Home ReviewsAlbum Reviews DE SPOEL – Trager Leven

DE SPOEL – Trager Leven

by Bart Verlent

De Spoel is het collectief rond Tom Spoelders, dat samen arrangementen maakt ten dienste van het “het lied”. Soms poppy, soms folky, altijd volks maar nooit plat. Spoelders schijft Nederlandstalige teksten omdat in het Engels schrijven te moeilijk is en mensen, of ze nu willen of niet, beter luisteren als ze in hun eigen taal worden toegezongen. Deze band wordt vaak omschreven als Nederpolka of Flandrienfolk, volgens Tom is het gewoon het mooiste orkest van de wereld.

(c) De Spoel

Acht jaar na de debuut-ep Op Een Briefke en vijf jaar na het debuutablum Al Wat Goed Is, heeft het trio eindelijk een nieuwe ep uit. Trager Leven is de persoonlijkste verzameling nummers van De Spoel tot hiertoe. Het is een plaat over de ontnuchtering van volwassenheid, over aanvaarden en relativeren.

Op deze ep staan vier kleine songs met warme arrangementen die zo toch wel groots worden. Met een basis aan instrumenten wordt er iets wonderschoons neergezet. Daar komt nog bij dat Spoelders het talent heeft om een straffe tekstschrijver en songschrijver te zijn. Op het geluid van De Spoel kan je moeilijk één genre plakken omdat dit trio heel breed gaat. Maar als we een vergelijking zouden moeten maken zouden we deze band een Nederlanstalige-Eels noemen.

Voor ons is deze Trager Leven het pakkendste wat De Spoel ooit heeft uitgebracht. De band heeft vier intens mooie pareltjes op deze ep gezet die uitblinken in eenvoud en ingetogenheid, maar diep ontroeren.

Je kan De Spoel aan het werk zien op 14 augustus in Café Kamyon in Antwerpen (Tom solo) en op vrijdag 9 september stelt het trio deze ep voor in het Vaarttheater in Schoten.

FACEBOOK

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More