Home Grensverleggers Uitheems Geduister #58.

Uitheems Geduister #58.

by Nel Mertens

In de zomer is er minder nood aan poëzie. Geldt hetzelfde voor muziek? Volgens ons alvast niet.  Winteruren zijn voorbij getikt en hoe groot jouw nood al dan niet mag zijn, wij sturen het Uitheems Geduister winter én zomer op je af. Deze week met nieuws van VvvV, Spankthenun, Ambassador 21, Lovataraxx, October Burns Black en HHN.

VvvV

Het elektronische duo VvvV uit Bordeaux (FR) heeft hun nieuwe, tweede album The Wreck uit bij de labels A Tant Rêver du Roi en Metro Beach.

De twee jongemannen zijn ruimdenkend, want ken je misschien ook van het technoproject Franco Divine of de donkere psychedelische heavy rockband Year Of No Light. In hun verleden gevoed door het geluid van hardcore optredens in schaduwrijke clubs, gratis feestjes, postpunklp’s en de tweede golf van Scandinavische black metal, haalden ze met VvvV dit wrak boven water. Ze spelen op analoge synthetizers – net als een electropopband – aangesloten op krachtige versterkers – net als een rockband – en zingen. Zonder vrees om de verschillende universa van de muzikale cultuur door mekaar te halen.

Facebook / Bandcamp

SPANKTHENUN

Zondag is voorbij, dus mogen we ons bezondigen aan genon. De Amerikaanse electroindustrialartiest Spankthenon bracht met zijn net gereleasete ep Slow Suicide een videoclip bij de Assemnlage 23-remix van het nummer uit. Je wordt meteen gewaarschuwd dat deze niet voor gevoelige zieltjes is. Het nummer gaat over het ervaren van iedere dag van het leven als een trage zelfmoordpoging. In de clip zitten dan ook beelden verwerkt van een meisje dat haar bloed dat uit haar overgesneden polsen druipt laat wegspoelen in bad. Hard, net als de kil melancholische tonen in het nummer.

Facebook

AMBASSADOR 21

Het werd al een tijdje geleden aangekondigd met knap artwork, maar nu is er ook een datum: op 29 januari 2020 verschijnt de nieuwe ep Heroin van het industrialduo Ambassador 21 (uit Belarus) bij het label Invasion.

Als we de teaser beluisteren, lijkt het ons in elk geval het wachten waard! Hoewel wij Belgen niet zo lang hoeven te wachten, want het tweetal speelt op 8 november samen met Suicide Commando en Super Dragon Punch in Magasin4 in Brussel.

Facebook / Website                                   

LOVATARAXX

Vorige week kondigde het Franse coldwave-, minimal synthduo Lovataraxx de komst van hun volgende album Hébéphrenie aan, dat op 15 november digitaal en op vinyl bij het label Unknown Pleasures Records verschijnt.

Deze week kregen we een eerste nummer te horen: Ana Venus. Met sterk oplopende ritmes krijgen we een erg knappe coldwavetrack te horen, met punky doch kille vocals en sci-fi sounds en bleeps.  

Facebook / Bandcamp

OCTOBER BURNS BLACK

Met en rugzak vol ervaring, presenteren James Tramel (The Wake), Rod Hanna (ex-Return to Khaf’ji), Lars Kappeler  (Sweet Ermengarde en Atomic Neon), Tommy Olsson (Long Night en ex-Elusive And Morendoes) en Simon Rippin in hun vrij nieuwe formatie met October Burns Black hun nieuwe ep aan. Reflections is de tweede ep die de band uitbrengt, naar aanloop van hun eerste album dat er volgend jaar aan komt. Voor liefhebbers van klassieke gothrock!

Facebook /

HHN

Ergens tussen Parijs, Tokyo en Montréal nam Gragg Anthe (die we ook kennen van Trisomie 21) zijn nieuwe album Théâtrophone met HHN op. En dat heeft alles te maken met de samenwerking die hij voor deze plaat aanging met zangeressen Yoko Sudo en Agnès Gayraud (La Féline) en  Adèle Beckany (programmeren). Dit alles in een noisy, elektronisch kadertje, natuurlijk. Met de nodige melancholische newwave-invloeden, hoewel de titeltrack meer dan 20 minuten lang experimenteel klinkt!

Facebook / Bandcamp

Artwork Uitheems Geduister door Wesley Dewanckel: Facebook / Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More