Home ReviewsAlbum Reviews KREGEL – #6 (Wagonmaniac)

KREGEL – #6 (Wagonmaniac)

by Nel Mertens

Het is opnieuw tijd om te kregelen! Het postpunkwave trio lanceerde net #6 – jawel, hun zesde ep, na #1, #2, #3, #4 en #5 sinds 2020. We hadden dan ook geen andere titel verwacht.

Wat mogen we wél verwachten van de nieuwe van Kregel? Bitsige, kregelige, Nederlandstalige postpunkwave waarbij de heren koppig hun (h)eerlijke ding blijven doen. En dat maken Bart Timmermans (Vandal X), Sven Derwa en Jeroen Desmet ook nu weer waar.

Postpunksnaren, botsende riffs en ‘godverdomme’ al in de eerste zin! De strofes zijn een aanklacht tegen het welles-nietes spel verpakt als tegengestelde ideologieën, terwijl de woorden “Niet rechts, niet rechts! Links! Averechts!” een sonisch geweld(ad)ig protest is tegen het radicaliserend tegenwerken en boycotten van elkaars ideeën, ook al zijn die misschien wél goed. Het gemarcheer in Links, Rechts, Averechts klinkt rebels, met hoge urgentie en waanzinnig punkdrumwerk dat zelfs de meest geroutineerde schuinsmarcheerder niet kan volgen. Pittig, mét een boodschap. Wat houden we daarvan, durvers!

Oerzuivere synthtonen openen Moeder Aarde, waarbij grimmig slaande gitaren meteen de weldaad overnemen in haakse krachtstellingen. Een mantrisch bezwerende zang in een motorisch strak ritme over Moeder Aarde die zich los schudt, protesteert tegen het misbruik tegen haar, met de – snel en in volle punksfeer gebrachte – woorden “’t Is tijd voor de ongewervelden!”

Postpunkritmes gecombineerd met het geluid van mondharmonica, waarna de gitaren losbarsten: het werkt! De zure, Hardwerkende Vlaming, wordt als mythisch figuur voorgesteld in een rock-‘n-roll-sfeer.

Noem het volgende gerust een verkregeling. Databeheer willen we niet zomaar een cover noemen, want deze herwerking van Husker Du’s Data Control baadt in hetzelfde genre, maar – sorry Husker Du, we zijn nog steeds grote fan – klinkt steviger, degelijker en krachtiger dan het origineel. En dat zeggen we niet vaak over ‘covers’.

Een plaatje om in huis te halen dus, ook voor al wie niet zo kregelig is van aard!

#6 is digitaal en in beperkte oplage op vinyl verschenen bij Wagonmaniac Label en het drietal laat weten dat de demo’s voor #7 volop vorm krijgen.

Wil je Kregel live aan het werk zien? Dat kan alvast op 28 september op Pelter Skelter Indoor Fest in Overpelt, samen met Belgian Asociality, Disorientations,…

Facebook – Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More