Home ReviewsAlbum Reviews DECLARED DEAD – Integument of Golden Luster

DECLARED DEAD – Integument of Golden Luster

by Serge Timmers

Zo heel af en toe gaan er een aantal alarmbellen af wanneer een album binnenkomt. Bijvoorbeeld eentje met elementen die minder professioneel overkomen dan ze bedoeld zijn. Een vreemde gephotoshopte bandfoto, een lichtjes overdreven beschrijving van de muziek (“blackened progressive death thrash”), maar liefst elf albums op acht jaar en een Twitter-bericht van de band dat het album nu al een “masterpiece” noemt. Dat is wat we op ons bord kregen toen we het nieuwe album van Declared Dead uit Zwijndrecht openden.

Maar goed, zo’n album staat of valt niet alleen met het uiterlijk. Natuurlijk draait het voornamelijk om de muziek en gelukkig voor Declared Dead valt die behoorlijk goed mee.

Declared Dead

Declared Dead werd opgericht in 2014 door zanger/gitarist Anders Milovovich. Kort daarna volgde een eerste release en vanaf dan ging het redelijk snel. Op Bandcamp verschenen steeds meer albums, instrumentale versies en live registraties van deze eigenwijze thrashmetalband. Voor de gemakkelijkheid laten we de tags “black” en “death” weg want daar heeft de muziek van deze act weinig mee te maken. Het geheel doet meer denken aan een complexe en dus progressieve versie van bands zoals Overkill of Testament, misschien samen met de creatieve insteek van een band als Carcass in hun Swansong periode.

Met soms ingewikkelde riffs en een tomeloze agressie razen Milovovich en de zijnen als bezetenen door dit album. Dat resulteert zowel in bizarre luisterervaringen zoals in opener With Unfettered Tread als in heftige headbang-stukjes zoals bij Decimation (Blood Tithe). Tonguing the Amputee is dan weer een uitstekende track om een stevige moshpit aan de gang te krijgen. Daarna komt het bijna angstaanjagende Veiled in Flesh dat zich langzaam onder je vlees wurmt. Alsof dat nog niet genoeg thrashmetalgekte is, gaat Fertile For Fungus nog eens verschroeiend te keer.

Al bij al is Integument of Golden Luster een uitdagende plaat waar menig thrashmetal liefhebber van door zijn dak zal gaan. Met een portie lekkere riffs en een koppige in-your-face attitude geven deze Zwijndrechtenaars er een ferme lap op en dat kan natuurlijk alleen maar toegejuicht worden. De eerder vermelde alarmbellen mogen zwijgen. Milovovich is een creatieve metalhead die koppig zijn eigen weg bewandeld en onderweg een aantal oerdegelijke muzikanten heeft gevonden.

Wat de toekomst voor deze band brengt, weet niemand, maar dat het luid en ongenadig zal zijn, is wel zeker.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More