Home ReviewsAlbum Reviews ELIAS D’HOOGHE TRIO – Tales Beyond Dreams

ELIAS D’HOOGHE TRIO – Tales Beyond Dreams

by Björn Comhaire

Een verhaal vertellen met muziek is niet altijd evident, zeker niet als die muziek dan ook nog eens instrumentaal is. Toch is dat zo’n beetje wat pianist Elias D’hooghe, met zijn trio (Zjef Van Steenbergen, bas en Tom Peeters, drums) probeert te doen op hun debuutplaat Tales Beyond Dreams.

In twee suites – The Dreamer Knows en The Sleepwalker Is Awake – elk bestaande uit vier delen, vertelt D’hooghe samen met zijn gezellen over zijn dromen en over de fase net voordat de slaap hem in zijn greep krijgt. Hoewel de composities het resultaat zijn van droomnotaties van D’hooghe, zijn de finale composities toch vooral teamwork.

Het album opent met een nummer rond het moment tussen waak en slaap, het moment waarop ingebeelde gewaarwordingen in competitie gaan met de realiteit en de fysieke wereld uiteindelijk het onderspit delft: Welkom Hypnagogia!

Vanaf het tweede nummer bevinden we ons in het hoofd van een al dan niet vredig slapende D’hooghe. Droomanalyse en (psychoanalytische?) interpretaties van hun soms verwarrende inhoud worden vertaalt in noten, ritmes, timbres en arrangementen. Van idyllisch, zoals in The Mind’s Path, over ronduit romantisch in The Heart’s Room, tot ietwat bedreigend zoals in Strange Waters waarin we het verhoogde hartritme van de dromer menen te horen.

Het eerste deel van de tweede suite opent met het nerveuze tikken van de klok, of zijn het regendruppels die te pletter slaan tegen een raam? Veel rust bieden ze in elk geval niet en erg verkwikkend zal het desbetreffende slaapje niet geweest zijn. Ook The Pursuit en Tears Leave Traces munten niet uit in ‘rustgevendheid’, Questions Of Answers doet dat gelukkig wel. Het zijn bewogen nachten ten huize Elias D’hooghe!

Check zeker de laatste twintig seconden van The Pursuit, er zit een kleine muzikale vondst in die iedere keer opnieuw een glimlach op ons gezicht tovert.

Elias D’hooghe biedt in dit album een intieme blik op zijn onbewuste, nachtelijke leven, hij geeft zo meer prijs over zichzelf dan je bij de eerste beluistering misschien zou denken. Sprankelende piano thema’s wisselen af met duistere basgeluiden terwijl de drums ons meer dan eens een schop onder de kont geven. Benieuwd wat dat live zal geven. Spoiler: de kans dat je erbij in slaap valt is klein.

Live shows:

01/05 – Tinnenpot [1], Gent
28/05 – Leuven Jazz, Leuven
06/06 – Kaffee Damast, Kortrijk
06/07 – Getxo Jazz Festival, Getxo, Biskaje (ES)
28/07 – Den Hannekesnest, Evergem
16/08 – Brasov Jazz & Blues Festival, Brașov (RO)
30/09 – Banana Peel, Ruiselede
07/11 – Jazz Hoeilaart, Hoeilaart

FACEBOOK / INSTAGRAM /SPOTIFY

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More