Home Grensverleggers Uitheems Geduister #82

Uitheems Geduister #82

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

Het zwart zal nooit meer vermengen met wit. De grijze zone is ondergelopen met het water dat ze bij de wijn zouden doen, maar samen tot de laatste druppel leeg zopen. Donkere dagen vragen om donkere muziek. Het Uitheems Geduister van deze week met nieuws van Instant Lake, Clan Of Xymox, Nürnberg, Shadows And Mirrors, Machinefabriek, Static Palm, Tableraz en Dead Tape.

INSTANT LAKE
Na hun debuutplaat Refractory hebben Gennaro De Lena (zang en tekst), Pierluigi Grauso (gitaar en theremin), Carlo Landolfi (bas) en Dario Amoroso (synth en programmering) hun opvolger klaar. Het Zuid-Italiaanse viertal van Instant Lake releaset volgende week zijn nieuwe album Dystodream, maar gaf ons deze week nog een duister voorproefje met de single Delicate Obscenity. Zware bas en drums stuwen de snijdende gitaarlijnen waarbinnen De Lena zijn teksten met diepdonkere stem dropt. Aanvankelijk leek het ons nogal vlak en weinig origineel klinken, maar beluister het nummer zeker volledig, want het groeit rijkelijk aan tot een knappe sound je uiteindelijk wel inpakt. Dystodream verschijnt digitaal, op cd en vinyl bij het Braziliaanse label Wave-Records. Je kan het album reeds voorbestellen via Bandcamp.

CLAN OF XYMOX
De van oorsprong Nederlandse, maar naar Duitsland gemigreerde band rond Ronny Moorings, Clan Of Xymox kunnen we zonder twijfel beschouwen als een van de grondleggers van de darkwavesound, waarmee ze new wave en gothic wisten te verbinden in een duistere, doch poppy sound. Hun laatste album dateert van 2017, maar ze brachten deze week hun single-ep Lovers uit, met de titeltrack en remixes door Actors, Hante en Selofan. Lees vast ook de review op onze site.

NÜRNBERG
Opnieuw een sterk nostalgisch, maar knappe sound uit Wit-Rusland met de postpunk-, coldwaveband Nürnberg die net zijn nieuwe, tweede album Paharda uitbracht. Beïnvloed door de grote depressie in post-Sovjetsteden, existentialisme, sociale problemen in de moderne industriële wereld, druk en vermoeidheid, maar ook door enkele essentiële gevoelens die ons menselijker maken: het vermogen om lief te hebben en medelijden te voelen.
Humeurig, melancholisch, sfeervol en energiek. Voor fans van de sound van The Cure overgoten met een ijskoud synthlaagje. Paharda is digitaal en op cd verkrijgbaar via Bandcamp.

SHADOWS AND MIRRORS
Electro-act Shadows And Mirrors uit Illinois (USA), bracht deze week zijn nieuw album Levels uit.

Het concept “niveaus” verwijst naar de “niveaus van het menselijke bestaan”, zowel in het fysieke als in het spirituele rijk. En over het besef dat elke persoon met wie je omgaat op een uniek niveau werkt, zowel fysiek als spiritueel. Nu ja, laat ons vooral even het geluid checken, toch? Heerlijk! Met een vage zweem van Trent Reznors stem (Nine Inch Nails), maar dan in een kouder darksynth-jasje, waren wij meteen verkocht voor Shadows And Mirrors. En ook voor de uitgave ervan smelten we meteen, want het album verscheen niet alleen digitaal, maar ook op zwarte of roestkleurige zaagbladvormige lp. Eentje dat wij absoluut in onze collectie willen.

MACHINEFABRIEK
L’incertitude, is het eerste album dat resulteerde uit een samenwerking tussen Bruno Duplant en Rutger Zuydervelt van het Nederlandse electrodrone-project Machinefabriek. Slechts twee tracks, goed voor zo’n 45 minuten genieten, sleuren je onder de titels Le Doute en L’espoire ongetwijfeld mee in onzekerheid. Het duo werkte dus voor het eerst samen, maar dat voelde onmiddellijk heel natuurlijk aan. Er waren geen lange discussies, maar ze gingen heel spontaan aan de slag en heel intuïtief vloeiden daar de twee uitgebreide tracks uit voort. Deze twee trips zitten boordevol suggesties over (buitenaardse) ruimtes en plaatsen, maar het is de verbeeldingskracht van de luisteraar die de lege plekken moet vullen.
L’incertitude verschijnt op 8 mei digitaal en op cassette. Voorbestellen kan reeds via Bandcamp.

STATIC PALM
Sobertrage coldwave uit Londen van Static Palm, want James Burgess bracht met zijn soloproject nieuwe track A Serpent Sheds It’s Skin uit. Een instrumentale parel, die toch wel een beetje bij de zwijnen belandt door de te eentonige stem van Burgess, die regelmatig té diep gaat.

TABLERAZ
Het Franse coldwave-, postpunkproject Tableraz gaf ons twee weken geleden Distortions en laat ons deze week al meteen een nieuwe track horen. Gone is opnieuw een uptempo nummer, maar klinkt veel uitdagender, gevarieerder dan de vorige, die ons toen wel al beviel. De gitaarriffs in de intro klinken wel heel bekend in de oren, maar verderop ontwikkelt zich een nummer dat qua synths, ritmes en gitaren knap opbouwt. Ook hier weer opvallend hoe de zanger zijn stem manipuleert in erg verschillende klanken, hoogtes, dieptes, kracht. Een knappe release dus, die ons alleen maar doet uitkijken naar nog meer.

DEAD TAPE
Met White Light als nieuwe single van de postpunk-, coldwaveband Dead Tape uit Indianapolis (USA) sluiten we af met een sterke aankondiger voor hun aankomende album. Met een vocale waas, maar enorm boeiende ritmes en een retrosynthlijn die blijft hangen is dit een knap voorsmaakje van wat hun nieuwe album zal brengen.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More