Home Grensverleggers Uitheems Geduister #81

Uitheems Geduister #81

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

Kaarslicht. Voor hoop, geluk en moed. Als herinnering aan het overlijden van Peter Steele (Type O Negative) 10 jaar geleden. Of gewoon om de geur van een dennenbos, koffie op een terras of vanille-ijs binnen te halen. Kaarslicht als tegenlicht bij het Uitheems Geduister van deze week met nieuws van The Secret French Postcards, Succubus, Richard Ewood, The Devil And The Universe, Zwaremachine, Sinthetik Messiah, Saigon Blue Rain, TH/S /S SH/T, Nar-Cist en Matt Hart.

THE SECRET FRENCH POSTCARDS
Een bitterzoete balsem krijgen we van The Secret French Postcards met hun nieuwe ep Out Of You (bij het label Cold Transmission). Het Zweedse postpunktrio geeft klank aan de schoonheid van klassieke duisternis en bleke romantiek met de diepheldere stem, koude baslijnen, pittige gitaren en meeslepende synths.

SUCCUBUS
We denken er bijna automatisch Incubus bij. Laat dat nu toevallig ook de titel van de Indonesische darpunkband Succubus’ single zijn, waarbij ze een videoclip de wereld in stuurden. We horen diepdonkere bassen, maar er weerklinken evengoed gitaarlijnen die Ennio Morricone meteen zou goedkeuren. Rebelse female vocals en een opzwepend tempo!

RICHARD EWOOD / THE DEVIL AND THE UNIVERSE
Richard Ewood (a.k.a. Friedemann Kootz) is een Berlijns muzikant die vooral met elektronische muziek bezig is en daarbij meestal focust op drum-’n-bass. Zijn nieuwe nummer Rolled Out Land is net uit. Niet meteen een duister stuk, maar zeker een aanrader voor wie van instrumentale, elektronisch gestuurde drum-’n-bass houdt.
Wat ons meer aansprak, was zijn laatste remix, want hij nam Revelation 69 van The Devil And The Universe onder handen. Hij haalde daarmee een deel van de prachtig zware melancholie uit de track en injecteerde energieke elektronica en beats, waardoor deze een vrij hoog (lees: zalig) Orbital-gehalte kreeg.

ZWAREMACHINE
Het Amerikaanse industrial- / EBM-project Zwaremachine kondigt zijn nieuwe ep Ripping At The Fabric aan en dit nog wel voor het eerst bij het label Brutal Resonance Records.

Ripping At The Fabric zal digitaal beschikbaar zijn en in beperkte editie (wereldwijd 25 exemplaren) ook op cassette en kan je nu al voorbestellen. Ontdek al drie nummers van de ep in de videoclip.

SINTHETIK MESSIAH
Industrial bass-artiest Sinthetik Messiah uit Louisiana  (USA) liet net zijn ep Split Damage, met twee tracks los op de wereld. Geluidsdesigner Bug Gigabyte liet verschillende elementen van industrial, electro, dance, rock en ambient samenvloeien in zijn werk, maar in deze twee nummers hoor je zeker ook de invloed van het nineties trip-hop-geluid.

Voor Languish nam Gigabyte Cat Hall aan zijn zijde om samen de pijn van scheiden, het verlangen en lijden dat gepaard gaat met een onbeantwoorde liefde klank te geven. En hoe! Een sensationeel geluid dat lijkt te vloeden van frustratie. Emotional Therapy was voor Bug Gigabyte zelf erg persoonlijk. Hij beschrijft het als “een therapiesessie die hij nodig had om het eerste jaar na het overlijden zijn biologische moeder aan longkanker door te komen.”

Twee tracks die je moet ontdekken als je houdt van Portishead, Poe en Massive Attack.

SAYGON BLUE RAIN
Uit Parijs (FR) laat het ethereal darkwaveduo Saygon Blue Rain hun nieuwe single Still You horen. Een fantastisch mooi uptempo nummer, waarin de poppy stem van Ophelia Lecomte je doet wegdromen in een spannende nachtelijke trip. Instrumentaal sterk opgebouwd door Franck Pelliccioli met gelaagde synths, heerlijk diepe basritmes en wervelende gitaren. The Cure, And Also The Trees en Cocteau Twins in een modern bohemienjasje.

Still you zal verschijnen op de ep Sons For The Boys die er binnenkort aankomt.

TH/S /S SH/T
No shit. Nog meer nieuws uit Frankrijk, want ook de electro-, mathrockformatie TH/S /S SH/T heeft zijn debuutalbum /// klaar. Het drietal serveert diepdonkere noisy herhalingen in een atypische sound. De esthetiek van electro gecombineerd met de furie van schurende rock. Loïc L op synths en gitaar, Xavier L op bas en synths en Gilles D brengen instrumentale pracht met een krachtige ruwheid tot een wilde dance-sensatie.

 /// verschijnt op 24/4 bij het label Upton Park.

NAR-CIST
Only Happy When I Sleep is de nieuwste single van Nar-Cist, de donkermelodische newwaveband uit Deventer (NL). In het midden van de jaren tachtig kenden ze succes in Nederland en toerden ze mee met The Sound als support. En toen viel het stil. Maar 2017 bracht de band terug bij mekaar. De jongens groeiden op en met een nieuwe frontman vonden ze zichzelf muzikaal terug. Het nieuwe nummer Only Happy When I draagt een psychedelische melancholie mee. Eentje waarin je verzwolgen wordt in tristesse. Het plaatje dat de teneur van een zaterdagavond in lockdown perfect weergeeft.

MATT HART
Een futuristisch, dystopisch plaatje krijgen we van de Brit Matt Hart, die met zijn nieuwe single Thriolith een duisterhard verhaal neerzet. Ruwe industrial met stevige beats, waarin hij af en toe alles vernietigend diepste vuiligheid uit zijn keel schraapt. Thriolith is hiermee het begin van de Tales Of Terra, verhalen uit een post 3808-wereld. En dit is alvast wat Hart erover laat weten: “Na de gebeurtenissen van 3808 loopt de mensheid op haar laatste benen. Een wereld bestuurd door een machine. De Outlaws zitten in een bunker en vertrekken alleen om verkenningsmissies uit te voeren. Eén daarvan eindigt met veel slachtoffers. Wat ze vinden is een enorme constructie met drie torens – de TRIOLITH – in constructie. Waarom die er precies staat, is nog onduidelijk.”

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More