Home ReviewsAlbum Reviews HELEEN VAN HAEGENBORGH – Squaring The Circle (el NEGOCITO Records)

HELEEN VAN HAEGENBORGH – Squaring The Circle (el NEGOCITO Records)

by Björn Comhaire

Sommige releases van het immer innovatieve Gentse label el NEGOCITO Records hebben wat extra duiding nodig. Dat is zeker het geval voor de nieuwe van Heleen Van Haegenborgh, Squaring The Circle.

Twee figuren en een irrationeel getal staan centraal op deze release: Heleen Van Haegenborgh (niet geheel onverwacht) en Johan De Wilde (die had je waarschijnlijk niet zien aankomen) en het getal pi (dat had je nog minder zien aankomen).

Heleen is een geschoold pianist en componist die zich heeft toegelegd op hedendaagse muziek en wat ze zelf ‘extended techniques’ noemt. De laatste tijd ging haar tijd vooral naar het componeren van oude en nieuwe muziek en muziek voor theater.

Johan De Wilde is schilder/kunstenaar en vooral gekend voor zijn sleutelwerk Pi dat werd aangekocht door het Gentse SMAK. Een oneindig kunstwerk gebaseerd op – we gaven het al weg – het getal pi. De Wilde begon in 2006 aan het schilderij en werkt er tot op vandaag nog steeds aan verder.
De cijfers van het getal pi worden door De Wilde grafisch voorgesteld door verticale, gekleurde strepen. De kleur en de lengte van de streep zijn afhankelijk van het cijfer dat wordt getoond. Zo is het getal 3 een bruine streep, 1 is een korte witte streep, enzovoort. Goed gevonden!

Voor zover de intro, en nu het moeilijke stuk want in Squaring The Circle tracht Van Haegenborgh het werk, of toch een klein deel ervan) van De Wilde om te zetten in klanken. Een album over getallen, met tracktitels die bestaan uit getallen en vooral met heel veel verschillende percussieve instrumenten en een kluts elektronica. De instrumenten worden bespeeld door Aya Suzuki, Anita Cappuccinelli, Lucas Messler en Diego Sáenz Mateo, Van Haegenborgh zelf houdt de elektronica zoveel mogelijk onder controle.

De link tussen schilderkunst en muziek is natuurlijk niet nieuw, ook de latere werken van Piet Mondriaen bijvoorbeeld dragen (jazz) muziek in zich alleen was die nooit echt te horen. Voor Pi brengt Van Haegenborgh daar verandering in. En opnieuw denken we dan: goed gevonden!

Hoe doet ze dat dan precies, een getal dat uit een random reeks cijfers bestaat omzetten in klanken? Wat we te horen krijgen zijn een soort van op mathematica gebaseerde soundscapes die een vertaling zijn van cijfers in geluiden. Een spannend muzikaal experiment dat je minstens anders doet kijken naar het beeld, net zoals het beeld je anders doet luisteren naar de nummers op de plaat. Muziek als abstract kunstwerk dus en daarom alleen al geen makkelijke hap. En toch; en toch… voor je het weet zit je helemaal verstrikt in de serene klankenwereld die Van Haegenborgh en haar muzikanten scheppen en begin je respect te krijgen voor de oneindigheid die schuilgaat achter een klein woordje, een onbenullig, irrationeel getalletje als pi.

Benieuwd naar hoe dat nu eigenlijk allemaal klinkt? Dat kan, en wel op de Bandcamp pagina het album. Of live op 18 februari in Ha Concerts in Gent.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More