Home ReviewsAlbum Reviews LAURA MISCH – Sample The Sky (One Little Independent)

LAURA MISCH – Sample The Sky (One Little Independent)

by Mark Van Mullem

In november maakten we kennis met multi-instrumentaliste Laura Misch in de Witloofbar van Le Botanique; een concertje dat ons zeer wist te bekoren. Misch is niet alleen een geweldig goede saxofoniste, ze beschikt ook over een erg mooi stemgeluid en is niet vies van wat indietronics en beats. Live werkte dat perfect.

Het album Sample The Sky, uitgekomen in oktober, was de leidraad door de set in Brussel. Een bespreking van die plaat had je nog van ons te goed. We hadden je dus nog niet verteld dat dat een heel erg fijne collectie composities is geworden, erg dromerig en laidback, dus dé ideale laatavondplaat, met de stem én sax van Misch op de voorgrond, sfeervol ondersteund door heerlijke harpklanken en elektronica.

Sample The Sky zou een ode aan Londen zijn, waar Misch woont, maar ook eert de muzikante haar muzikale invloeden; gaande van pioniers in de elektronische muziek over nineties pop tot R’nB. Of je dat er allemaal in hoort? Goh, Sample the Sky is alleszins géén popplaat geworden, noch moet je R’nB verwachten, al is Misch een grote Beyonce-fan. En neen, een pure jazzplaat werd het ook niet… Sample The Sky werd eerder een frisse blend van smooth jazz en ingetogen triphop met een vleugje lounge zonder vervelend te worden. Veelal ingetogen en dromerig, zonder slaapverwekkend te zijn. Soms zuinig dansbaar…

Het album opent met het sfeervolle Hide To Seek. Een deemoedige sax opent, zachte electronic beats vallen in, effects, sax, en Laura’s mooie stem, een bescheiden aanval op jouw dansbeentjes met die vibe waar simpelweg niét aan te ontkomen valt, toch? En de toon is gezet. Light Years is heel laid back, met lome zang, sensuele saxpartijen in een loop én live een trukje dat Misch ook graag bezigt. Ook de koortjes, zijn allicht loops van Misch’ eigen stem.

Portals, een ode aan haar overleden grootvader, klinkt iets minder indrukwekkend en beklijvend dan dat het dat live deed. Maar een bijzonder mooie compostie, dat blijft het wel. Met fraaie harploop en de wondermooie zang van Laura. Die harploop loopt rustig door in Outer Edges, terwijl we, al dan niet geloopte, subtiele saxen horen en ons realiseren dat Portals en Outer Edges eigenlijk een geheel vormen.

Listen To The Sky kent een trage en slome opbouw. Dan clicken de electronic drums in en wordt het loungy dansbaar. Een basloopje dringt zich naar voor, dan vooral veel stemmenpracht en natuurlijk fraaie saxpartijen en ook de harp duikt weer op. Sterk!

Tijdens het concert in Brussel was Widening Circles ons lieftallig afgedwongen neerzit-momentje, de muziek en tekst kwam destemeer binnen. In het studiojasje klinkt dit een stuk vrijblijvender en minder krachtig maar toch is het puur genieten van de mooie sprookjesachtige vibe die over deze compositie hangt, mede door die dromerige zang en heerlijke harppartijen.

Op City Lungs werd er in november wel wat zuinig gedanst. De studioversie is toch wat bedeesder, al loopt er wel een electronische beat onder. Maar de fraaie zanglijnen van Misch, die hier wat meer vocale registers opengooit, én de deemoedige saxpartijen raken je wél.

Sax Rise was misschien een betere opener geweest voor het album, zich voortslepend als een zweverige drone, met vervormde en vermomde saxklanken en electronics, met aan het einde dan toch de sax die dan even voluit gaat, waarna de compositie plots stopt.

Als je woorden als deemoed of weemoed al te vaak las in deze tekst, in welke variant dan ook, ben je er nog niet van verlost. Want die zijn zeker van toepassing op het prachtige Wild Swim, de ideale showcase ook voor het pakkende saxofoonspel van Misch en haar wonderlijk mooie emotionerende stemgeluid. Samen met Widening Circles, Hide to seek en City Lungs toch dé sterkhoudertjes van deze plaat als je het ons vraagt.
Of neen, voeg daar de afsluiter Birdseye nog aan toe, met alweer een flinke portie weemoed en zijn rokerige nachtclubsfeertje.

Sample The Sky is een sfeerplaat, een weg-droomplaat ook. Gelukkig géén in-slaapval-plaat. Misschien is het beste scenario wel om deze plaat te beluisteren rond het nachtuur, drankje erbij… Een whisk(e)y’tje misschien! Alles even laten bezinken, en genieten van het intimistische universum waarin Laura Misch je meeneemt. Laat je betoveren door haar mooie stem en de koperen klanken van haar sax. Heel veel tijd hoef je er niet voor uit te trekken, want de plaat klokt af op iets meer dan drieëntertig minuutjes.

Sample The Sky is uit op One Little Independent Records. Ook te vinden op de gekende streamingdiensten.

Laura Misch • facebookinstagram


You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More