Home ReviewsAlbum Reviews KOEN JANSSEN – Æther (Chappell Production Music / Elbroar Trailer Music)

KOEN JANSSEN – Æther (Chappell Production Music / Elbroar Trailer Music)

by Nel Mertens

Wat de oeuvres van de  Belgische componist en producer Koen Janssen zo kenmerken, is een dosis avontuurlijke magie. En we spreken van oeuvres. Niet van liedjes, songs of tracks, want die woorden schieten tekort voor zijn creaties.

De klassiek geschoolde huiscomponist van Warner Chappell PM overweldigde ons vorig jaar met zijn album Wonders Beyond waarvan intussen ook 4 tracks gebruikt werden voor het Franse televisieprogramma Topchef M6 – en heeft intussen zijn vierde album Æther klaar.

Zijn werk staat intussen garant voor een unieke, frisse sound die hij neerzet door ‘klassieke’ instrumenten én moderne elektronische snufjes te gebruiken. Ook op Æther neemt hij ons met tien nummers mee in een magisch sonisch verhaal, dat iets meer mystiek en dreiging in zich draagt dan het vorige album. Het geluid van de klassieke instrumenten als strijkers en piano zit er nog in, maar we hebben het gevoel dat drums en elektronica op Æther een grotere rol opnemen.

In de titeltrack klinkt het de hartslag als ritme. Janssen neemt ons meteen mee in een groots openingsnummer, waarin de percussieslagen hard dreigend aanzwellen, samen met het elektronische kader dat daarrond steeds voller en driftiger gesponnen wordt. De hartslag, wordt een innemend strak ritmisch hoofdthema in dit nummer, terwijl pianotoetsen wervelen, twinkelen, strelen en hun magische werk doen.
Elektronisch vernuft prikkelt tintelend in Within en vrouwelijke, meerlagige, etherische zanglijnen en voelen even natuurlijk aan als de percussie. De strijkers versmelten in de dromerige zachtheid, die naar het einde toe plots omslaat naar een meer dreigende sound, waar ook angst in weerklinkt.

Twilight betekent schemering en laat dat ook zo horen. Want in de schemering van een eerder donkere synthlijn, duiken kordate koorzangen op, intelligente loops die maar blijven lopen en ons in trance brengen, en die drums…!!

Het Grote Bestaan heeft iets bevrijdends, hoewel Existence geopend wordt met groezelige noise, die meteen opengebroken wordt met grootse percussie en weidse gezangen.De track wordt af en toe gebroken – net zoals dat bestaan trouwens – door korte noise-intervallen, strijkers vol van emoties, terwijl dit bestaan ons evengoed laat dansen tot die laatste dreun klinkt.

Illuminate doet wat de titel belooft. Het klinkt aanvankelijk ook lichter dan de andere tracks, met een soberder klankenpalet van zang en piano, maar daardoor niet minder sterk, integendeel. Donker begint het volgende opus, waarin verlichting gebracht wordt door rijkelijk gestrijk. Eenzaamheid  en tristesse weerklinkt in de donkerdiepe strijkers in Sentinel, waarna er een dynamische episode met actie volgt. Een erg filmische soundtracksong.

Gedreven strijkers en aansturende ritmes verklanken in Muse Of Light de drijvende strijd tegen duisternis, met pulserende zang. Inner Sphere vertrekt vanuit donkere sferen, om op te bouwen naar een steeds meer extraverte energie. Aansluitend daarop, horen we een gelijkaardige opbouw, maar een andere ‘mood’ in Ghosts And Shadows. Het nummer opent met een melancholisch piano-intro, waar gaandeweg poppende elektro-elementen bij komen en de strijkers de zwaarmoedigheid benadrukken. Het slagwerk dat daar aan toegevoegd wordt, is opnieuw baanbrekend en laat de schaduwen dynamisch dansen.
Het Æther-spel is gespeeld en wordt meesterlijk groots, zalvend, vol energie én met schurende gitaren, afgesloten met End Game.

En wat was het toch op dit album met die drums en andere percussie? Nog maar zelden hoorden we dit instrument zo’n krachtige hoofdrol opnemen, zonder opdringerig te klinken. Na het beluisteren gaan we achter ons eigen drumstel zitten, om enkele ritmes later te beseffen dat ons drumwerk serieus te wensen overlaat in vergelijking met wat we net hoorden. Maar het deed ons alvast goesting krijgen. Een inspirerend album dus. Maar vooral wondermooi. Een saai woord, maar geen ander beschrijft het accurater. Dit is zo’n album – zonder woorden en toch met extraordinaire zangstukken – waarvoor wij nieuwe woorden willen uitvinden.

Het album is gemixt en gemasterd door Pedro van The Image And Sound Factory.
Æther is digitaal verschenen bij Warner Chappell Production Music / Elbroar Trailer Music.

Facebook Website / Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More