Home ReviewsAlbum Reviews CHRIS JORIS – Until The Darkness Fades (W.E.R.F. Records)

CHRIS JORIS – Until The Darkness Fades (W.E.R.F. Records)

by Björn Comhaire

W.E.R.F. Records en JazzLab bestaan 30 jaar en dat vieren ze met drie gezamenlijke creatieprojecten. Eén van die projecten ligt hier voor ons te blinken in de vorm van de nieuwe plaat van jazz veteraan en wereld percussionist Chris Joris (vader van…). Op het laatste nummer van de plaat kan je dochter Naima trouwens even aan het werk horen.

In een tijd van toenemend individualisme waarin we onze identiteit en muzikale smaak steeds meer in hokjes indelen, is het fijn om nog eens geconfronteerd te worden met muziek die niet te vatten is binnen een format of genre. Al geldt dat, en daar zijn we trots op, wel voor meer muziek die we hier op Luminous Dash bespreken.

Chris Joris laveert op zijn nieuwste album Until The Darkness Fades op de grenzen tussen klassiek, jazz, experimenteel en etnische muziek. Grenzen die er eigenlijk geen zijn en termen die louter indicatief zijn, maar die je toch een idee geven van wat je kan verwachten. Wat de plaat alvast niet bevat zijn meezingers (of misschien toch de afsluiter?) en dijenkletsers, al had je die waarschijnlijk ook niet verwacht van Chris Joris.

Kernwoord voor de meeste nummers is “subtiliteit”. Joris en zijn medemuzikanten doseren het gebruik van piano, saxofoon, cello, viool, klankschalen allerhande, triangel en ander percussioneel speelgoed tot spannende composities die je bij de pinken houden en die (we lezen het ook maar in de bio) een reflectie zouden zijn van verschillende aspecten van Joris’ persoonlijkheid. Heel af en toe krijgen we de indruk dat het speelplezier het gewonnen heeft van het luisterplezier maar daar kunnen we waarschijnlijk pas echt over oordelen als we de plaat eens live gezien hebben.

Niet geheel onverwacht is het meest ‘klassieke’ nummer de afsluiter Dear Wreck waarin de prachtige stem van Naima de hoofdrol speelt. Twee minuten en drieënveertig seconden hadden daarbij gerust vier minuten mogen zijn.

Een boeiende plaat die meerdere luisterbeurten verdient, alweer met dank aan W.E.R.F. Records.

Je kan Chris Joris live aan het werk zien op:

29/09 – CC ‘t Getouw, Mol 
30/09 – CC De Ververij, Ronse 
10/10 – Ha Concerts, Gent 
12/10 – CC Belgica, Dendermonde  
13/10 – CC De Meent, Alsemberg 
14/10 – GC De Muze, Meise 
15/10 – De Casino, Sint-Niklaas 
18/10 – CC het Gasthuis, Aarschot  
17/11 – Jazz Brugge, Brugge
23/11 – BRAND! Festival, Mechelen 

Facebook

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More