Home Grensverleggers Uitheems Geduister #57.

Uitheems Geduister #57.

by Nel Mertens

Dus ik wacht op het Uitheems Geduister. Als een eenzaam huis. Tot het me weer ziet en in me wil leven. Tot dan jeuken mijn ramen. (Vrij naar Pablo Neruda). Het Uitheems Geduister van deze week met Eva X, Larsen, Varicella, Lovataraxx, Lindemann, Moris Blak, Zwaremachine, Fornicata, Marta Raya en A Projection.

EVA X

De Canadese synthpopartieste Gaby Marie deed al heel wat inspiratie op in haar vorige projecten, van poppunk tot blues, maar leerde nog niet zo lang geleden door een paar vrienden de synthpop en EBM-wereld in geduwd werd. Nu pas heeft ze het gevoel dat ze met haar nieuwe soloproject Eva X haar creatieve ei kwijt kan en zelf vorm kan geven.

Met Eva X presenteert ze haar digitale  debuutep Electrowoman (bij het label New Dark Ages). De eerste single Virtualsexual (Love In Virtual) verscheen deze week. We krijgen een vrij minimalistische, cleane sound te horen met tribale vocals van Gaby Marie, die het geheel een energetische, rituele naklank geven. Naast deze eerste single , vind je nog 2 nummers op de ep (Black Blood en Subsume) én ook twee remixen  door  Edmontons Virtual Terrorist en Sylver Walks. Fans van Ayria, I Scintilla, Android Lust deze Electrowoman zeker lusten… She’s a robot girl, singing about human things…

Facebook / Bandcamp

LARSEN

Bootsignalen, ruis, klokken, … Larsen overdondert opnieuw met ruisende stilte op zijn nieuwe ep Arrival Vibrate. Deel 1 kan je al beluisteren op Bandcamp, waar je de ep al kan voorbestellen. 2 Noisy tracks van elk een klein half uurtje.. om in te verdwalen, angstig bij weg te kruipen of heldhaftig te doorwoelen, naargelang je eigen gemoed…

Deze 17de release van Larsen werd een alchemistische suite als eerbetoon aan wijlen Z’EV. Op basis van zijn gedicht met dezelfde titel, hebben de bandleden van Larsen de versregels overgezet in een partituur  volgens de “Rhythmajick” kabbalistische muzikale theorieën van hun vriend Z’EV.

Deze release is een live-opname van het  het benefietconcert van de band op 13 maart 2018 voor Médecins Sans Frontières International in het National Museum Of Cinema in Turijn (Italië). Arrival Vibrate verschijnt op 1/11 digitaal en in beperkte oplage op cassette bij de labels Important Records en  Cassauna.

Facebook / Bandcamp

VARICELLA

Uit Philadelphia krijgen we deze week een agressief intensieve release van industrial-/ metalband  Varicella. De band zag met oprichtend lid Chris Bollinger in 2008 reeds het leven, maar kreeg pas echt vorm in 2012, wanneer Bollinger bijgestaan werd door bassist / gitarist Chris Pasquarelli.

Vorig jaar verscheen hun debuutalbum Dead Is Better. Hun nieuwste release Even Deader is een collectie van 24 geremixte en herwerkte tracks van dat debuutalbum. Onder het ‘name your own price’-principe kan je deze release digitaal verkrijgen via Bandcamp.

Facebook / Bandcamp

LOVATARAXX

Het Franse coldwave-/minimal synthduo Lovataraxx spint al meer dan 5 jaar zijn web om ons naar gekende duistere deuntje te leiden. Hoewel ze met hun minimale, impulsieve beats een eigen karakter toevoegen aan de darkwave van toen. Dat doen ze ook met hun teksten, gebaseerd op mythologie, science fiction en romantische poëzie.

Hypnotisch dansbaar kondigen ze hun volgende album Hébéphrenie aan. Hébéphrenie verwijst naar een vorm van schizofrenie, waarbij gevoelsvervlakking en denkstoornissen op de voorgrond staan, met wanen en hallucinaties.

Hébéphrenie verschijnt op 15/11digitaal en op vinyl bij het label Unknown Pleasures Records. Intrigerend dat enkele nummers van deze Franse band een Nederlandstalige titel hebben zoals Angst, Hoop, Blok,

 Facebook / Bandcamp

LINDEMANN

Till Lindemann kennen we allemaal van Rammstein, maar de man vormt samen met Peter Tägtgren (van de deathmetalband Hypocrisy en het industrial metalproject Pain ) het Duits / Zweedse industrial metalduo Lindemann. Hun album F&M verschijntop 20/11 (op cd, in special edition en op vinyl) en we kregen deze week het nieuwe nummer Ich weiß es nicht te horen, voorzien van een AI-videoclip. Eén en al Rammstein-sound, natuurlijk! En geef toe… wie houdt er nu niet van Rammstein?

Het album kan je al beluisteren via Spotify.

Facebook / Website

MORIS BLAK

Een stevige portie industriële elektro krijgen we van Moris Blak uit Massachuchets. Zijn nieuwe album The Irregularity Of Being verschijnt op 8/11 en is voorzien van vreemde bleeps en sounds en al even sterke diepe bassound. Het nummer Drugicker dat in april als single uit kwam, verschijnt op dit album en geeft al een pittig voorsmaakje. Moris Blak neemt je hiermee alvast mee in de catacomben van de industriële underground met de chirurgische precisie van moderne, sombere elektronica.

Facebook / Bandcamp

ZWAREMACHINE

Van het aankomende nieuwe album van het  hypnotische industrialbodymusicproject Zwaremachine kregen we deze week een nieuwe videoclip binnen. Een eng en dreigend gezoem in volle IBM soundscapes een donkere, experimentele benadering die hun bandnaam alle eer aan doet.

Facebook / Website / Bandcamp

FORNICATA

Eentje recht uit de ondergrond van ‘een of andere soort wave’ is Fornicata. Het solodarkwaveproject uit de bergen van Californië laat engkoude vocalen tussen drijvende, snijdende synths horen. Melancholische teksten verzadigen de charmante, donkere sound. De nieuwe single All The Ways is alvast een bijzonder aangename ontdekking. Dans met ons mee in het donker, als het jouw ding is!

Facebook / Bandcamp

MARTA RAYA

Het aantal vrouwen met een grafstem kunnen we net niet meer op onze handen tellen, maar met de Berlijnse Marta Raya wordt er alvast eentje aan toegevoegd. Een ijskoud onverschillig geluid in een razend knap synthkader krijgen we te horen op haar pas verschenen album Reflection. Laat je alvast overspoelen door deze theatrale sombere schoonheid. Reflection is digitaal verkrijgbaar via Bandcamp en op lp bij het label EINS:ZWEI:ACHT.

Bandcamp / Facebook

A PROJECTION

Section is het nieuwe album van A Projection dat deze week verschijnt. Je kan dit derde album van het viertal reeds voorbestellen en beluisteren via Bandcamp. Het verschijnt op 25/10 op cd en vinyl bij het label Metropolis Records. A Projection is een Zweedse band die een dansbare mix aanlevert van postpunk, indiepop en electronica. Een sound met diepte, die even goed hoekig over komt, overgoten met de warme stem van zanger Rikard Tengvall.

Facebook / Bandcamp / Website

Artwork Uitheems Geduister door Wesley Dewanckel: Facebook / Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More