Home ReviewsAlbum Reviews DOUGLAS FIRS – Heart Of A Mother (Arlette Records/N.E.W.S.)

DOUGLAS FIRS – Heart Of A Mother (Arlette Records/N.E.W.S.)

by Bart Verlent

Na drie jaar stilte verscheen eind 2020 de single What If I Can van Douglas Firs, een meer dan zeven minuten durend meesterwerk dat het nieuwe album Heart Of A Mother aankondigde. Voor frontman Gertjan Van Hellemont was dit zijn manier om dat bijzondere jaar af te sluiten. Een jaar waarin hij tijdens een absurde week te horen kreeg dat hij vader zou worden en dat zijn moeder ongeneeslijk ziek was en nog maar een paar weken te leven had. Een maand nadat hij afscheid moest nemen van zijn moeder, stierf Gertjans grootmoeder aan de gevolgen van covid-19. Heen en weer geslingerd tussen verdriet en blijdschap trok Van Hellemont zijn zolderstudio in om dit album bij elkaar te schrijven.

© Douglas Firs

Veel van wat je hoort op de plaat zijn die eerste zolderopnames. Zijn vaste muzikanten: Laurens Billiet op drums, Simon Casier op bas en Sem Van Hellemont op toetsen, kwamen langs om hier en daar de nummers op te fleuren. Ook kreeg de band gezelschap van Steven de Bruyn op harmonica, Sam Vloemans en Dietrich Straus op trompet, Roos Denayer op backings, Jasper Hautekiet op contrabas en Bart Vervaeck op pedal steel. Net zoals op voorganger Hinges Of Luck stond Kevin Ratterman (Strand Of Oaks, Ray LaMontagne en My Morning Jacket) in voor de mix.

Heart Of A Mother gaat volgens Gertjan over het krachtigste beeld ter wereld, er bestaat niets waar meer liefde doorheen stroomt. Hij voelde dat bij zijn eigen moeder, maar ook bij zijn vriendin die op het punt stond om zelf moeder te worden. De songschrijver hoopt dan ook dat de luisteraar die liefde zal horen en voelen in de songs op deze plaat.

Alle tien de nummers van het album stralen de warme vloed uit die ook een moederhart uitstraalt. Met mooie arrangementen tovert Van Hellemont met zijn muzikanten wondermooie songs uit zijn hoed die voor intens kippenvel zorgen. Dat Roos Denayer (Rosa Butsi) met haar fragiele stem instond voor de backings deed de nummers meer dan goed. Ze vult de stem van Gertjan heel goed aan.

Douglas Firs staat nog steeds garant voor perfecte songs die geweldig in elkaar zitten. Op deze vierde langspeler heeft de band zichzelf evenwel overtroffen en misschien wel het beste werk ooit uitgebracht. Alles klinkt puur en intens, zeker het fragiele Until It Won’t, dat opgenomen werd in dezelfde kamer die later omgetoverd zou worden in de babykamer.

Douglas Firs stelt deze wondermooie Heart Of A Mother voor op 16 oktober in Ancienne Belgique in Brussel en op 4 november in NTGent.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More