Home ReviewsAlbum Reviews AIDAN BAKER – Pithovirii (Glacial Movements)

AIDAN BAKER – Pithovirii (Glacial Movements)

by Patrick Bruneel

Aidan Baker (Nadja, Adoran, Werl, Caudal, Whisper Room en nog een tiental andere projecten) blijft een overproductief baasje. Te productief om al zijn werk te volgen. Hij brengt releases uit bij een groot aantal labels, wat het sowieso al moeilijk maakt om alles te volgen/ horen. Niet dat we dat willen want veel van de albums die hij onder een bepaalde noemer maakt klinken nogal eender. Het is altijd wel goed en aangenaam om te horen maar we hebben het na een eind wel een beetje gehad. Het is steeds een weer meer van hetzelfde, wat veel van zijn releases onderling inwisselbaar maakt.

Eind februari was er zo Everything Is Like Always Until It Is Not op Cruel Nature. Een heel degelijke cassette, dat zeker, maar de zoveelste Aidan Baker die weinig tot niets toevoegt aan de stapel releases onder zijn eigen naam.

Nu is er ook Pithovirii op het in ijselijke soundscapes gespecialiseerde Glacial Movements. Het moet worden gemeld dat Baker zich netjes heeft aangepast aan de verwachtingen die het label bij al het werk dat wordt uitgebracht, heeft.

Donker, open van sfeer, desolaat en noordelijk geïnspireerd. Twee episch lange nummers (beide een paar seconden langer dan een half uur) zijn het geworden, respectievelijk Sibericum en Massiliensis getiteld.

Gedeeltelijk geïnspireerd op de IJs-trilogie van de postmodernistische Russische auteur Vladimir Sorokin, boeken over een in Siberië belandde meteoriet en over virussen die duizenden jaren diepgevroren zitten te wachten op hun bevrijding levert Baker, met bas en gitaar, twee uitstekende drones af die perfect binnen het plaatje van het label passen.

WEBSITE Aidan Baker / BANDCAMP / WEBSITE Glacial Movement

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More