Home ReviewsAlbum Reviews FRANCISCO LOPEZ – Dynamo – (Unexplained Sounds)

FRANCISCO LOPEZ – Dynamo – (Unexplained Sounds)

by Patrick Bruneel

Francisco López is een grote naam binnen het veld van de experimentele muziek en geluidskunst en dat al sinds de tweede helft van de jaren 1980. De man is een meester in het creëren van minimalistische elektroakoestische soundscapes die hij zelf betitelt als pogingen om de ultieme musique concrète te verwezenlijken.

Meer dan 140 albums op meer dan 100 labels schreef hij tot nu toe op zijn curriculum en met Dynamo komt er nog eentje bij.

We zijn absoluut geen kenner van zijn heel uitgebreide oeuvre. Zo nu en dan komt er een van zijn werken op onze weg. Het is steevast genieten van wat hij brengt maar nadien verdiepen we ons alweer in het werk van een andere artiest. Misschien gewoon omdat we er geen beginnen aan zien, dat zou wel eens de reden kunnen zijn.

In elk geval is Dynamo wel een werkje dat we meerdere keren zullen beluisteren. De diversiteit is deze keer namelijk best groot. Afsluiter Iteration 5 bijvoorbeeld is een tranceverwekkende mix tussen industrial en harsh noise waar wij eindeloos van kunnen genieten.

Waar de Spanjaard al eens albums durft uit te brengen waar één toon of geluid domineert en de meerderheid der tweebenigen ermee op de kast weet te jagen, is de veelzijdigheid qua insteek en geluiden heel breed deze keer. Die geluiden thuiswijzen is uiteraard een ander paar mouwen. Geschraap, insecten, veldopnamen allerlei, gekraak, gepiep, het wordt allemaal vakkundig tot een zeer beluisterbaar en intrigerend geheel in elkaar gezet.

De consistentie van Dynamo heeft uiteraard ook te maken met de reden waarom López deze muziek heeft gemaakt. Het is de soundtrack bij een kunstwerk van Daniel Canogar, dat speciaal werd ontworpen voor het Spaanse Paviljoen op de Expo in Dubai in 2020. De lichtsculpturen zijn als loops in elkaar verstrengeld, het geluid komt door zestien luidsprekers. Beiden kunnen door ingewikkelde constructies worden beïnvloedt door het publiek, dat door kleine handelingen variaties in beeld en geluid teweeg kan brengen.

Gelukkig heeft het album het kunstwerk, zonder daar afbraak aan te doen, niet nodig om ons helemaal in te palmen.

Unexplained Sounds Group BandcampFrancisco Lopez bandcamp

http://www.franciscolopez.net/

www.danielcanogar.com/work/dynamo

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More