Home Grensverleggers Uitheems Geduister #73.

Uitheems Geduister #73.

by Nel Mertens
Artwork Uitheems Geduister
© Wesley Dewanckel
Facebook / Instagram

Op het eind van de dag zijn we allemaal kinderen van de nacht… en wij verzamelden ook deze week nieuw Uitheems Geduister dat daar bij past. Nachtelijk gedool in melancholische elegantie. Of de brute realiteit van de duisternis. Met nieuws van Stumbleine, Shadow Fashion, Camilla Sparksss, New Primals, The Endless, Antiflvx, Aeon Sable, Wisborg en This Cold Night.

STUMBLEINE

De Britse producer Stumbleine (ook bekend van het post-dub-trio Swarms) liet ons Supermodels horen deze week. De tweede single die op 3 april verschijnt op zijn zevende album Sink To The Ether, bij het label Monotreme Records. Op het album zal ook een ongewone coverversie van Malibu van Hole te vinden zijn, met Elizabeth Heaton (Midas Fall) in de rol van Courtney Love. Supermodels neemt je alvast mee op een dromerige reis langs elektronische soundscapes, met extravagante, zweverige vocals en tintelende ritmiek.

SHADOW FASHION
Dark electropopband Shadow Fashion uit San Antonio (USA) onthulde zijn nieuwe single met de videoclip Children Of The Night. De titel mag dan niet bijster origineel zijn,  de sound is dat… evenmin. Maar originaliteit is gelukkig niet het enige waar het om draait als we genietbare muziek zoeken. Dit nummer geeft een  fijne synthpopsound weer in een vrij gepolijst arrangement dat best knap klinkt. Hoewel we een ruw kantje missen.

Children Of The Night vertelt over eenzaamheid en isolement, hoewel ook het besef dat we nooit écht alleen zijn, omringd door vrienden, familie en geliefden aan bod komt.

CAMILLA SPARKSSS
Van de Canadees/Zwitserse Barbara Lehnhoff, artistiek gekend als Camilla Sparksss, kregen we in april vorig jaar experimentele dance te horen op haar album Brutal. Wat de dance zo experimenteel liet klinken was de brutaliteit. Vanzelfsprekend. Ondertussen gingen 15 artiesten aan de slag met de Brutal-tracks, die nu verschenen op het album Brutal Remix bij het label On The Camper Records.

Ontdek of Fakear, Rebeka Warrior (Sexy Sushi /Kompromat / Mansfield TYA), Bit-Tuner, Vadim Vernay, Mike Mare (Dälek), Xelius, Sonoplasta, Kevin Shea, Monte Mai, Isolated Lines, Tam Bor, Toh, Imago, Bitter Moon, Texture Droite de donkere draad doorheen de tracks behielden of er nog een dosis brutaliteit bovenop gooiden!

NEW PRIMALS
Een noisepunktornado hebben we nog niet gehad deze week en daar zorgt het Amerikaanse trio New Primals voor, met hun single A Beast With Two Backs. Een kakofonisch energiebommetje dat enorm wijs en sterk is opgebouwd! De track verschijnt op hun debuutalbum Horse Girl Energy dat er op 20 april aankomt, bij Learning Curve Records.

THE ENDLESS
I Prefer To Be Alone druipt van de solide sound van eenzaamheid. Een grafstem, een gekend soundpallet van The Endless uit New Mexico. Een duisternis om je in te wentelen alsof je nooit eerder zo alleen was. Een donkerduister coldwavenummer van het soloproject van Johnny Ray M, dat in al zijn minimalisme raakt.

ANTIFLVX
Elektronisch plezier in het donker! Speelse deuntjes dropt Antiflvx in de nieuwe versie van A Dream Of God, verzwaard door de donkere melancholie van de stem. En daarvoor kwam Das Leiden aan de orde. Meer heruitgaven van de nummers van het Antiflvx’ eerste album Platonic Perspectives krijg je binnenkort op de heruitgave van hun debuut, bij Deepland Records. Naast nieuwe versies van eerder uitgebrachte nummers, zullen er ook nieuwe tracks op te vinden zijn.

“When the time arrives and the end is near, I may see your face covering in tears. There’s no turning back, there’s no second chance and we have to face: life is just a trance…”

AXEL K.
In The Graveyard klinkt misschien alsof, maar ís geen buitenbeentje tussen dit Uitheems Geduister. Een nummer van Axel K. dat poppy klinkt, met evenveel spirituele klanken en akoestische elementen als elektronische snufjes en hippe spoken vocals. Te luchtig en speels, maar tegelijk ook doordrongen van een bepaalde melancholie die we jullie niet willen ontzeggen. Een prachtige song van Silke Bischoff-oprichter Axel K., die er na een lange stilte kwam.

In de jaren negentig was Silke Bischoff een van de grote namen in darkwave. Zanger Felix Flaucher stierf in de zomer van 2017 na een lange ziekte. Maar het andere oprichtende lid, Axel Kretschmann, is nu terug met een nieuwe single die hem helpt om het verlies te verwerken.

Het is een verwerking van de gebeurtenissen rond de band, de late verzoening van de twee oprichters en gedachten over de begrafenis van Felix. Het is het eerste nummer dat Axel sinds zijn het einde van Silke Bischoff heeft uitgebracht.

AEON SABLE / WISBORG
Diepdonkere Duitse gothrock van Aenon Sable. Het is genieten van ‘Best of’-album Aenthology 2010-2020, dat net verscheen n.a.v. hun tiende levensjaar (bij het label

Daarnaast kregen we ook een prachtige cover van het Wisborg-nummer Winter Falls. Het debuutnummer van Wisborg krijgt hiermee alvast een sterke Aeon Sable-stempel opgedrukt!

Wisborg kan je live zien op Black Spring Festival op 25 april in Luik en Aeon Sable is één van de vele bands op W-festival van 21 t.e.m. 24 mei.

This Cold Night
Met The Tower brengt This Cold Night een koud en kil, nieuw nummer. Hol en met sterk afgebakende ritmes brengt het soloproject uit Texas (USA) je terug met de puntschoentjes op de begane grond van het minimalisme.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More