Home ReviewsAlbum Reviews JANNES LATHUY – Scoring Cybele (Eigen Beheer)

JANNES LATHUY – Scoring Cybele (Eigen Beheer)

by Bootsie Butsenzeller

Twee jaar geleden boorde Jannes Lathuy zich een weg naar onze ziel met z’n Cabin Fever Dream album, waarop hij in z’n eentje grossierde in dromerige gitaarpracht. Vorig jaar kwam er nog de verrassend Afrikaans getinte single Sunrise en nu z’n nieuwste album.

Jannes speelt gitaar in bands als Gekko, Asvana en Wayfare en dus ook solo. Scoring Cybele kwam tot stand als bachelorproef onderzoek aan de Pxl muziekschool. Het doel was een cinematische concept soundtrack produceren met enkel de gitaar als klankbron. Inspiratie werd gevonden in het spel Halo. Hij verzon zelf een verhaal van Malcolm Maine, een gedragsanalist voor buitenaardse wezens, die mee de nieuwe planeet ‘Cybele’ aan het verkennen is.
Gefaalde experimenten op het toproofdier van de planeet, de So’Dor, zorgen ervoor dat deze in zijn gemuteerde staat een dreiging is geworden voor het ecosysteem en de primitieve plaatselijke bevolking. 

Scifi mét een onderliggende boodschap dus, het vertaalt zich naar beklijvende gitaarexperimenten. We’re Not On Earth Anymore vangt aan met een dreigende drone waarin licht gepiel ons naar een eerste percussieve climax voeren. De oerwoudsferen uit Sunrise, komen in Catch The Beast ook even terug, laverend tussen duisternis en licht. Dat slalommen is iets wat het verdere album kenmerkt.

Bevreemding (Strange Land, Reflections) noisy paniekaanvallen (Code Red, This Place Is Worse At Night, Massacre) beschouwing en reflectie (This Was Our Fault, Snatch N’ Grab) gierende metal lords (Last Stand) tot rituele overwinningsdansen (To Victory). Facility 313 lijkt zelfs uit drumcomputer en synths te komen.

De techneut in ons zou dan graag eens over Jannes z’n schouder meekijken wat hij allemaal met z’n gitaren aanvangt om dit meesterlijke klankpalet eruit tevoorschijn te toveren en welke effecten daarvoor gebruikt werden.

Het is uit deze fictieve soundtrack moeilijk te achterhalen of Malcolm Maine’s missie nu geslaagd is of niet, maar die van Jannes zelf is dat zonder enige twijfel.

Op 21 oktober komt ook nog een deel van de soundtrack als audioboek uit onder de titel Act One, ingesproken door acteur Pieter Jan De Paepe (Thuis, Rent, … ). Geef Lathuy nu een serie of een film a.u.b.

FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More