Home Belgisch Vijf nieuwe namen voor Luminous Belge

Vijf nieuwe namen voor Luminous Belge

by Didier Becu

Iedereen heeft tegenwoordig een lijstje met alleen maar Belgische namen, en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Sinds de oprichting van Luminous Dash (ondertussen zijn we al op weg naar onze vierde verjaardag) hebben ook wij onze lijst. Luminous Belge. De opzet? Vijftig nieuwe Belgische songs. Vijf in. Vijf out. Dat zijn de aanvullingen van deze week!

Vernieuwing werkt. Dat hebben ze bij Drums ‘n’ Guns alvast prima begrepen, want hun nieuwste lp Hail Hail klinkt op zijn zachtst gezegd fris en staat bolvol nummers die gerust naast die van de Britse postpunkgoden mogen staan. Drums ‘n’ Guns postpunk? Een beetje toch, en Oceans Split In Two het voorbeeld van wat wij in een rechtvaardige wereld een radiohit zouden durven noemen.

Alison Jutta. Ze verblijft ergens in Nederland, maar kan zeggen dat ze in Antwerpen is geboren en dat ze niet onopgemerkt meedeed aan De Nieuwe Lichting. Verder kan die Alison ook nog zeggen dat ze weet hoe een catchy r&b-song met een jazzy en poppy inslag dient te klinken. Het zou ons ook niet verbazen dat deze jonge vrouw ook weet dat ze de goede weg heeft ingeslagen. Ons heeft ze in ieder geval zonder al te veel problemen om haar vingers gewonden want Free is niets minder dan uitmuntend.

Nederlandstalige hiphop met een boodschap. Het is een genre dat hotter dan hot is, met dank aan het talent dat ervoor gezorgd heeft. Opti Rob windt er geen doekjes om en wil in de voetstappen van zijn grote helden treden. Zei daar iemand Zwangere Guy? Maagzuur is dan ook als het goedje in je lijf, het blijft hangen…

Of Blood And Mercury. Na honderd pogingen zijn we er nog niet uit hoe we deze Brusselse band dienen te omschrijven. Feit is dat hun muziek een donker tintje heeft, een zeer hoge melancholie in zich draagt en dat het muzikaal schatplichtig is aan het duistere van pakweg de Cocteau Twins. Binnenkort verschijnt hun plaat op Consouling Sounds en Estranged is één van de eerste songs daaruit. Opletten, want het de verslavingsfactor ligt vrij hoog.

Twee keer Fenne Kuppens. Niet met Whispering Sons, wel leent de zangeres twee keer haar stem. Op haar eigen label (sentimental) verscheen de soundtrack van Burn Out One, de kortfilm van Rik Chaubet waar Juul Verschraegen de muziek voor schreef. Juul vroeg aan Fenne of ze wilde meewerken en de twee songs met haar in duet zijn de spreekwoordelijke geschiedenis. Het resultaat is eigentijdse ambient doorspekt met zwaarmoedige industrial. De soundtrack van deze tijd…

Niet alleen twee keer Fenne Kuppens, ook twee keer raak met Borokov Borokov. Twee voor de prijs van één. Twee cd’s (op ééntje geperst) bracht het krankzinnige danscollectief uit. Losbollen op Wachtmuziek en alleen maar duetten op …Enkel Duetten. Liedjes met Mathieu Terryn, Dijf Sanders, Mattias De Craene, Raf Valles Hilario en ook Fenne. Dat Wat U Zoekt. Solliciteren voor dummies.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More