Home ReviewsAlbum Reviews AND ALSO THE TREES – The Bone Carver (Gentlemen Recordings)

AND ALSO THE TREES – The Bone Carver (Gentlemen Recordings)

by Bart Verlent

Sinds 1979 maakt And Also The Trees donkere sfeervolle postpunk. Door de jaren heen is de line-up verschillende keren veranderd maar vaste waarden de gebroeders Simon Huw en Justin Jones zijn erbij sinds het begin.

In de beginjaren werd de band gelinkt aan The Cure, omdat And Also The Trees regelmatig het voorprogramma mocht verzorgen van Robert Smith en co en omdat Smith de eerst demo van de band had geproducet. Lol Torhurst nam de productie voor zijn rekening van de eerst singles. Muzikaal kan je de band echter moeilijk met The Cure vergelijken, dan hebben ze meer gemeenschappelijk met generatiegenoten The Sound, The Chameleons en Joy Division.

© And Also The Trees

Na al die jaren staat And Also The Trees nog steeds garant voor een warme, gelaagde sound met de herkenbare gitaarsound van Justin en de warme poëtische stem van Simon Huw. Ook op hun 15de album The Bone Carver etaleren ze dat herkenbaar geluid. Het is zes jaar geleden dat ze hun laatste album Born Into The Waves uitbrachten, het verzamelalbum Untangled niet meegerekend. Ze schreven maar liefst drie jaar aan de plaat en deden opnames in Zwitserland, Londen en in een sfeervolle, tot concertzaal omgebouwde graanschuur uit de Tudor-periode, gelegen in de Britse Midlands waar de band oorspronkelijk vandaan komt.

Sinds Untangled heeft And Also The Trees ook een nieuw platenlabel, het Nederlandse Gentlemen Recordings, en nieuwe bandleden bassist Grant Gordon en klarinettist/gitarist/keyboards Colin Ozanne. Zeker die laatste heeft een grote invloed op deze nieuwe plaat. Door het gebruik van de klarinet krijgen de meeste songs een klezmer-randje, wat perfect aansluit bij de breed georkestreerde songs.

De band ziet deze plaat als een soundtrack van een film die je jezelf moet inbeelden. Simon Huw lijkt zich vaak te reduceren tot filmcamera, een observator die in een taal van filmscripts spreekt. Zo nemen hij en zijn bandleden ons mee naar een bijzondere film noir waarin hij ons gidst door donkere straten en steegjes vol warme melancholie.

Het is duidelijk dat And Also The Trees niet stil blijft staan. De onmiskenbare sound is nog breder geworden en klinkt nog intenser dan voorheen. Het is meer dan 45 minuten genieten van deze sfeervolle plaat waar we echt van onder de indruk zijn.

Wie zich wil laten onderdompelen in dit prachtige pareltje van And Also The Trees kan de band aan het werk zien op 15 september in de Botanique in Brussel en 28 oktober bij onze Noorderburen in Paard in Den Haag.

Facebook Website / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More