Home ReviewsAlbum Reviews BAZ – Schetsen (Word!)

BAZ – Schetsen (Word!)

by Bart Verlent

De uit Mechelen afkomstige hiphopper Bas Maes begon net na de eeuwwisseling te rappen onder de naam Baz. Vijf jaar later werd hij ontdekt door het grote publiek dankzij de single Zomer die hij inblikte met Pita (ABN).

In 2008 bracht hij zijn debuutplaat Punt Komma uit waarna nog een paar samenwerkingen volgden zoals de ep Contrast met de Genkse rapper Tiewai. In 2011 volgde het tweede album Stadsleven en het jaar daarop nam hij nog een langspeler op met jazzproducer Claude Hugo. Daarna richtte Baz, samen met beatbox kampioen Fatty K het label Marmelade Productions op waar hij zich volledig op focuste. Er volgde in 2017 nog een ep met producer Wits maar daarna hing de Mechelse rapper de microfoon aan de wilgen om achter de schermen te gaan werken met artiesten en hen te ondersteunen.

© Baz

Het bleef echter kriebelen en in 2020 nam Baz de mic terug ter hand. Na een paar singles heeft hij nu een nieuw album klaar. Dertien jaar na zijn laatste soloalbum neemt Baz ons met de nieuwe plaat Schetsen mee naar zijn wereld: verwachtingen van mensen rondom hem, zijn gezin en de muziekwereld. Als met een penseel schetst hij dertien nummers vol met harde boombap beats, funky samples en jazzy geluiden.

Baz kon rekenen op zijn trouwe kompaan Wits voor de productie maar hij werkt ook samen met andere producers zoals Ome Frank, Redrum Beats, Mike Tibbert en Wow Instrumentals. Daarnaast zijn er op deze plaat ook een buslading gasten te horen zoals: Ome Guus, Roncha, Magot, Ricca, Tiewai, Chillow, Coen Witteveen en dj Tumult.

Op Schetsen staan dertien gevarieerde, soulvolle en groovy tracks. Van donker dreigend naar zomers jazzy tot groovy soulvol en dit elke keer opnieuw met oprechte teksten waarin Baz bloedeerlijk zijn wereld en zijn gedachten schetst. Het is duidelijk dat hij de flow nog in zich heeft, deze plaat is dan ook een ijzersterke terugkeer.

Op zaterdag 18 februari stelt Baz het album voor in Den Ouden Tijd in Herent met in het voorprogramma Wim. De inkom bedraagt €5 waarvan de opbrengst naar de Belgische Vereniging Ziekte van Hirschsprung VZW gaat.

Facebook Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More