Home ReviewsAlbum Reviews ILHAN ERSAHIM, DAVE HARRINGTON, KENNY WOLLESEN – Your Head You Know (Nublu Records)

ILHAN ERSAHIM, DAVE HARRINGTON, KENNY WOLLESEN – Your Head You Know (Nublu Records)

by Björn Comhaire

Gooi een stevige dosis jazz, wat funky ritmes en een vat vol vrolijke, kosmische vibes in de mix en de kans is niet gering dat er muziek ontstaat die op Your Head You know had kunnen staan. Drummer Kenny Wollesen (Tom Waits, John Zorn, Norah Jones), gitarist, bassist en elektronica tovenaar Dave Harrington (Darkside) en Turks/Zweeds saxofonist en componist Ilhan Ersahim brouwden samen een ep die bruist van het optimisme.

Zeker de titeltrack doet dat. De intro van Your Head You Know klinkt als de dageraad die gloort zoals enkel de dageraad dat kan, soms toch… Een heldere blauwe hemel op een frisse ochtend als metafoor voor wat mogelijk is. De galmende gitaar van Harrington onderstreept het extatische gevoel terwijl de tegentijdse drums van Wollesen fonkelen als dauwdruppels op mals gras. Ja, we zijn in een poëtische bui vandaag en onze metaforen kunnen wel een opfrisbeurt gebruiken maar wat een zalig nummer is dit!

Ingetogener gaat het eraan toe tijdens Too Late To Turn waarin het deze keer de sax is van Ersahim die zich galmend naar de voorgrond toetert. Vibrafoon, gitaar, een streepje Wurlitzer en een erg droge bas zorgen voor een stevige basis. Het onverwachtse zit hem deze keer in de staart van de compositie. Uitchecken!

In de eerste helft van afsluiter When One Passes komen de jazz invloeden het sterkst naar voor al doet het trio hier iets waar ons eigenste Nordmann ook zo straf in is: rock en jazz met elkaar laten versmelten. Toch mist het nummer een beetje een pointe en blijf je bij de fade out toch een beetje op je honger zitten.

De drie nummers op de ep hebben de frisheid van een spontane improvisatie en toch is dat niet helemaal het geval. Ze zijn namelijk een mix van een goed georkestreerde studio-opname aangevuld met overdubs van improvisaties en nogal wat geëdit achteraf. Het verklaart misschien wel de wat onverwachte wendingen hier en daar.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More