Home Grensverleggers Uitheems Geduister #90

Uitheems Geduister #90

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

“Je bent wel in een duistere stemming…”
“Ik ben al jaren in een duistere stemming. Wat mij zorgen baart, is dat jij dat niet bent.” Gelijkgestemden ontmoeten elkaar nog amper en toch is muziek vaak nog steeds het bindmiddel voor vele zielen. Laat je ook deze week strak vastbinden en geniet van enkele bekenden, maar ook heel wat onbekendere en nieuwe schaduwvangers in het Uitheems Geduister, met nieuws van Suzi Sabotage, Old Moon, Hammershøi, Powerman 5000, The Cold Field, El Ojo y La Navaja, Elvis Costello, Shanx FM, Dissonance, Soft Kill, Bela Goosy , A Transition, Blacklisters, The Secret Experiment en Painters.

SUZI SABOTAGE
Suzi Sabotage, de Finse cold- en darkwave-artieste die je misschien al kent van bands als Wild Roses Of Winter, Virgin in Veil en Masquerade, laat haar stem klinken in haar nieuwe, knappe protestsong They Can’t Breathe. De alarmerende sound in  de synths en de dreiging van het ritme, benadrukt de kilte die we de voorbije week moesten voelen heropflakkeren in een maatschappij waaruit fascisme en racisme nog steeds niet geband raakt. “How many lives have you sacrificed in the name of hate and the fascist state…”

OLD MOON
Een warme postpunkballade krijgen we van Old Moon met de single Tyranny, waarin een losgeslagen drumsolo met freewheelende cimbalen de earcatcher is. Het nummer kan je terugvinden als een van de vier tracks op de pas verschenen ep Past Lives. De nummers werden opgenomen op het platteland van New Hampshire (VS) toen de winter van 2020 zijn grip op het land losliet. Dit jonge project van Tom Weir neemt je mee in een donker melodisch postpunkverhaal, met shoegaze- en powerpopinvloeden. Een geluid dat tegelijkertijd glinsterend als zwaar klinkt. Past Lives is digitaal en op cassette verkrijgbaar.

Bandcamp / Instagram / Facebook