Home Grensverleggers Uitheems Geduister #47.

Uitheems Geduister #47.

by Nel Mertens

Exotisch donker en vreemd vertrouwd klinkt het deze week in Uitheems Geduister, met nieuws van Death Instinct, Das Noir, Dancing Plague, Vazum, Mental Exile, Scary Black, Wingtips, Spankthenun en Antipole.

DEATH INSTINCT

Postpunkband Death Instinct uit Pensylvania (USA) heeft, na een enkele demo uit 2016, nu ook een ep met 4 nummers uit: The Offerings biedt een erg vertrouwde, maar prachtige sound met vloeiende synths en scherp afgebakende gitaarpartijen.

Donkere bassen en gedrevend drums, samen met de knap holle stem van zanger Jon nemen je dwalend mee in Secret Gardens, Nightlands, Hide en The Eye. Dit is een echte aanrader!

Je kan The Offerings beluisteren en digitaal verkrijgen via Bandcamp.

Facebook

DAS NOIR

Das Noir is een dark minimal project uit Athene. Hun laatste nummer B-city is een ode aan Berlijn en zijn turbulente geschiedenis in de 20ste eeuw, zoals ook weergegeven wordt in de videoclip. Het nummer is verschenen op de zelfgetitelde debuut-ep die ze geheel zelf uitbrachten eerder dit jaar. Ze maken steeds gebruik van samples uit films en muziek om hun nummers af te werken.

De ep Das Noir is verkijgbaar op cd via de band zelf.

Facebook

DANCING PLAGUE

Het nieuwe album Too Still van de Amerikaanse darkwave-/EBM-band Dancing Plague komt er binnenkort aan en dat kondigen ze aan met de nieuwe single Blank Body. Het nummer start wat vreemd en oncomfortabel, maar groeit al snel uit tot een lekker stevige danshit met diepdonkere vocals. Enerzijds donkerkil, anderzijds turbulent en door techno gedreven beats. Knap!

Het album Too Still verschijnt op 30/8 digitaal, op casette en cd bij de labels Dead Age Records en Wave Records.

Facebook / Bandcamp

VAZUM

De post-punkband Vazum uit Detroit (USA) heeft een niewe video uit bij hun cover van de Bauhaus-klassieker She’s in Parties. Eerder brachten ze ook al eentje uit van The Passion Of Lovers. Beide covers zullen verschijnen op hun nieuwe Bandcamp-album Variant. Ondertussen kennen jullie onze mening  t.o.v. covers: het moet op zijn minst geniaal klinken om aanvaardbaar te zijn, dus oordeel vooral zelf over deze twee!

Facebook

MENTAL EXILE

Werk van een nagelnieuw synthwaveproject zit er aan te komen! Mental Exile is het soloproject van de Duitse Damasius Venys, die binnenkort zijn debuutsoloplaat Ride The Madness uitbrengt. Dat hij van de eigthies houdt, horen we in de knappe sound die hij neerzet en zien we ook terug in het artwork, ontworpen door Tomoki Hayasaka met een foto door fotografe Lydia Solans. Een voorproefje kan je reeds in een facebookfilmpje beluisteren. Op het album zullen 12 nummers verschijnen, waarbij Damasius Venys voor enkele nummers samenwerkte met 2 speciale gasten: Marthe Borge-Lunde Pfirrmann a.k.a. Lightshifters leende haar magische stem voor 2 tracks en op een andere zullen we een killer gitaarsolo van Chris Young aka Midnight Danger kunnen horen. Het mixen en masteren gaf hij in handen van de grote Italiaanse synthwavemeester Vincenzo Salvia.

Facebook

SCARY BLACK

We ontdekten Scary Black in april en kregen van dit Amerikaanse project een fijnzwarte traktatie! Wat we te horen kregen, was geïnspireerd door alternatieve muziek uit de jaren tachtig, nostalgische radio en muziek  uit de spaghettiwesterns die de muzikant van dienst iedere zaterdagochtend samen met zijn tante verslond. In april had Scary Black nog maar net zijn album Shadow Dwellers klaar, dat we via Bandcamp konden beluisteren.

Trots kondigt Scary Black nu aan dat de eightiesritmes en het vocaal duister gezweef nu ook opgepikt werd door het label Secret Sin Records, dat zijn album in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk op cd zal uitbrengen, vergezeld door een tekstboekje met alle lyrics.

Facebook / Bandcamp

WINGTIPS

De dreampop-/postpunkband Wingtips uit Chicago (USA) heeft hun nieuwe single The Eye That Follows Suit uit. Hij verschijnt op hun aankomende debuutalbum Exposure Therapy, na hun ep Greyarea (2016). The Eye That Follows Suit laat een mooi androgyne geluid horen, met veel aandacht voor nostalgie, melodie en atmosfeer. New romantics for the post milleniums…

Exposure Therapy is vanaf 23/8 digitaal en op cd verkrijgbaar via het label Artoffact Records. Je kan het nu reeds voorbestellen via Bandcamp.

Facebook / Website / Bandcamp

SPANKTHENUN

De Amerikaanse elektro-/industrialartiest Spankthenun kondigt de release van zijn digitale ep Mind Control aan. Op de ep vind je remixen van Leaether Strip en iVardensphere. Daarnaast brachten ze ook een nieuwe visualiser clip uit van de Leaether Strip – remix van het nummer Rotting Meat: Streng en in sobere hardheid, met verleidelijk kreunende en tegelijk dodelijk klinkende vocals.

De ep is de tweede release van Spankthenun, in aanloop naar de release van het nieuwe album Initial Decay Control . En daarop verschijnt ook de track Spiderbaby: nooit eerder uitgegeven, maar ondertussen al een hele tijd de favoriet op live-optredens. Het zou een nieuwe interpretatie geworden zijn van het nummer, geïnspireerd op filmklassieker Tetsuo: The Iron Man.

Facebook

ANTIPOLE

Ondertusssen is de Noorse postpunkact Antipole één van onze favorieten geworden. We kijken dan ook uit naar hun nieuwe album Radial Glare (radiale verblinding) dat er binnenkort aankomt. Daarvan kregen we deze week de eerst single Syndrome toe, met de stem van Paris Alexander. Het is de eerste release sinds hun knappe debuutalbum Northern Flux (2017). Dit nummer klinkt hypnotisch emotioneel en draagt een donkere warmte mee. De video bij de clip is opgenomen in de Noorse bossen, met danseressen Anne-Christel en Nina. Voor dit tweede album werkte Karl Morten Dahl (bezieler van Antipole) samen met de mensen waarmee hij al meerdere creatieve banden aan ging: Paris Alexander en Eirene en daarbij ook Marc Lewis (The Snake Corps) vormden een team voor de opnames. Het album verschijnt bij het label Young & Cold Records op 15 september op cd en op 1 november op lp. Je kan het reeds voorbestellen.

Artwork Uitheems Geduister door Wesley Dewanckel: Facebook / Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More