Home Grensverleggers Uitheems Geduister #50.

Uitheems Geduister #50.

by Nel Mertens

Om de een of andere reden hebben we het gevoel dat we de komende week een extra lading muziek nodig zullen hebben… Het festivalseizoen loopt ten einde en dat wat we nu nog niet nader zullen benoemen, start opnieuw. De wekelijkse portie Uitheems Geduister, voor als de kleuren van de dagelijkse sleur je te veel dreigen te worden of gewoon om te genieten! Deze week met nieuws van Rue Oberkampf, Bernays Propaganda, Fear Of Domination, Kaiser Imago, Iris, SVPER, Bitter Moon, A Thousand, Bela Goosy en Fear Incorporated.

RUE OBERKAMPF

Een nieuwe, prachtige ontdekking deze week, met Rue Oberkampf. Deze Duitse coldwave, minimal EBM-band werd eind 2016 opgericht door drie dj’s en combineert extase uit de jaren ‘80 met de sfeer van mistige, door stroboscoop verlichte danstempels van het techno-tijdperk. Stedelijk en elektronisch en nochtans is het nummer Le Soir Bleu, waarbij ze net een esthetisch knappe zwart/wit videoclip uitbrachten,  eentje dat donkerfragiel en teder aanvoelt. Deze track verscheen op hun debuut-ep Waveclash en is een duister, noisy nummer met mystieke, vrouwelijke zang door Julia, bijgestaan door muzikanten Damien en Michael. De beats en de sterke elektro-invloeden hoor je in de andere nummers van de ep wel sterk terug komen. Een originele mix van sounds alla Deux en Kirlian Camera.

De ep Waveclash kan je digitaal beluisteren en verkrijgen via Bandcamp. Op cd en vinyl is deze verkrijgbaar via Genetic Music.

Facebook / Bandcamp

BERNAYS PROPAGANDA

Antonio Karača (Radnja)

De dance-, powerpunkband Bernays Propaganda uit Macedonië kondigt zijn vijfde album Vtora Mladost, Treta Svetska Vojna aan met een videoclip bij het nummer Retki Bilki. De fel ingekleurde, gelaagde beelden werden rond het concept van gebarentaal opgebouwd. Ze zeggen dat wanneer een zeldzame bloem wordt geboren, deze uitkomt met muziek die iedereen blij maakt. Dit gaat over de geboorte van zulke zeldzame bloemen. Op muzikaal vlak horen we iets dat lijkt op een gestripte popsong. De sound die overblijft, klinkt toch vrij uniek met zowel invloeden van new wave en postpunk als van volksliederen.

De titel van het nieuwe album betekent zoveel als “Tweede jeugd, derde wereldoorlog” Vtora Mladost, Treta Svetska Vojna verschijnt op 4 september. Ooit was het een echte undergroundband, maar ondertussen krijgen ze erg veel internationale erkenning. Hun album verschijnt bij zo veel labels, dat we nauwelijks nog van ‘underground’ durven spreken: Moonlee Records, Geenger Records, Pop Depresija, Ill in the Head Records en Balkan Veliki.

 Facebook / Bandcamp

FEAR OF DOMINATION

Vergezeld van een knappe lyric video vuurde de Finse alternatieve industrialmetalband Fear Of Domination hun nieuwe single Dead Weight op ons af. Een pompend snel metalnummer met heel wat industrial- en EBM-kenmerken, waarin synths en de bekoorlijke zanglijnen van Sara Strömmer voor het melodische zorgen. Na hun vorige hitsingle Sick And Beautiful komt deze agressief verleidelijk binnen. 

Facebook / Website

SVPER en BITTER MOON

Het Spaanse elektropopduo SVPER en het Zwitserse tweetal van Bitter Moon brachten samen de split-ep 1981 uit. Wat de twee bands bindt is hun zwak voor de analoge, oudere synthesizers, maar ook voor monumentale klankwerelden waarin ze verleden en heden verbinden. Je zou deze plaat kunnen beschouwen als een tijdcapsule of misschien een herinnering aan een vervlogen tijdperk. Het tijdperk van de Italiaanse Lucio Battisti en Franco Battiato. Het zijn twee nummers uit dat Italiaanse, muzikale tijdperk die op deze ep gecoverd werden door SVPER en Bitter Moon. Summer On A Solitary Beach (van Franco Battiato) en  Automaticamore (van Patrizia Pellegrino) verschenen beiden in 1981.

1981 is op 7” vinyl verschenen bij het La Suisse Primitive label.

Facebook Bitter Moon / Facebook SVPER

KAISER IMAGO

Na zijn ep The Whisper Of Darkness brengt Kaiser Imago zijn eerste album Infinity Melancholy uit, met nummers opgenomen tussen januari en juli 2019. Het darkwave-, gothic-, postpunkproject omarmt de darkwavestijl met al zijn somberheid en ondergang, zonder de aantrekkingskracht van pop te vergeten. De muziek van Kaiser Imago bevat elementen uit de jaren ‘80 vergezeld van retro drummachine-beats en donkere teksten.

Spotify / Website

IRIS

Synthrockband Iris kondigt trots hun langverwachte terugkeer aan met hun nieuwe release Six. Na een lange stilte, brengt het Amerikaanse duo Reagan Jones (zang) en Andrew Sega (toetsen) meeslepende, eerlijke nummers met hoekige gitaren en het knappe stemtimbre van Jones op hun zesde album. Het idee van een satelliet op afstand die plotseling weer begint uit te zenden vanuit de ruimte is niet alleen een metafoor die toepasselijk is voor de heren, na hun lange stilte, maar past ook in de logica van Iris als het project dat voortkomt uit ‘de verte’, binnen het synthpopgenre. Iris onderscheidt zich van hun kudde genre-concurrenten.

Six is digitaal beschikbaar, op cd en in beperkte oplage op vinyl en verscheen bij het label Dependent Records. Ook is er een hardcover kunstboek met een extra cd met zeven bonustracks, inclusief nooit eerder verschenen nummers en remixes van MESH, Neuroticfish en Solar Fake.

Facebook

A THOUSAND

De duistere minimalsound van A Thousand klinkt uitzonderlijk somber, maar klaar. Vertragingen, dissonante klanken en speels flirten met ritme maken de drie tracks die we op het pas verschenen ep In Progress vinden, vrij apart. Over de band zelf vinden we weinig info terug, buiten het feit dat het een Amerikaans project is. Van dit experimentele coldwavegeluid willen we graag nog meer horen!

Bandcamp

BELA GOOSY

Bijna wekelijks belaagt hij ons, die Bela Goosy! Maar je hoort ons niet klagen, want we krijgen een volledig nieuwe track te horen. Deze week bracht de duisterstemmige Fransman het nummer Relax Your Hold uit. Een trage song, met vrij veel herhaling in de synths geeft opnieuw de doodsekille sfeer weer die kenmerkend is voor Bela Goosy.

Facebook / Bandcamp

FEAR INCORPORATED

In juli verscheen het zevende album van de theatraal macabere avantgardeband Fear Incorporated Apparitions en deze week legden ze nummer acht neer: het compilatie-album Songs For Midnight’s Children. Het album werd opgedragen aan Voe Saint-Clare van Angels of Liberty, die 2 jaar geleden overleed. Sinistere nummers, geschikt voor donkere en grijze dagen waarop spoken en spookjes opdoemen.

Songs For Midnight’s Children is verschenen bij het Secret Sin Records label in samenwerking met Sacred Realm Records en bevat reeds uitgegeven maar ook onuitgegeven tracks, remixen en nieuwe nummers. Het is voor bepaalde tijd gratis te downloaden.

Facebook / Website

Artwork Uitheems Geduister door Wesley Dewanckel: Facebook / Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More