Home Grensverleggers Uitheems Geduister #76

Uitheems Geduister #76

by Nel Mertens

‘Solidariteit en burgerzin dringen soms even sterk als een virus binnen.’ Helend, maar niet tegen àlles opgewassen, hebben we ook een lading nieuwe muziek in uit het Uitheems Geduister. Muziek die geluisterd wil worden, omarmd wil worden, gehoord en geliefd wil worden. En muzikanten die dit ook verdienen. Deze week nieuws van Tricor, El Deux, Frische Farbe, Kalte Nacht, Biomechanimal,  Mechanical View, Neon Lies, Bernays Propaganda, Mayflower Madame en een fijne Post Gothic Covers – compilatie van Oskar Terramortis .

TRICOR

Omgekeerd optimisme. Defaitisme uit bewolkte heuvels. Met hun zwevende gevecht tegen golven houden de drie protagonisten van de Duitse coldwave-/ shoegazeband Tricor vol in een beweging die geen stilstand tolereert. Op hun eerste ep No Home die eind vorig jaar verscheen kregen we het geluid zwevend verlangen en zwaartekracht die de luisteraar dwingen om beelden te schilderen. En toch delen ze nu pas een van hun allereerste nummers die ze samen schreven: The Room.

https://youtu.be/Hmx6uzCRAko

EL DEUX / FRISCHE FARBE

Na 35 jaar trok de Zwitserse synthwavepoplegende El Deux opnieuw op tournee. Nu hebben ze een nieuwe split ep uit, die ze delen met Frische Farbe. Dit bij hun vertrouwde label Young And Cold Records (sinds 1982). Hun maxiversie en radioversie van Herbergsvater (origineel van Joachim Witt – 1982) zijn de eerste nieuwe studio-opnames sinds 1982 en prijken naast Oh Oh… Boys en Palsche Pläne van Frische Farbe.

KALTE NACHT

Soms vraagt de mens zich af… of de mensheid een vergissing van de natuur had kunnen zijn, niet? Vrijdag 13/3/2020 was een topdag om de vraag op de wereld te werpen. Met defaitistische vocals in een strakkil klankenkader serveerde het Griekse minimal synthwaveduo Kalte Nacht dan ook hun nieuwe single Humans Are Mistakes.

BIOMECHANIMAL & MECHANICAL VIEW

De Britse elektro-/industrialband Biomechanimal releaset Waves, een split ep met Mechanical Vein , waarmee de fans van bands als Aesthetic Perfection hun muzikale dwangbehoeften zullen kunnen temmen. Waves vertelt hoe kunst zowel een constructief als een destructief proces is en opent dan ook met een quote van Salvador Dali die zegt dat wat we creëren het summum is van het destructieve in de kunstenaar. Het tilt de kunst en zijn createur op in het spelen en creëren, maar het breekt het evengoed af door falen en fouten. Zoals eb en vloed. Golven. Waves.

Vanuit de Londense donkere elektronische undergroundscene brengt Biomechanimal frontman Matt Simpson, samen met Keith Kamholz en Lex Liebert, het gevaarlijk catchy klinkende nummer. Deze keer vloeit Biomechanical en Mechanical Vein (soloproject van bandmaatje Kamholz) dus samen in die donkercreatieve golven en vind je op de digitale release ook  remixes door Grendel en Sinister Souls. Een brutaal crescendo!

NEON LIES

Uit Kroatië kennen we Neon Lies, het soloproject van Goran Lautar (de frontman van postpunkers Modern Delusion), dat ons van heerlijke bedroom darkwave voorziet met vintage opnamemateriaal en keyboards die hij vond op vlooienmarkten. Hij laat weten dat zijn nieuwe, derde album Loveless Adventures klaar is en laat er ons zijn eerste single Drugz uit horen, dat je door een eighties homeparty loodst.

Zoals altijd nam Lautar ook dit derde album zelf rechtstreeks op tape op. Zijn doel was om een ​​authentieke en intieme onthulling van persoonlijk verlies en gewin, euforie, geluk en verdriet samen te brengen, in toewijding aan het soort eenzaamheid die iemand ertoe brengt zich in een vage vergetelheid te begeven.

Loveless Adventures verschijnt op 20 april en kan je voorbestellen via Wave Tension Records.

BERNAYS PROPAGANDA

De Macedonisce discopostpunkactivisten Bernays Propaganda brachten net een nieuwe videoclip uit bij hun track Zloben Funk. Het nummer verscheen op hun laatste album Vtora Mladost, Treta Svetska Vojna (2019)  dat onlangs genomineerd werd voor de IMPALA European Independent Album Of The Year Award. Daarmee kondigden ze ook meteen hun Europese tournee aan waarbij ze op 6 april ook langs zouden lopen bij Radio Urgent, maar de kans is klein dat dit alles zal kunnen doorgaan.

MAYFLOWER MADAME

Mayflower Madame deelde een nieuwe videclip bij hun single Swallow. De posptpunkers uit Noorwegen brengen hiermee een dromerig liefdeslied met ondertonen uit je nachtmerries. Een verhaal over obsessie en onderwerping in een intens boeiende relatie.

Trond Fagernes (zang, gitaar, bas), Håvard Haga (gitaar) en Ola J. Kyrkjeeide (drums), brengen een serieus bedwelmend brouwsel van onheilspellende postpunkschoonheid verpakt in een psychedelische deken. Hun nieuwe album Prepared For A Nightmare verschijnt op 27/4 bij de labels Only Lovers Records, Little Cloud Records en Icy Cold Records.

POST GOTHIC COVERS van OKSKAR TERRAMORTIS

Oskar Terramortis, de Finse dj van Necromanteion en Gothic Rock Radio Shows levert een gratis lading bekende duistere hits aan, door hem in een postgothjasje gestoken. Op de compilatie vind je zijn versie van nummers van o.a. Nick Cave, The Sisters Of Mercy, Nosferatu, Bauhaus, The Mission, … tot zelfs een versie van Can’t Live In A Living Room van onze eigenste Red Zebra.

Artwork door Wesley Dewanckel

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More