Home Grensverleggers Uitheems Geduister #90

Uitheems Geduister #90

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

“Je bent wel in een duistere stemming…”
“Ik ben al jaren in een duistere stemming. Wat mij zorgen baart, is dat jij dat niet bent.” Gelijkgestemden ontmoeten elkaar nog amper en toch is muziek vaak nog steeds het bindmiddel voor vele zielen. Laat je ook deze week strak vastbinden en geniet van enkele bekenden, maar ook heel wat onbekendere en nieuwe schaduwvangers in het Uitheems Geduister, met nieuws van Suzi Sabotage, Old Moon, Hammershøi, Powerman 5000, The Cold Field, El Ojo y La Navaja, Elvis Costello, Shanx FM, Dissonance, Soft Kill, Bela Goosy , A Transition, Blacklisters, The Secret Experiment en Painters.

SUZI SABOTAGE
Suzi Sabotage, de Finse cold- en darkwave-artieste die je misschien al kent van bands als Wild Roses Of Winter, Virgin in Veil en Masquerade, laat haar stem klinken in haar nieuwe, knappe protestsong They Can’t Breathe. De alarmerende sound in  de synths en de dreiging van het ritme, benadrukt de kilte die we de voorbije week moesten voelen heropflakkeren in een maatschappij waaruit fascisme en racisme nog steeds niet geband raakt. “How many lives have you sacrificed in the name of hate and the fascist state…”

OLD MOON
Een warme postpunkballade krijgen we van Old Moon met de single Tyranny, waarin een losgeslagen drumsolo met freewheelende cimbalen de earcatcher is. Het nummer kan je terugvinden als een van de vier tracks op de pas verschenen ep Past Lives. De nummers werden opgenomen op het platteland van New Hampshire (VS) toen de winter van 2020 zijn grip op het land losliet. Dit jonge project van Tom Weir neemt je mee in een donker melodisch postpunkverhaal, met shoegaze- en powerpopinvloeden. Een geluid dat tegelijkertijd glinsterend als zwaar klinkt. Past Lives is digitaal en op cassette verkrijgbaar.

Bandcamp / Instagram / Facebook

HAMMERSHØI
Het is een onderdompeling in geluk om de schoonheid te ontdekken van het nieuwe album van het Franse duo Hammershøi. De typische, intense Franse synthwavesound, bulkt van intelligente elektronische spitsvondigheden, die je zo de dansvloer op sturen. Intens licht en elegant waanzinnig. De stemmen van de twee artiesten zijn aanvullend, afwisselend en uitdagend en weerklinken in een ritmische dynamiek. Hammershøi is digitaal en op cd verkrijgbaar bij het label Swiss Dark Nights.

POWERMAN 5000
Eind augustus verschijnt het nieuwe album Noble Rot van Powerman 5000. Daarmee laten de Amerikaanse industrial electrorockers Spider One (zang), Ty Oliver (gitaar), Murry Douglas (bas) en DJ Rattan (drums) hun elfde release op de wereld los. Met de eerste single Black Lipstick krijgen we al een knap voorsmaakje van wat je mag verwachten: donkeruitdagende zanglijnen en trillende gitaren die gegrond uithalen op het ritme van de drums. Deze track leidde Spider One, de frontman en broertje van Rob Zombie, terug naar zijn beginjaren: “De eerste single Black Lipstick is losjes gebaseerd op mijn oude dagen op de kunstacademie. Dat was toen ik voor het eerst kennis maakte met ‘goths’. Meisjes met een pannenkoekwitte huid en zwarte lippen die naar Bauhaus luisterden. Ik was een 18-jarige punk die naar Minor Threat luisterde, dus deze wereld was nieuw voor mij.”

Het album verschijnt op 28/8 digitaal, op cd en op vinyl en kan je reeds voorbestellen bij het label Cleopatra Records.

Website / Facebook

THE COLD FIELD
‘They’ll hunt you down. You’ll be found hanging upside down…’ Met hun debuut Black River, laat het Australische The Cold Field sinds 2018 een koudestroom door je aders stromen. Ian Messenger (zang, gitaar, synths, drumprogrammatie) en Heath Newberry (bas) lieten zich wat graag beïnvloeden door bands als Black Marble, The KVB, Cold Showers, The Soft Moon, Ritual Howls en Lebanon Hanover en dat resulteerde in een vertrouwde, maar uitstekend gebrachte sound die begeesterend weerklinkt op hun eerste album.

Facebook / Bandcamp

EL OJO Y LA NAVAJA
Van het Mexicaanse minimal synth-, postpunkproject El Ojo y La Navaja kregen we de eerste track te horen van hun tweede ep Esquizoide, die net digitaal verscheen via Bandcamp. De essentie van hun geluid is dat van analoge synthesizers en drummachines bestuurd door spanning.

De structuur van de nummers neigt naar donkere en snelle mechanische ritmes in de oude synthpunkstijl, geïnspireerd door andere culturele manifestaties zoals literatuur (Zoroastro), filosofie (Anarquista Coronado) en film, aangezien de naam van dit project is geïnspireerd op een scène uit de film Un Chien Andaluz (Luis Buñuel). Gekroonde anarchie omgezet in een knap geluid!

Facebook / Bandcamp

ELVIS COSTELLO
‘I’ve got no religion, I’ve got no philosophy. I’ve got a head full of ideas and words that don’t seem to belong to me.’ Hoewel de naam Declan Patrick Aloysius MacManus je misschien niets zegt, hoeft hij onder zijn artiestennaam Elvis Costello geen introductie. So… let him entertain you, met zijn nieuwe nummer No Flag. Meesterlijke muzikant!

SHANX FM
Uit Washington (VS) krijgen we het bittere coldwavenummer Scarecrow van Shanx FM te horen. Een uptempo gedrevenheid in de standvastige drums, donkere baslijnen met synths- en gitaarlijnen die er flink in snijden. ‘Tu sangre con mi sangre… contigo hasta el fin.’ Dodelijk besmettelijk kan ze klinken, die liefde! Maar verslavend mooi.

BELA GOOSY
Hij gaat het muzikale leven aan een hoog tempo tegemoet, want ook deze maand heeft de Fransman Bela Goosy een nieuw digitaal album klaar, dat hij in mei en juni opnam. Op Machine Men laat hij in 15 nieuwe darkwavenummers zijn gekende grafstem en melancholische geluid weerklinken.

SOFT KILL
Ook de Amerikaanse postpunkband Soft Kill heeft nieuwe tracks uit. Memory Loss zal samen met Stuck To The Ceiling als b-kant verschijnen op een 12” ep die later dit jaar uit komt.

Memory Loss opent met gitaargetokkel, om even later open te barsten in een fijn spel van ritme en synths. Het ritmische gitaarspel maakt Stuck To The Ceiling een knap dynamisch nummer, waarin de zanglijnen driftig rondwaren. Een track met een bijzondere energie, die het hele nummer door eenzelfde niveau aanhoudt. De zanglijnen klinken open en ijl, wat Soft Kill een erg herkenbaar geluid geeft.

Alle opbrengsten van de downloads van deze twee tracks worden verdeeld tussen The Big Yard en The Mutual Aid for Covid-19 PPE-drive voor de Confederated Tribes of Warm Springs.

DISSONANCE
Cat Hall,  de darkwave artieste achter Dissonance, kondigt met haar nieuwe track Precipe trots de komst van haar maxisingle aan. Hiermee brengt ze een klaagzang over een persoonlijke strijd: “Toen bij mij baarmoederhalskanker werd geconstateerd en mij werd verteld dat ik geen kinderen kon krijgen, was ik er kapot van. Ik was boos. Ik worstelde jaren met de emotionele pijn nadat de fysieke littekens waren genezen.”

Een edgy synthpopgeluid weerklinkt alvast in deze remix, die op de maxisingle zal verschijnen op 29/6, vergezeld door remixen van Joe Haze, Diverje, Junior Kain en Machines with Human Skin.

A TRANSITION
“Even when you walk a little while on the wrong side, it doesn’t mean you are out of the game. It just means that you are still on the way, and develop to the one who you supposed to be. Step by step a transition to another me…”, zo verklaart de Duitser Michael Smith zijn keuze voor A Transition als naam voor zijn soloproject. En hoewel hij liefst instrumentale tracks maakt, omdat hij zijn eigen stem niet zo graag hoort, duikt deze toch wel op, als we zijn nieuwe darkwave-ep Meliorism beluisteren.

Vanuit de overtuiging dat de wereld de neiging heeft te verbeteren en dat mensen de verbetering ervan kunnen helpen, als ze maar juist interfereren.

BLACKLISTERS
Vijf jaar geleden brachten ze hun album Adult uit, waarna ze discreet op de achtergrond verdwenen. Maar de woedende Blacklisters – BLKLSTRS voor  de vrienden – zijn terug, want aan het einde van de zomer brengen ze hun nieuw album uit. Uit dat derde, aankomende  noiserocksalvo laten de Britten alvast hun eerste single Sport Drinks horen.

Het album Fantastic Man verschijnt op 28/8 digitaal en op transparante gele vinyl bij de labels A Tant Rêver Du Roi en Buzzhowl.

THE SECRET EXPERIMENT
De Brit Lea Thorn onthult een nieuwe single Shelter van zijn minimal synthwaveproject The Secret Experiment. Gedreven jaagt hij ons door een ritmische track, waarin zijn stem zowel de donkere diepte in trekt als zwevend boven de fijne, speelse synths klinkt.

PAINTERS
Donkere surfpop krijgen we te horen van Painters op hun ep Non Linear. Met atypische ritmes en een evenzo atypisch stemtimbre weten ze te charmeren. Melancholische darkpop, vol zomerse luchtigheid en postpunkgeluiden. Het klinkt tegensprekelijk, dus een reden temeer om ze te gaan ontdekken. De band startte vorig jaar met drie leden en liet hun eerste ep More Or Less op de wereld los, waarna de oprichter/zanger da band verliet. Ondertussen zijn ze met vijf en brengen ze later dit jaar hun eerste album uit.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More