Home ReviewsAlbum Reviews HOOFDSTROOM – No Hay Banda

HOOFDSTROOM – No Hay Banda

by Nel Mertens

De 29-jarige Gentse zanger/ gitarist Edward Huyghe creëert sinds 2008 muziek onder zijn alias Hoofdstroom, een projectnaam die knipoogt naar zijn voorzichtige en soms vergeefse pogingen om aan de mainstream te ontsnappen.
Hoofdstroom zit in ons geheugen met de twee ep’s die hij in 2020 verzamelde op een album: Kind Elk, met 6 Engelstalige tracks, waarna Elk Kind met 6 Nederlandse songs volgde. Met zijn pas verschenen ep No Hay Banda levert hij 6 nieuwe nummers aan, in het Engels.

Huyghe raakte voor deze ep geïnspireerd door een scene uit Mulholland Drive, de film uit 2001 van David Lynch, waarbij de zin “No hay banda. There is no band. This is all a tape recording. It is all an illusion” een diepe indruk naliet.

“Ik kreeg die duivelse ‘no hay banda’ niet uit m’n hoofd. Voor ik het goed en wel besefte, maakte ik een existentiële trip door: ik filosofeerde er op los en gaf ontelbare nieuwe betekenissen aan dat ene Spaanse zinnetje. Was het onversneden inspiratie? Of wou ik er gewoon heel graag iets in zien? Wat er ook van zij, ik besloot mijn onsamenhangende overpeinzingen te bundelen in een ep en die beklijvende scène uit 2001 een tweede leven te geven. Eigenlijk is het een valse belofte, een nieuwe illusie. Als de gemiddelde luisteraar ook maar een beetje op mij lijkt, zal die zich niet volledig kunnen overgeven aan de trance. Onbezorgd wegdromen is onmogelijk. De teksten vallen immers niet te negeren. Ze schreeuwen erom geïnterpreteerd te worden”, legt Huyghe uit.

Zacht gitaargetokkel neemt ons mee op een emotioneel dromerige reis doorheen de hele ep.

Dat het dromerige perfect hand in hand kan gaan met een zacht bitterzoete melancholie, laat No Dino horen. We zijn niet zo’n fan van gefluit in nummers, dus dat mag wat ons betreft volgende keer geheel achterwege gelaten worden. Geef ons maar de knappe stem van Huyge, die met de woorden “There are no dinosaurs in the bible” heel wat in vraag stelt.

OMG klinkt minimalistisch qua sound, maar de glinsterende details op de achtergrond zorgen voor een magisch sfeertje in het nummer.

“We were conceived to praise the day.”

Iets voller van geluid, maar even helend zacht, klinkt Hosanna, waar fijne ritmiek in gebracht werd. Net zoals in OMG krijgen we een ‘oehoeh…’-passage. Net zoals het fluiten in No Dino, ontneemt dit de kracht van de woorden wat voor ons en die hebben al hun kracht nodig, aangezien het muzikale zacht klinkt.

Een eenvoudige elektrische gitaarlijn, gaat met pluimen lopen in Around.

De gedachte You Only Live Twice doet ons glimlachen. Hoe heerlijk zou dat wel kunnen zijn? We zouden het allemaal best kunnen gebruiken, een tweede leven! Een tekst die ons het meest aangrijpt.

In het laatste nummer Banda worden we aan ons lot overgelaten. Weg tekst. Op de ‘no hay banda’-mantra na. Instrumentaal één van de pittigste nummers op de ep, door het ritmelijntje. “There is no band, it’s all an illusion. En dat… laten we volledig aan jullie eigen interpretatie over!

Een mooi zachte ep, met knap gitaarwerk en mooie zang, maar weinig diversiteit in geluid. Zes nummers in deze trant zijn meer dan voldoende.

Voor No Hay Banda werkte Hoofdstroom samen met producer Sebastian Omerson van Number Nine Studios (Eefje De Visser, Gabriel Rios, Tamino,…).

No Hay Banda is digitaal verschenen.

(Her)lees hier onze reviews over Kind Elk en Elk Kind.

FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More