Home Grensverleggers Uitheems Geduister #80

Uitheems Geduister #80

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

In een vreemde tijd waarin eenzaamheid ingevuld wordt voor iedereen, engelen harder dood gaan dan anders en beschermengelen strijdlustiger zijn dan ooit, blijft de duisternis onaangeroerd bestaan. Terwijl we als maatschappij op wereldvlak uitzoeken, hoe we op een nieuwe manier kunnen samenleven, krijgen we op muzikaal vlak, heel wat nieuws te ontdekken. Om het denken te verzachten, om creativiteit aan te wakkeren, om van te genieten. Het Uitheems Geduister van deze week met nieuws van Machinefabriek, Tableraz, The Moon Kills, She Hates Emotions, Reconvalescent, Rabia Sorda, Saturday Night Shockers en Pocket Knife Army.

MACHINEFABRIEK
Amalgaam, het nieuwe album van de Nederlandse Machinefabriek, is er. De tabel van Mendelejev was nooit onze sterkste kant en het ‘klonk als…’ maar amalgaam blijkt een kwiklegering te zijn. En dat is ook precies wat Machinefabriek deed om de nummers leven in te blazen: Rutger Zuydertvelt vertrok van een reeks improvisaties die hij op een praktische hardware-installatie met toongenerator, effectpedalen, dictafoons, contramicrofoons,… maakte. Daarna liet hij ze samensmelten door te mixen en te herwerken, met behoud van de levendigheid van het bronmateriaal. Enkel de track Metallic (Edit) is een ouder nummer, dat eerder op een Japanse compilatietape verscheen, maar in deze bewerkte vorm perfect past op Amalgaan. Een rauw, ongepolijst album dat in luidruchtige intimiteit korrelige texturen op je oren loslaat. Kunstig!

TABLERAZ
Het vrij recente coldwave-, postpunkproject Tableraz uit Rennes liet het nieuwe nummer Distortions op ons los: een klassiek uptempo postpunk-ritme met heerlijke baslijn, waarin de vocals opvallend de identiteit van dit project benadrukken. Niet zozeer vanwege een opvallend stemtimbre, maar vooral het stemgebruik van de zanger. Uitdagend legt hij klemtonen in melancholie. Uit de karige info die we online vinden over Tableraz, durven we voorzichtig afleiden dat het om een oneman-project gaat.

<iframe width=”100%” height=”300″ scrolling=”no” frameborder=”no” allow=”autoplay” src=”https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/794519722&color=%23392324&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true”></iframe>

THE MOON KILLS
Op de dag van de Maan van De Geliefden kregen we een nieuw nummer van The Moon Kills uit Cardiff. Monoxide Motel klinkt echter donkerder dan romantiek kan zijn. Sterk aangedreven door strakke drums, klinkt een ijle stem gedreven in de minimal darkwavesong.

SHE HATES EMOTIONS
Naast Blutengel en een rijtje andere nevenprojecten is zanger Chris Pohl, als kind van de jaren 80, stiekem al een jaartje bezig met zijn nieuwe soloproject She Hates Emotions, waarmee hij een minimal synthpopgeluid neerzet met een eigthiestouch. See The Light is het eerste nummer dat hij met de wereld deelt en laat horen hoe hij zijn muzikale roots zelf verklankt. De focus ligt duidelijk niet op het bombastische dat we bij Blutengel vaak horen, maar op de melancholische, catchy melodie. Het ‘oh-oh-oh’-zanglijntje lijkt dan ook echt weggelopen uit het eigthiestijdperk. Wellicht opnieuw een voltreffer voor de Pohl-liefhebbers!

Het eerste album van She Hates Emotions verschijnt op 15 mei. Je kan Melancholic Maniac reeds voorbestellen via Out Of Line.

RECONVALESCENT
Electrorockact Reconvalescent heeft net hun nieuw ep Vestigial uit (bij het label Machine Man Records). Zijn identiteit houdt hij liever geheim, want met zijn creaties wil hij vooral zijn boodschap verspreiden. Een boodschap uit een andere wereld, geeft hij zelf aan. Bomvol industrialmetalelementen klinkt die boodschap verwoestend hard. Verstoord gitaarwerk en rammend donkere beats zijn het decor voor de ruwrauwe vocals. Hoewel Reconvalescent ook adempunten voorziet in de titeltrack Vestigial.

RABIA SORDA
De Duits/ Mexicaanse electropunkmetalformatie Rabia Sorda brengt met Destruye een dijk van een nieuwe single. We horen een knappe mix van verschillende genres, gebonden door een sterke, donkere attitude neergezet door Erk Aicrag (vocals, arrangementen), Marcus Engel (gitaar, toetsen en percussie) en Maxx (drums). Verwoestend sterk!

SATURDAY NIGHT SHOCKERS
Horrorrockband Saturday Night Shockers werd tijdens de vurige halloweennacht in 2003 opgericht door Chuck Fears, Patrick Fears en Kire Lestat en bracht ondertussen een titelloze ep en hun lp Bloody Memories uit. Ondertussen vervoegden Deathrock Steve en Josh Terror de band. De heren delen nu de videoclip bij hun nummer Blessed Be. Ze vinden inspiratie in een brede waaier aan bands, tussen Kiss en The Cure, hoewel we in dit nummer vooral de rock- en metalinvloed horen. Een knappe rockgitaarsolo maakt deze track volledig af! In de videoclip, die is geïnspireerd door de film The Craft en The Salem Witch Trials, komt hun voorliefde voor de duisternis mooi tot uiting, met als belangrijke boodschap: wees trots op jezelf, laat je hart je leiden in wat je doet, voel je gezegend in je individualiteit.

POCKET KNIFE ARMY
Experimentele elektronica van de noorderburen Pocket Knife Army! In januari 2019 maakten ze de belofte om maandelijks met een nieuw nummer naar buiten te treden. En dat deden ze. Bij deze zijn ze toe aan nummer 15, met hun nieuwe track Intruders, Liars, Invaders, Thieves. Ook al gingen ze 2020 in met veel hoop en beloften, in het teken van inspirerende samenwerkingen, het coronavirus maakte het hen toch net iets moeilijker. Zo konden ze niet meer live afspreken met Jesse, die sinds de eerste dag hun livesessies filmt. Dit nummer werd dan ook gewoon thuis opgenomen, met de instrumenten die daar ter beschikking waren. Levendige, gedurfde electrorock !
Je kan alle tracks van hun maandelijkse uitdaging via Bandcamp beluisteren.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More