Home ReviewsAlbum Reviews FRAGMENTUM – Corn Ritual (Gio Smet Records)

FRAGMENTUM – Corn Ritual (Gio Smet Records)

by Nel Mertens

Een frisse wervelwind in de metalscene, is wat de Lokerse band Fragmentum ons brengt. Jan Bruggeman (zang, gitaar), Gunnar Nopens (gitaar), Jeroen Van Wauwe (bas) en Wouter Macaré (drums) verweven melodieuze duisternis met een modern tintje. Hun sound wordt beschreven als “een fusie waarbij Depeche Mode botst met In Flames”, dus dat klinkt alvast veelbelovend.

Na enkele sterke singles als Crib Of Sacrifice, Tacit Silent Snake en The Cougar bracht het viertal net hun ep Corn Ritual uit, met daarop 5 nummers geïnspireerd door de Maya-cultuur. Een uitloper van hun conceptalbum Masters Of Perplexity (2021) dus, wat een diepe duik in de geschiedenis en filosofie van de Maya’s was en een Oost-Europese tournee opleverde, na hun debuutalbum Pugnacity (2019).

“Fragmentum heeft echt geweldig werk geleverd met hun nieuwe album Corn Ritual. Bij Gio Smet Records gaan we alleen voor bands van hoge kwaliteit en Fragmentum is daar een perfect voorbeeld van. Dit album is opnieuw een hoofdstuk in de spannende geschiedenis van de band. Deze nieuwe nummers zullen zeker op elk podium ontploffen!”, belooft Gio Smet van hun nieuwe label.

Rituele drums openen Corn Ritual dat al snel losbarst in een rijkelijk melodisch spel van snaren, synths en drums, waarop zwaar vocaal wordt uitgehaald.
Folkinvloeden horen we in A Sense Of Fear, knap samengaand met de stevige riffs en drums. De vocals zijn iets spaarzamer ingezet, wat veel ademruimte geeft voor het knappe instrumentale. Wat de band toch wel onderscheidt, is het inzetten van synths, die ook op de voorgrond treden in deze track.

Zuivere toetsen openen Saviour Of The Tribe, waar strakke kille riffs en powerdrums op volgen. De variatie binnen de nummers is divers, waarbij de zang van Bruggeman voor de kenmerkende rode draad zorgt.
Ghost Of The King raast er van bij de eerste seconde snel doorheen, terwijl de zanglijn hier trager gaat. De band speelt met ritme en melodie, waardoor er geen seconde getwijfeld wordt of we verder willen luisteren.
Zware riffs, verscheurende vocalen die wanhoop verklanken. Mighty Wing zorgt voor een machtig grootse afsluiter.

Beklijvende melodieën, atmosferische synths en een solide, met groove beladen riffbasis die de grenzen van het genre uitdaagt. Symfonische metal met heel wat verschillende invloeden uit de folk- maar ook gothicwereld. Welkom, Fragmentum, in onze platencollectie!

Corn Ritual is digitaal en op cd verschenen bij Gio Smet Records.

Website / Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More