Home Grensverleggers Uitheems Geduister #94

Uitheems Geduister #94

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

Als een zwarte roos die bloeit, is haar schoonheid deze week  fataal: het Uitheems Geduister van deze week, met nieuws van New Today, Trouble Fait’, ELZ And The CULT, Final Body, Whispers In The Shadow, Nick Cave, Near Earth Orbit, Vexillary, Soft People en Giant Monsters On The Horizon.

NEW TODAY
‘Eindelijk weer samen…’ zijn woorden die we de laatste periode wel meer gebruikten dan anders. Kwetsbare, wankele woorden, die tijdelijk dreigen te zijn. Het Amerikaanse tweetal Dante Palomba (Casuistry) en Daniel Srungaram (Two One Six) brachten samen als New Today een achtkoppig nieuw album uit, met diezelfde titel Together At Last, maar met een ontwijfelbare tijdloze darkwave-/postpunksound. Klinkt enorm goed! Together At Last is digitaal en op cd verkrijgbaar via Bandcamp.

TROUBLE FAIT’
Nog steeds met een uitbarstende postpunkenergie staat de Franse band Trouble Fait’, geboren in het voorjaar in 1986, midden in The Cure-hype, stevig in de internationale dark underground scene! Christiania, één van de bezwerende Trouble Fait’-tracks, die verscheen op hun laatste album The Black Isles (2016), werd vanuit hun Franse thuisbasissen nu in beeld gebracht door de band zelf.

ELZ AND THE CULT
De Turkse industrial popformatie ELZ And The CULT liet een nieuwe singleversie met bloedstollende videoclip los van hun nummer Brainfreeze. De originele track vind je terug op hun recent verschenen tweede album Bloodline. Het gaat hier om een remix door Deniz Erdem. Daarnaast vind je ook de Angelspit Remix terug.

Een donker verleidelijke sound die als zoet smakend vergif, in een beukende weelde, bedreigend aangenaam lonkt.

Bloodline is digitaal beschikbaar via Bandcamp en op cd bij het label Young & Cold Records, de Brainfreeze-single digitaal via Bandcamp.

FINAL BODY
Young & Cold Records laat ons ook kennismaken met een gloednieuwe band die ze onder hun vleugels namen. De Amerikaanse band Final Body laat een heerlijke postpunksound horen met diepe bas, coole synths en rebels klinkende zang.

Hun debuutalbum Nothyng is pas verschenen en kan je digitaal verkrijgen via Bandcamp en tegen de winter dus ook op vinyl bij het label Young & Cold Records.

Ontdek hun sound alvast in de videoclip bij hun track Lose Health.

Facebook / Website

WHISPERS IN THE SHADOW
Gisteren is voor altijd, maar morgen heeft nog een financieel duwtje nodig… Whispers In The Shadow kennen we als één van de projecten van Ashley Dayour (zang en gitaar), samen met Fork (bas), Lazy Schulz (gitaar), Martin Acid (synths) en Alex Hühmayer (drums). De newwave-, postpunkband heeft zijn nieuwe, tiende studio-album Yesterday Is Forever bijna klaar en verzamelt via een Kickstarter-crowfunding het nodige budget om het album uit te brengen. Dit laten de heren alvast weten, over het album: “It’s a diverse beast. Every song a different world and as a whole a different universe. And without the shadow of a doubt the biggest step for this band in a long time. This would be indeed a lot of help and is very much appreciated, especially in this uncertain times when we do not know when we will be able to tour again because of the whole covid-19 crisis.”

Wil je de band steunen? Surf dan naar de Kickstarter-pagina en bekijk de ruime waaier aan mogelijkheden waarbij je voor een bijdrage van 10-127 euro de productie van dit album mee mogelijk maakt en er zelf ook iets moois voor terug krijgt.

NICK CAVE
Zin in wat een kwalitatief livestreamconcert belooft te zijn? Noteer dan zeker 23/7 in je agenda, want dan kan je Nick Cave Alone At Alexander Palace in Londen aan het werk zien vanuit jouw huiskamer. Nick Cave speelt solo aan de piano, in een film die in juni is opgenomen, op de iconische locatie in Londen. In deze unieke voorstelling krijgen kijkers over de hele wereld de kans om te zien hoe Cave liedjes speelt uit zijn uitgebreide repertoire, inclusief zeldzame nummers die de meeste fans voor het eerst zullen horen. De nummers komen uit de hele breedte van Cave’s carrière, waaronder vroege Bad Seeds en Grinderman, tot en met het meest recente Nick Cave & The Bad Seeds-album Ghosteen.

De voorstelling werd gefilmd door bekroond cameraman Robbie Ryan (The Favourite, Marriage Story, American Honey) in de verbluffende West Hall van Alexandra Palace.

Of je ook nog eens 29 dollar wilt neertellen voor een ticket voor een live(?)streamoptreden van een opname uit juni, van een weliswaar halve muzikale god, laten we uiteraard volledig aan jou over.

Info en tickets via deze link.

NEAR EARTH ORBIT
Nadert dat aanvankelijk het meest wereldvreemde project van Ashley Dayour, Artaud en Jawa Seth leek, de realiteit? “We will be succeeded by electronic intelligence that will last for billions of years”, horen we al een tijd van de heren en daar breien ze met hun laatste hoofdstuk Outerworld een vervolg aan. “Year 79020AD: at the end there is a beginning. A beginning when the machines take control on a long interstellar journey where people were nothing but frozen passengers, looking for a new home.” Hoe tijdloos de dreiging kan klinken, hoor je in de trailer. Steeds realistischer en minder buitenaards.

Outerworld verschijnt op 6/10 in een bijzonder handgenummerd pakket, in beperkte oplage, bij het label Solar Lodge.

Website

VEXILLARY
De electro-act Vexillary onderzoekt de repressieve controlecultuur op zijn nieuwe ep SurViolence. De New Yorkse Reza Seirafi zet technologie die gemaakt is om te dienen en te beschermen in de kijker. Met de onbehaaglijk achterliggende toon van spanning en gebrek aan vertrouwen in de beslissingen die voor ons worden genomen. Dat laat hij weerklinken in een beangstigende sound.

Als chemicus en parfumeur was Reza gefascineerd door de geheime banden tussen niet-verwante chemische ingrediënten die evenwichtige, buitenaardse geuren creëren. Reza’s muziekproductieproces volgt dezelfde filosofie, aangezien hij op magische wijze niet-verwante muzikale delen mengt om zijn eigen merk decadente industriële en technomuziek te creëren.

“Dit is waar evolutie ons heeft geleid. Het is tijd om de controle terug te nemen. Als we maar onze ogen terug konden zien.”

Ontdek de surrealistische horrorsfeer alvast in de videoclip bij de track Maritime Panic.

SOFT PEOPLE
Een donkere indiesong voor de zachte mensen. De Amerikaanse band Soft People liet net New Moon op de wereld los. Het is de tweede single van hun aankomende album Absolute Boys, dat in oktober 2020 verschijnt bij het label Sandwich Kingdom. Dat nieuwe album is als een queer-romantische meditatie, tegen de onderdrukking in.

Soft People zijn Caleb Nichols (Port O’Brien, CHURCHES) en John Metz (Grand Lake): twee homo-songwriter-producers, veteranen uit de indie-rockscene van Oakland (VS) die begin 2000 hun muzikaal avontuur aangingen en die lijn verder trokken in hun huwelijk.

De video voor New Moon ontstond vanuit een idee dat al jaren in het hoofd van Nichols broeide. Als tiener was hij, zoals veel mensen, erg gecharmeerd van de Blind Melon-video uit 1994 voor het nummer No Rail, met het beruchte, vreemde maar geliefde personage ‘Bee Girl’. Nichols wou het verhaal van de Bee Girl meer dan 20 jaar later opnieuw oppikken: Wat zou ze in 2020 doen tijdens een quarantaine?

GIANT MONSTERS ON THE HORIZON
De electro-, synthwaveband Giant Monsters On The Horizon (VS) heeft zijn nieuwe studioalbum Live From Night City.

“Bij het schrijven van dit album hadden we te maken met isolatie, depressie, ziekte en andere worstelingen. Je zult die thema’s en pogingen om ze te overwinnen in veel van de nummers overal tegenkomen. We hebben geprobeerd het allemaal samen te vatten in een strak, klein pakket met verhalen die je misschien ziet in fictieve nachtelijke steden, die elke stad echt kan vertegenwoordigen.”

Giant Monsters On The Horizon is een voorbeeld van alle pikzwarte goedheid die de retro-futuristische beweging zo interessant maakt. Gewapend met glinsterende synths, vocoders en ambities die even robuust zijn als hun beats, creëren Vincent Saletto en Madison Olivia Davis een Wax Trax!-achtige darkwave / electro / EBM die in de nacht pulseert en doordringt. Zeker iets voor fans van VNV Nation en Covenant.

Facebook / Twitter

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More