Home Grensverleggers Uitheems Geduister #66.

Uitheems Geduister #66.

by Nel Mertens

Aanwakkerende warmte en licht… en geen Uitheems Geduister dat daaronder lijdt. Deze eerste week van 2020 met nieuws van Unpleasant Sounds, Tricor, Dead Agent, Autumn Tears, Ashley Dayour, Camilla Sparksss, Dogtablet, Rue Oberkampf, La Lune Noire, Alone in My Room, Couverture De Survie, Crowhurst & Gavin Bryars en Scary Black.

UNPLEASANT SOUNDS

Over de luxe van het beschikken over een smartphone met goede verbinding en voldoende sociale zelfzekerheid!

De Russische postpunk-, coldwaveformatie Unpleasant Sounds vertelt het ons in Telephone, hun pas verschenen single.

Spoken vocals die ongeïnteresseerd klinken tegen een pleasing postpunksound, laten het geheel lekker grimmig klinken.

Bandcamp

TRICOR

Dit Duitse drietal waagt zich in de donkere scene met hun eerste ep No Home, waarop we slechts twee tracks vinden. Met No Home en Cigarettes zijn ze er meer dan welkom! Robert Vogel (zang en gitaar), Paul Georg Lane (bas) en Christopher Engel (synths en drum) verbranden de nacht met hun omgekeerd optimisme. Bewegend tussen bewolkte heuvels, huwen ze shoegaze en coldwave tot een uitdagend paar.

DEAD AGENT

De electro-, industrialact Dead Agent gaf hun ep SGT_SLTR_MLN uit bij Funkatron Productions. Fans van The Prodigy en Front Line Assembly zullen dit project van visueel kunstenaar sgt_slaughtermelon (Matt Wallace) en producer Funkatron (Ed Finkler) zeker bevallen.

Agressief, donker en elektronisch!

Website / Facebook / Spotify

AUTUMN TEARS

De neoklassieke band Autumn in Tears verspilde geen tijd, want na hun release van Colors Hidden Within The Gray eerder dit jaar, hebben ze hun nieuwe album The Air Below The Water klaar, dat op 20 januari verschijnt. 

Met meer dan 40 artiesten speelden ze zo’n 90 minuten bij mekaar, samen met een klassiek orkest én wereldinstrumenten als de Kamancheh, Bansuri en Duduk. Een divers en steeds evoluerend geluid, dus!

The Air Below The Water zal digitaal verkrijgbaar zijn en in gelimiteerde oplage van 500 exemplaren ook op dubbel-cd bij het label New Dark Ages. De cd-set bevat ook een boek van 20 pagina’s met de teksten en schilderijen van Miranda Meeks.

Facebook / Bandcamp

ASHLEY DAYOUR / BOX AND THE TWINS

Hij is het meesterbrein van Whispers In The Shadow en The Devil & The Universe en alsof Ashley Dayour ons daarmee nog niet genoeg verleidde, pakt hij soms ook helemaal alleen uit. Onlangs deed hij dat door het nummer No Hope van Box And The Twins onder handen te nemen in een remix.

Een meesterwerk, zoals we dat van hem gewoon zijn. Stevig, ritualistisch… begeesterend! Welcome to the synth-religion!

Box And The Twins: Facebook / Bandcamp

Ashley Dayour / The Devil &The Universe / Whispers In The Shadow

CAMILLA SPARKSSS

Wat zijn lijnen en grenzen soms dun… en Camilla Sparksss maakt daar gretig gebruik van. Haar werk wordt omschreven als experimentele dance. We horen vooral een zwarte diepte als rode draad. Donkere, noisy dance als zoete horror.

In april bracht ze het knappe album Brutal uit. Ondertussen gingen er 15 artiesten, vanuit verschillende genres mee aan de slag. Hun werk wordt in 16 tracks verzameld op het album Brutal Remix, dat op 21 februari verschijnt bij On The Camper Records.

Benieuwd hoe Fakear, Rebeka Warrior (Sexy Sushi /Kompromat / Mansfield TYA), Bit-Tuner, Vadim Vernay, Mike Mare (Dälek), Xelius, Sonoplasta, Kevin Shea, Monte Mai, Isolated Lines, Tam Bor, Toh, Imago, Bitter Moon, Texture Droite en IUEKE Sparksss’ tracks onder handen namen.

Website / Facebook

DOGTABLET

Elk op zich zijn de leden van Dogtablet helemaal niet zo vreemd, maar als Jared Louche (CHEMLAB), Martin King (TEST DEPT.) and Roberto Soave in hun donkere electroband samenvloeien, weerklinkt er een richtingloos gehuil in een knappe, betekenisloze kakofonie.

Ze brachten hun derde album Feathers & Skin uit, waarin ze elk hun achtergrond laten meespelen, tot een rijke combi  van industrial noise, barok-goth en beestige rock-’n-roll, bespat met invloeden van The Cure.

Facebook / Website

RUE OBERKAMPF           

Hun album Christophe-Philippe is enkele maanden oud en werd hier al behoorlijk grijs gedraaid. De minimal EBM-sound van de Duitse band Rue Oberkampf, die sober klinkt en toch vol zit van spanning, kregen we daarbij o.a. te horen in het ritmische Tokyo. En bij dat nummer verscheen nu ook een videoclip.

Facebook / Bandcamp

LA LUNE NOIRE

We zijn niet vies van artistiek naakt en deze keer komt het van het Nederlandse wave-gothicduo La Lune Noire, met hun nieuwe videoclip bij het nummer Nudes, dat verscheen op hun recentste, vierde album Dictator. Maar ook in deze clip hangt een ‘machtssfeertje’ rond “whatever happens in my dark room”.

Facebook / Website

ALONE IN MY ROOM

De donkergezielde formatie Alone In My Room uit Californië (USA), waar verder bitter weinig info rond te vinden is, heeft het nieuwe nummer Hiatus uit. Het is de zesde single die je op Bandcamp terugvindt van de band. Het klinkt vertrouwd, maar geen seconde saai. Dus ga en ontdek!

Bandcamp / Soundcloud

COUVERTURE DE SURVIE

Tussen februari en mei nam Camille Parlier met het project Couverture De Survie de ep Tetrapharmakon op, dat net voor kerst verscheen bij het label Distag Records.

Tetrapharmakon is de epicuristische remedie voor de pijn en angst van het bestaan. Vaak verward met hedonisme, probeert epicurisme zeker ook een einde te maken aan pijn, maar door een beredeneerd, evenwichtiger pad te volgen: plezier op zichzelf (hedonisme) is niet wat wenselijk is. Wel de afwezigheid van stoornissen en het verhogen van oprechtheid. Liefde en passie bijvoorbeeld, wordt gezien als een deregulering van de zintuigen en de rede, maar oprechte en sensuele vriendschap daarentegen wordt gezien als bevorderlijk voor het geluk van het individu.

Deze ep met vier titels probeert deze remedies te beschrijven. De titels bevatten karakters of filosofische concepten die afkomstig zijn uit de mythologie en cultuur van het oude Griekenland. En het geluid? Rijkelijk donker met diepe bassen, ritmische drums en snijdende gitaarlijnen. De vocalen schreeuwen de melancholie daartussen postpunkerig uit.

Bandcamp / Soundcloud

CROWHURST & GAVIN BRYARS

Jay Gambit van de Amerikaanse band Crowhurst is een productieve undergroundmuzikant die meer dan 75 muziekstukken heeft uitgebracht die ambient elektronica, drone, black metal en noise doorkruisen. Hij werkt vaker samen met andere artiesten en voor zijn nieuwste release nam hij de grote Britse componist en arrangeur Gavin Bryars onder de arm. Dit ongewone muzikale duet is binnenkort te horen op het album Incoherent American Narrative, dat deze maand nog verschijnt. Een knappe collaboratie tussen de klassiek geschoolde ‘ouderwetse’ componist Bryars die met potlood en papier werkt en de voor hem nieuwe context van de noise en drone waarmee Gambit vertrouwd is.

Bekijk hier een filmpje waarin de heren die uitleg geven over hun samenwerking.

Facebook

SCARY BLACK

Vanuit Kentucky trok dit soloproject al eerder onze aandacht met nostalgisch klinkende synths, een ijle stem en een portie mystiek. Op ‘Boxing Day’ verscheen het nieuwe album Are You Afraid Of The Dark? met acht nummers die op datzelfde elan verder gaan. Het klinkt als aantrekkelijk gedans onder de sterren maar… als dit je ooit bang maakt, vertel het dan vooral niet aan de muzikant!

Are You Afraid Of The Dark?  is digitaal verkrijgbaar via Bandcamp.

Facebook / Bandcamp

Artwork Uitheems Geduister door Wesley Dewanckel: Facebook / Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More