijheid. Er staan ook een paar duetten op het album en wel met niemand minder dan Gary Numan, Jehnny Beth (Savages) en Dhani Harrison.

Internal Working Model is een heel divers plaat waarop Liela Moss uitpakt met sfeervolle electro. Het geluid zweeft ergens tussen het experimentele van Björk en het dansbare van Róisin Murphy.

Het album opent met het donkere Empaty Files dat evolueert naar een aanstekelijke dancetrack. WOO (No One’s Awake) klinkt dan weer zweverig, maar dankzij de percussie ook heel dansbaar. In Vanishing Shadows zet Gary Numan het refrein meer kracht bij maar het is toch vooral Moss die de show steelt met haar geweldige stem die ook voor vuurwerk zorgt in The Wall From The Foor.

Jehnny Beth is te horen op het fragiele Ache In The Middle. De stemmen van de twee zangeressen zijn heel een mooi in evenwicht waardoor er iets magisch wordt opgebouwd. Tijdens het indrukwekkende New Day imponeert Liela op dromerige soundscapes. Come And Find Me is dan weer een straffe dancetrack die bijzonder smaakvol is opgebouwd. Welcome To It is een mooie combinatie van donker en opzwepend terwijl afsluiter Love As Hard As You Can weer zo’n zweverig pareltje is waarbij Leila in het refrein ondersteuning krijgt van singer-songwriter Dhani Harrison.

Op de vorige albums was al te horen dat Liela Moss heel wat in haar mars heeft maar in deze Internal Working Model komt dat nog meer tot uiting. Alles is tot in het detail uitgewerkt en dat levert een heel straffe, veelzijdige plaat op.

FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More