Home Grensverleggers Uitheems Geduister #92

Uitheems Geduister #92

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

Met woorden en klanken die rijk zijn aan geest, wordt muziek de meest geestige tijdsinvulling die er kan zijn. En dat geldt des te meer voor het Uitheems Geduister van deze week, met nieuws van Nikki Louder, Ashton Nyte, NNHMN, Mono Inc., Lacrimosa, Dissonance / Cat Hall, StykFaktor, No More, Black Angel, She Pleasures Herself en Cold Storm.

NIKKI LOUDER
De Sloveense noiserockband Nikki Louder is na 4 jaar stilte terug met een titelloze ep, met drie daverende nummers. Dit powertrio, gedreven door het idee van maximale sonische impact, laat ze klinken in een rokerig sfeertje met kreten van wanhoop, verlangen en extase, ergens tussen het rijk van Eros en Thanatos.

De broers Cerar toveren stevige spiraalvormige grooves tevoorschijn, terwijl Blaž’s hoge zang en elastische gitaardissonanties vervormd melodisch razen. Een intense, oprechte en compromisloze explosie!

Deze ep is digitaal verkrijgbaar via Bandcamp en op 7” vinyl bij het label Moonlee Records

NNHMN
Het experimentele darkelectro duo NNHMN uit Berlijn (DE) heeft opnieuw een schitterende release uit met Deception Island Part 1. Iets zachter dan op vorige edities, horen we Lee en Laudarg in een wervelend klankkader met darkbeats dansbare tracks neerzetten. Een sombere ep om jezelf de eeuwigheid in te dansen!

Deception Island Part 1 is digitaal verkrijgbaar via Bandcamp, op tape en in beperkte oplage op 12” vinyl.

Instagram / Facebook / Soundcloud / Spotify / Website

ASHTON NYTE
Ashton Nyte (The Awakening) geeft op zaterdag 11 juli om 20 uur een gratis akoestisch optreden. Aangezien het via livestream gebeurt, is het wereldwijd te volgen via de Facebookpagina van Mr. Nyte. In België start het optreden om 20 uur en Ashton Nyte zit te wachten op verzoekjes, die je via Facebook en Instagram kan indienen.

MONO INC. / LACRIMOSA
Ze deden het al eerder voor hun single Children Of The Dark, waarbij Mono Inc. samenwerkte met Tilo Wolff van Lacrimosa, Chris Harms van Lord Of The Lost en Joachim Witt. Voor hun nieuwe single gingen vrienden Martin Engler van Mono Inc. en Tilo Wolff opnieuw samen aan de slag, maar deze keer met een nummer van Lacrimosa. Want Shining Light blijkt gewoon een vertaling te zijn van Lichtgestalt, de titeltrack van het geprezen Lacrimosa-album uit  2005.

DISSONANCE / CAT HALL
DISSONANCE begon in de vroege jaren ‘90 in de synthpop-scene in Texas (USA). Cat Halls’ zang is door velen beschreven als een sirenenlied, meeslepend en engelachtig, die ze in verschillende harmonieën en texturen uniek gelaagd weet te brengen in een edgy electro-/darkwavekader.

Na haar eerste titelloze release, Dissonance (1997, bracht ze solo het agressievere Come To Mama uit, waarna van Dissonance Reincarnate (2000), Void (2017), de atmosferische maxi-single Sycamores (2018) en het energieke darkwavealbum Ascent (2019) volgden.

Tot nu toe werkte Cat in 2020 samen met Bug Gigabyte van SINTHETIK MESSIAH aan zijn Split Damage-release, met tekst en zang voor Languish.

Deze zomer brengt Cat Hall met Dissonance 3 nieuwe maxi-singles uit: Precipice, Trials en Ephemeral. Daarvan is Precipice net digitaal verschenen, als klaagzang bij haar persoonlijke strijd. Cat Hall zegt over de strijd die het lied inspireerde: “Toen bij mij baarmoederhalskanker werd geconstateerd en mij werd verteld dat ik geen kinderen kon krijgen, was ik er kapot van. Ik was boos. Ik worstelde jaren met de emotionele pijn nadat de fysieke littekens waren genezen. Precipice is het aanpakken van dit verlies en de oorzaak er van.”

De maxi-single Precipice met remixen van Joe Haze, Diverje, Junior Kain en Machines With Human Skin is digitaal verkrijgbaar via Bandcamp.

Bandcamp / Facebook / Instagram

STYKFAKTOR
Darkwaveband StykFaktor uit St.-Louis (USA) begon als een studioproject in 2001 uit de as van lokale industriële iconen Visions Of Passion & Torture van bassist, toetsenist ‘Styk’. Na verschillende albums, speelden ze het voorprogramma van bands als The Human League en Terminal Bliss. Ze waren volop aan het opklimmen, toen de tragedie in 2004 toesloeg met het overlijden van een van de oprichters, Jeff Carline. Slechts enkele afrondende shows volgden nadien nog.

Op zoek naar weer een nieuwe start, past Styk zich voortdurend aan en probeert nieuwe dingen in de studio. Deze week onthulde StykFaktor de nieuwe single Distance, een uiting van de emotionele strijd met sociale afstand. Distance gaat over een verbroken relatie die moeilijk te herstellen is en de wens om het goed te maken. Het is de tijd en ervaring die het genezingsproces nog moeilijker maken als je alleen maar kunt bellen en hopen dat ze antwoordt. Het gaat over liefdesverdriet, liefde, trots, tijd, verantwoordelijkheid, vergeving… Maar evengoed gaat het over families en vrienden die nieuwe manieren vinden om verbonden te blijven in deze moeilijke tijden.

NO MORE
No More presenteert enkele klassiekers in een nieuw No More-jasje: “Het idee ontstond toen we een oude cassette met demo’s uit 1987 vonden met Lee Hazlewoods en Nancy Sinatra’s Summer Wine, met Tina’s enige echte vocale optreden. Dus we overdubden dat vintage ding en dat was het begin van onze reis naar The End Of The World”, aldus Andy Schwarz en Tina Tina Sanudakura.

Op The End Of The World vind je Summer Wine  (Nancy Sinatra), Venus In Furs (Velvet Underground), Love Is A Drug (Roxy Music), The End Of The World (Skeeter Davis) en Eisengrau  (X-mal Deutschland). Download de coverversies door No More nu via Bandcamp.

BLACK ANGEL
Het Britse project van Matt Vowles, Black Angel, is terug en wel met een tweede, nieuw album Kiss Of Death, dat op 31/07 verschijnt. We kregen er deze week alvast een eerste track Animal uit te horen. Sluimerende ritmes, oplichtende synths en melodisch snaarwerk horen we in dit klassieke, maar kwalitatieve gothrocknummer.

Kiss Of Death verschijnt digitaal en op cd. Je kan het album al voorbestellen via Bandcamp en als je wil, kan dat ook met jouw naam op de cd.

SHE PLEASURES HERSELF
De Portugese postpunk band She Pleasures Herself is moeilijk onder een noemer te plaatsen, met hun newwave-, gothicklanken uit de jaren ’70- ’80, postpunken ze zich een weg op een moderne golf van klankgenot op de dansvloer. Deze keer plezieren ze ons met een wel heel bijzondere cover. Ze gingen namelijk aan de slag met het nummer Hungry Eyes van Eric Carmen en geven het de donkere twist die wellicht altijd al net onder de oppervlakte zat.

COLD STORM
Het industrial-, darkpopduo Cold Storm uit Duitsland, teasede met een stukje uit de titeltrack van hun aankomende album Blade Room, dat in oktober 2020 verschijnt. Mad Tax (Nejet NOK) en Cem Bergerac (EYCROMON) beloven een koude storm aan elektronische geluiden en vocals die de hedendaagse waanzin schilderen.

Wees nieuwsgierig en laat je vangen in deze koude storm…

Je kan de track beluisteren via de Facebookpagina.

BANDCAMP

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More