Home ReviewsAlbum Reviews CHRIS MURPHY – The Road And The Stars (Teahouse Records)

CHRIS MURPHY – The Road And The Stars (Teahouse Records)

by Bart Verlent

De Amerikaanse zanger, violist en componist Chris Murphy is een groot muziekliefhebber en dat laat hij ook doorschemeren in zijn liedjes. Hij pint zich niet vast op één genre en daarom vind je in zijn oeuvre jazz, blues, country, klassiek, ethnic, electro, ambient, bluegrass, experimenteel, americana… composities.

Vorig jaar bracht hij het album Two Rivers Crossing uit dat hij in zijn eentje inblikte, enkel met zijn soulvolle stem en zijn viool. Hij leverde toen een puur Mississippi Delta blues album af, deze keer gaat het een andere kant uit.

© Chris Murphy

Op The Road and the Stars lieten Chris en zijn band zich door Ierse folksongs, de Italiaanse filmcomponist Nina Rota en alles wat daar tussen ligt inspireren. We krijgen een eigen unieke mix van rootsrock, Keltische invloeden, bluegrass, folk, world, blues en jazz. Tegenover de vorige langspeler klink de nieuwe plaat veel breder en meer afwisselend.

Sailing The World Alone is een catchy blend tussen americana en bluegrass. Het instrumentale Connemara Ponies is dan weer pure Ierse folk. In Red Mountain Blue horen we gedreven bluegrass en Last Of The Twickham Blackbirds is een knap singer-songwriter nummer in de lijn van Warren Zevon. Murphy gaat terug de Ierse folktour op met Kitchen Girl en mixt diezelfde folk invloeden met roots op Small Wonder. Dan volgen de solo liveopnames van Caves Of Killala en Hard Bargain en het Italiaans getinte, instrumentale Music For A Feast.

Ook al ligt Cape Horn in Chili, toch klinkt het gelijknamige nummer op de plaat als Ierse folk. Vernon Tool & Die is meeslepende roots waarna we terugkeren naar Ierland met High Country. In I Swear I’m Going To Learn This Time krijgen we een cocktail van jazz en bluegrass en afsluiter The Hunter And The Fox is een groovy instrumentaal nummer met een breed klankenpalet.

Op The Road And The Stars laat Chris Murphy horen dat hij vele genres aankan en dat hij een veelzijdig muzikant is. Dat maakt het erg boeiend om naar deze plaat te luisteren.

Murphy bewijst met deze plaat nogmaals dat hij een top muzikant is met het talent om prachtige composities te schrijven.

FacebookInstagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More