Home ReviewsAlbum Reviews DEFINITIVOS – Scars and Decay

DEFINITIVOS – Scars and Decay

by Nel Mertens

Voor hun bandnaam vond de oerband die zijn Kortrijkse nachten ooit bezong, inspiratie bij een Portugees sigarettenmerk. Hoewel ze sinds hun topperiode rond 1980 heel wat stiltes kenden, zijn het toch vooral hun luide passages die blijven hangen. En dat Definitivos nog steeds inspiratie vindt en daarmee inspirerende nummers uitbrengt, mag duidelijk zijn op hun nieuwe ep Scars and Decay.

We krijgen vier gloednieuwe tracks te horen en het nummer 18:38, dat tot hier toe enkel een digitaal leven kende. Lucien Callewaert (zang), Peter Coppens (gitaar), Rik Masselis (drums) en Frank Frans Holvoet (bas) keren hiermee terug naar hun meer punky, early years sound, steeds trouw blijvend aan maatschappijkritische thema’s.

Met bevrijdend uitschreeuwende vocals en stomende gitaren in Can You, spoort het viertal driftig aan om op te komen voor jezelf en kritisch te denken.

Met Bambino nemen ze ons mee naar woelige jeugdjaren in nog woeligere gezinnen, met groeipijnen die zich verklanken in een diep roffelende baslijn, waarin de gitaar verstoord traag zijn onrust zaait.

Mohamed Ahmed vertelt het verhaal van de illegale man die in 2018 in ons land de dood vond op de autosnelweg. Een straf nummer waarbij de drums een sterk punkrockritme aantikt, waarop de pittig melodische gitaarlijn aansluit en Callewaert er met zijn woorden de  nodige nonchalante vuiligheid overheen strooit.

The Faker And A Phone klaagt met urgente grimmigheid sociale media en fascisme aan.

En vanaf nu dus ook op vinyl: 18:38. Een nummer over relationele problemen en depressieve gevoelens die daaruit voortvloeien, dat in 2020 als digitale single verscheen. De titel verwijst eenvoudigweg naar de duur van de track en laat ons zo lang ook genieten van zijn knappe opbouw. Doordat er meer tijd genomen werd voor een nummer, is er duidelijk veel aandacht voor detail geweest bij de intro, instrumentale intermezzo’s, solo’s en klinkt er ook in de zanglijn meer variatie. “No More Waisting Time!” Iedere seconde op deze ep wisten de heren alvast goed te besteden!

Scars and Decay is digitaal en op vinyl beschikbaar. De knappe cover art werd ontworpen door Kustomtype en ondertussen ook al gespot tussen 200 top hoesontwerpen van o.a. Zappa, Beatles, Pink Floyd, Magazine, Stones, Red Hot Chili Peppers,… op Music Graphics in Brussel.

Website / Facebook / Spotify

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More