Home Grensverleggers Uitheems Geduister #60.

Uitheems Geduister #60.

by Nel Mertens

Kies jij maar, zolang het maar zwart is… Met latex of fluwelen handschoenen doen we ook deze week een greep uit het Uitheems Geduister met nieuws van NNHMN, Mnemotechnic, Dispel, Watch Clark, TH/S /S SH/T, Coil, Totem, Einstürzende Neubauten en Brotherhood.

NNHMN

NNHMN leverde dit jaar zomaar twee albums af, met Church Of No Religion als meest recente bij de labels K Dreams en Zoharum.

Het Berlijnse duo Lee en Laudarg delen in hun project zowel de liefde voor het koude spectrum van de synths als die voor spiritualiteit, eenzaamheid, obsessies en de drang naar onsterfelijkheid. Deze week kregen we van het NNHMN (uitgesproken als ‘non-human’) opnieuw een nieuwe dubbele single. Een donker synthgeluid horen we in een experimentele aanpak binnen de naakte gothicsound in het nummer Special, dat ze als dubbele single omschrijven. Eén track van meer dan 9 minuten, met ergens in het midden een muzikale adempauze, waarna deel 2 volgt. In dat tweede deel hoor je eenzelfde sfeer maar duidelijk andere opbouw in de track. Om de een of andere reden klinkt deze nieuwe van NNHMN aantrekkelijk erotisch. Alle zinnen strelend, klinkt het in de adembenemende vocals. “I lie unconscious in the meadow while you play.”

Facebook / Website / Instagram / Soundcloud

MNEMOTECHNIC

In donkere mystieke sfeer, bracht de Franse noiserockband Mnemotechnic een nieuwe videoclip uit bij het nummer Leak The Civilians van hun net verschenen album Blinkers (bij de labels A Tant Rêver du Roi en Kerviniou Recordz). Het is een nummer over een man die zijn uiterlijk verandert om in de maatschappij te kunnen infiltreren. Dat de mensheid altijd al probeerde om tegen de natuur in te gaan, wordt hierbij in beeld gebracht. Triggerende sounds openen het nummer, dat tikkend openbarst met psychedelische gitaren en zware drumslagen. Vervuilde elektronische geluiden snijden tegen de vocals in. Een track vol spanning!

Facebook / Website

DISPEL

Het donker elektronisch collectief Dispel debuteert met hun single Modal Consequence. In ritueel/ spiritueel getinte sfeer en voorzien van female vocals door mezzo-soprane Ravensea, krijgen we hiermee een voorproefje van hun aankomende album Lore te horen. Fans van het elektro-/ darkwave-/ neoklassiek gothrockgenre en liefhebbers van Evanescence, Ghost, Nightwish, Delerium, iamwhoami, Clan of Xymox, Ashbury Heights, We Are The Fallen, Dark Moor en The Birthday Massacre zullen deze sound wellicht wel kunnen smaken.

Lore verschijnt op 10 januari 2020 digitaal, op cd en vinyl en je kan het album nu reeds bestellen.

Website / Facebook / Instagram / Bandcamp / Soundcloud

WATCH CLARK

Watch Clarck, de elektro-artiest uit Seattle (USA) heeft zijn derde album Couch uit. Hij brengt hierop twaalf tracks die intelligent gelaagde, uitgesproken modulaire synths laten horen. Een frisse sound, met klassieke echo’s van bands als Depeche Mode. Instrumentaal klinkt dit wel lekker. Aan het typerende stemtimbre van de vocals moesten wij even wennen…

Facebook / Soundcloud / Bandcamp

TH/S /S SH/T

Vraag ons niet hoe je dit al dan niet met Frans accent uitspreekt (hoogstwaarschijnlijk toch maar gewoon als “this is shit”), maar visueel ziet de bandnaam er zo uit: TH/S /S SH/T. Dit Franse trio liet een videoclip los op de wereld bij hun single Amphetamine, een vroege teaser voor hun album dat op 24 april 2020 zal verschijnen. Ze brachten reeds twee  ep’s uit, dus dit wordt hun eerste album. Deze track is verdeeld in drie delen, waarbinnen we de sterke synthviolen, basgitaar en dansbare drums horen oplopen in krachtige lagen. Geweld neemt toe, tot op het punt waarop je niet meer achterom kan kijken wat uiteindelijk resulteert in een uitbrekende sound.

Hun nieuwe album  /// verschijnt op 24 april 2020 via het label Upton Park op lp, cd en in digipack.

Website / Facebook

COIL

In 1992 bracht Coil zijn album Stolen & Contaminated Songs uit. Op 29 november wordt dit opnieuw uitgegeven op cd en ook voor de eerste keer op vinyl, bij het label Cold Spring. Het album was samengesteld uit ‘probeersels’ en toen nog onuitgegeven nummers, waardoor het de knappe cross-over-diversiteit van Coil weergeeft: donker, gewelddadig, levendig en gebroken, maar toch samenhangend en mooi.

De lp is verkrijgbaar op zwarte vinyl, maar ook in beperkte oplage op bronzen en bronze vinyl en kan je net zoals de cd, bestellen via Bandcamp.

Website / Facebook / Soundcoud / Bandcamp

TOTEM

Het vrij nieuw  postpunkduo uit Denemarken Totem heeft zijn eerste album Passage uit, waarin ze romantische postpunk mixen met eigentijdse synths. De sound van een stad in beweging en lange nachten zonder slaap. Op de grens tussen onsterfelijkheid en vergetelheid, krijgen we een heerlijke postpunksound met begeesterde vocals te horen!

Passage is digitaal verkrijgbaar via Bandcamp en op cd via het label Young & Cold Records.  De lp’s komen later uit.

Facebook / Bandcamp / Spotify

EINSTÜRZENDE NEUBATEN

Berlijns eigen industrial muzieklegende Einstürzende Neubauten kondigt een nieuw album The Year Of The Rat en bijhorende tour in 2020 aan om hun veertigste verjaardag te vieren. Dat ze hiermee verwijzen naar de Chinese kalender is duidelijk. Wat ons meteen interesseerde, was welke datum we op onze kalender moeten aanstippen. Dat blijkt 12 juni 2020 te zijn, want dan kunnen Blixa Bargeld met Einstürzende Neubauten live aan het werk zien in AB in Brussel.

Het nieuwe album zal – naast hun WO I – conceptalbum Lament in  2014 – hun eerste echte album sinds 2007 zijn.

Facebook / Website

BROTHERHOOD

Brotherhood zag het licht op een donkere winternacht in november 2007, vanuit een gemeenschappelijke liefde voor artiesten als  The Sisters of Mercy, Joy Division en The Cure. Nog steeds houdt dit Zweedse viertal vast aan de roots voor donkere, diepmelancholische en epische soundscapes. En dat horen we ook in hun pas verschenen single More: een melodisch, uptemponummer dat gaat over de frustratie van dood en verslaving. Zoals steeds is het prachtige artwork gemaakt door schilder Sackarias Luhanko.

Facebook /  Spotify

Artwork Uitheems Geduister door Wesley Dewanckel: Facebook / Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More