Home Grensverleggers Uitheems Geduister #46.

Uitheems Geduister #46.

by Nel Mertens

Voor het uur dat je niet door lijkt te komen, de blik die je wil afwenden, je hoofd dat je met trots wil neer leggen… voor je innerlijke donkere kamer: Het Uitheems Geduister van deze week, met nieuws van Zwaremachine, Probe 7, Standing Ovation, Grendel, Bela Goosy, The Long Losts, Thief, Lord Of The Lost, Merciful Nuns ,VR SEX en Sômbre.

ZWAREMACHINE

Heel wat nieuws van de Amerikaanse darkwave-/industrialband Zwaremachine! Ze zijn volop aan het werk aan een nieuw album en in afwachting daarvan komen er remixen van de single The Remain Unseen op Bandcamp en komt er ook de heruitgave van een speciale editie van het album Be A Light. Vanaf september trekt Zwaremachine ook door Europa met hun Elektro Tanz Tour. In België houden ze – samen met Vuduvox – halt, in volledige bezetting met Mach Fox (zang en synths) en dbot (bas en zang) én namen ze de Nederlandse drummer Dein Offizier onder de arm om deze shows kracht bij te zetten. Op 20/9 speelt Zaremachine op de Cyberclash Night n°19 in L’Escobar in Doornik en op 21/9 op het Liège New Wave Festival 2019 in het CC van Engis in Luik.

Facebook / Website / Bandcamp

PROBE 7

Het synthpopduo Probe 7 uit California zet hun laatst verschenen album Strange Angels (februari 2019)  in het licht met 2 releases. Enerzijds krijgen we een  videoclip bij No Words  en daarnaast ook een cover van Creep, het legendarische Radioheadnummer. 

De catchy melodie, aanstekelijke ritmes, teksten gecombineerd met donker geëxperimenteer met synths, proberen de ‘afbakeningen’ die er tussen verschillende stijlen zijn, te breken en een dansbaar nummer af te leveren. In de videoclip van No Words zien we weinig verhullende beelden uit een – vrij cliché – gayscene. An sich hebben we daar natuurlijk helemaal niets tegen, hoewel de vraag wel bij ons op kwam of deze in dit geval bewust ingezet werden om een ondermaatse song te maskeren… En wat de Creep-cover betreft: geef ons alstublieft toch maar het originele !

Facebook / Website

STANDING OVATION

De Britse minimalsynthpop-/coldwave-/ Postpunkband Standing Ovation was geen lang leven beschoren. De jonge  Paul Bramhall en Glen Redgen zaten in 1982 nog op de middelbare school toen ze, gewapend met een Casio MT40, een Korg Polysix, een Korg M500 en een Boss DR55 drummachine plus een gitaar en een bas een lokale studio in trokken en 2 nummers opnamen. Deze kwamen uit op cassette en het duo bleef nog 2 jaar elektronische muziek maken. De cassette had toen niet erg veel succes, maar het label Dead Wax Records geeft deze nu een tweede leven met een geremasterde heruitgave op vinyl. What Meaning is een minimalsynthtrack met pulserende baslijn in een donkere sfeer, terwijl Times Of Fun een opgewekter, meer poppy tune biedt.

De nummers verschijnen begin september bij Dead Wax Records in een gelimiteerde, handgenummerde oplage (275 ex.) op vinyl, inclusief downloadcode.

Je kan de nummers beluisteren / digitaal bestellen via Bandcamp.

GRENDEL

Industrial synthrockband Grendel heeft een nieuw album klaar: Ze touren momenteel dan ook volop met hun Ascending The Abyss door heel Amerika en Canada.

Je kan het album beluisteren via Bandcamp en het ziet er naar uit dat het voorlopig enkel digitaal te verkrijgen is.

Caught In The Middle is het nieuwste nummer dat verscheen van op het album en conbineert verschillende elementen: female opening vocals, catchy synths, easy vocals op beats met stevige gitaren. Klinkt goed, maar is wel meer stevige synth dan industrial, dunkt ons wel. Het nummer vind je ook op de ep Brace The Storm, die te koop zijn op optredens (enkel in USA dus).

Facebook / Website

BELA GOOSY

Vorige week bracht de Franse Bela Goosy zijn nieuwste album Blank uit. En deze week krijgen we daar een knappe videoclip bij. Het eerste nummer van de 15 op Blank  wordt nu ook voorzien van melanholische zwart-witbeelden van watervallen en ruïnes.

Het nieuwe album is te beluisteren en gratis te downloaden via Bandcamp.

Facebook / Bandcamp

THE LONG LOSTS

Het Amerikaanse koppel Anka (zang) en Patrick (gitaar) vindt mekaar terug in liefde maar sinds 2012 ook in ghostpunk.  Victoriaans esthetisch bezingen ze dan ook vooral hun liefde voor elkaar. En voor alles wat duister is. Het romantische donker rockduo bracht net een nieuwe videoclip uit bij Big Dark Room van hun laatste  album To Night (2017). Een begeesterde stem en stevige gitaren. Wij zijn helemaal verknocht aan deze sound en sfeer!

Facebook / Website

THIEF

Nachtmuziek voor balzalen vol geesten en elektrische kerken… Thief weet hoe het zou moeten klinken! Het elektro-/ambient nevenproject van de Amerikaan Dylan Neal (van blackmetalband Botanist) bracht deze week Map Of Lost Keys uit. Na Thieves Hymns In D Minor  waarin hij vooral sfeer en textuur leek te exploreren, hoor je in dit tweede album een evolutie. Neal combineert sacrale vocals, Gregoriaanse zang en de bandeloosheid van elektronische muziek waarmee hij de puntjes tussen verleden en toekomst wil verbinden. Vreemde middeleeuwse hymnes lijken vermengd met elektro- en blackmetalelementen. Met een unieke sound als resultaat.

Je kan het album beluisteren via Bandcamp. Het is digitaal, op cd en op gouden vinyl verschenen bij het label Prophecy Productions.

Facebook / Bandcamp

LORD OF THE LOST

Deze donker melodische Duitse metalband bestaat 10 jaar en bracht daarom een best-of (fan)box uit! In de box Till Death Us Do Part vind je 4 cd’s, waaronder een exclusieve remix-cd met onuitgegeven, zeldzame remixen maar ook een democd met het beginwerk van Chris Harm. Op de laatste krijg je de root-versies te horen van bekende Lord Of The Lost-hits.

Hun tienjarige bestaan gaat ook samen met hun 10 Jahre Lost Of The Lord-tournee die in december start. Voorlopig staan hierbij enkel Duitse locaties geprogrammeerd.

Till Death Us Do Part verscheen bij het label Out Of Line en is verkrijgbaar in Full Fan Package (4cd’s), pink & white vinyl (2lp’s), deluxe edition (2cd’s) of op een enkele cd.

Facebook / Website

MERCIFUL NUNS

De Duitse goth-rockband Merciful Nuns brengt op 20/9 wellicht zijn laatste 5 nummers op de ep Black Halo uit. Dat wisten we natuurlijk al, maar deze week kregen we ook een knappe videoclip bij de donkerdreigende titeltrack.  Hun optreden op W-festival op 15/8 mag je dus zeker niet missen, want het is een van de laatste én er vallen nieuwe nummers te horen!

Van de ep Black Halo kan je nu al de Dark Matter Edition voorbestellen via het label Solar Lodge, zodat je het 4 weken voor de officiële release ontvangt. Deze editie bevat de cd, een exclusief t-shirt en een genummerd hardcover ticket, waarmee je toegang hebt tot een online live broadcast van het optreden in Fürth (DE).

Facebook / Website

VR SEX

‘Hoewel technologie bedoeld was als hulpmiddel van de mensheid om hongersnood, ziekte, verwarring te bestrijden en het leven, cultuur en innovatie te vergemakkelijken, zitten we door de invloed van de mensheid ondertussen vast in een digitaal doolhof dat niemand lijkt te willen doorlopen of oplossen.’ En VR SEX wil de remedie zijn voor de meeste maatschappelijke kwalen.

Het audio-visuele doolhof dat postpunkformatie VR SEX (USA) neerzet, doorlopen wij alvast graag met genot. Hun debuut-ep, Horseplay, werd uitsluitend opgenomen door de huurling Noel Skum (Andrew Clinco van Drab Majesty / Marriages) en in eerste instantie uitgebracht als een limited edition-cassette in april 2019, die reeds uitverkocht is.

De ep Horseplay wordt op 4/10 door Dais Records opnieuw uitgebracht in beperkte oplage op 12” vinyl. Je kan hem alvast voorbestellen via het label en beluisteren via Bandcamp.

Facebook

SÔMBRE

De Franse elektro-/coldwaveband Sômbre bracht eerder dit jaar het knappe album Linsay uit. Deze week kregen we van zanger Cédric Manine en producer/ instrumentalist Axel Wursthorn ook een nieuwe videoclip bij één van de nummers op hun laatste plaat: Black Sin Twins, het nummer met sterke eightiesklanken door de drijvende ritmes en drumbeats die voorzien zijn van een stevige gitaarpartij. In de clip krijgen we beelden uit House On Haunted Hill (William Castle, 1959).

Facebook / Website

Artwork Uitheems Geduister door Wesley Dewanckel: Facebook / Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More