Home Grensverleggers Uitheems Geduister #37.

Uitheems Geduister #37.

by Nel Mertens

Een zingende warmte die uitdooft in het Uitheems Geduister van deze week… met nieuws van Hapax, Sonsombre, Visage Pâle, Near Earth Orbit, She Past Away, Carlo Onda, Aesthetic Perfection, een knappe Dark Nouveau compilatie, Je t’Aime en Double Eyelid.

HAPAX

Om juni goed in te zetten en uit te kijken naar de komst van hun nieuwe, derde album Monade, stuurde de Italiaanse postpunk, synthwaveband Hapax zonet hun nieuwe single Truth Or Lie de lucht in. Daarmee horen we de diepe, vastberaden stem van zanger Michele Mozzillo opnieuw weerklinken in een knap up-tempo nummer.

‘We are descendants of ancient legends. Hence we try to write our own. Truth or lie, truth or lie.’

Dit album is gebaseerd op het dramatische idee dat er een hopeloze kloof is tussen woorden en realiteit. De deconstructie van de taal heeft de moderne mens van het geloof in woorden losgemaakt. Deze derde release is een werk over de onmogelijkheid om te communiceren, omdat communicatie slechts een artefact is van het zogenaamde ‘echte’.

Je kan Monade reeds bestellen via Bandcamp. Het album verschijnt op 30 juli digitaal, op cd en op rode vinyl via het label Swiss Dark Nights.

Facebook / Website

SONSOMBRE

De sluier is gevallen over een duistere sound. Amerikaanse gothrockband Sonsombre zet die alweer probleemloos neer op  hun nieuwe album The Veils Of Ending. Na A Funeral For The Sun, krijgen we op hun tweede album elf nummers in een diepdonker sfeertje alla Sisters Of Mercy en Fields Of The Nephilim. As goth as it gets!

Het album is digitaal en op cd verkrijgbaar via Post Gothic.

Facebook / Bandcamp

VISAGE PÂLE

Hij is geboren in Abidjan, is zowel Zweeds als Zwitsers en woont in Lausanne en hij heeft zijn debuutplaat uit. Zijn soloproject Visage Pâle zag het leven toen Lars Martin Isler op zijn 17de piano- en gitaardeuntjes naar zijn hand zette en zijn leven verscheurd werd tussen momenten van geluk en tragische gebeurtenissen. Muziek is voor hem een emotionele ontlading die ondertussen resulteerde in zijn debuutalbum Holistic Love. Acht nummers in Frans en Engels gezongen met een rijk elektronisch geluid en meeslepende, raadselachtige en soms fragiele soundscapes die zweven tussen dreampop en coldwave.

Het album is verschenen bij de labels Rough Trade, Castles In Space, Brown Bunny en Norman Records en is digitaal en in gelimiteerde oplage op oranje vinyl verkrijgbaar.

Facebook / Bandcamp / Website

NEAR EARTH ORBIT

“And you’d think that would make us feel safer… it doesn’t!” Near Earth Orbit laat deze keer een alarmerende videoclip van I.R.I.S. Unveiled (Infra Red Imaging System Unveiled) op ons los. Eén van de nummers op het laatst verschenen album Artificial Intelligence bij het label Solar Lodge. Op kunstmatige intelligentie werkende drones en de toekomst van oorlogsvoering  die in staat is om chirurgische precisie-aanvallen uit te voeren. De ontwikkeling van dodelijke, autonome wapens die menselijke doelen selecteren en beschieten zonder menselijke begeleiding is begonnen.

 “… every corner darkened with the glow of death, every shadow brightened with misery, if the world unveiled I.R.I.S. fear there could be unmanned weapons systems”

Facebook / Website / Solar Lodge

SHE PAST AWAY

Enkelen onder ons zagen ze eerder deze week live aan het werk in Club B52 in Eernegem, waar ze ook enkele nummers van hun nieuwe album lieten horen. Het album Disko Anksiyete van de Turkse darkwaveband She Past Away is ondertussen verschenen bij het label Fabrika Records en is een aanrader! Tien nummers die de eigthiessound in minimalistische soberheid neerzetten.

Je kan het album beluisteren en aankopen via deze link. Het is digitaal, op cd, op zwarte en in gelimiteerde editie op violet of rode vinyl verkrijgbaar.

Facebook / Website

CARLO ONDA

Met zijn solo-project legt de Zwitserse muzikant-producer Carlo Onda de nadruk op synths en drummachines, beïnvloed door postpunk, minimal wave en darkwave uit de jaren ’80. Zijn nummers zijn als zijn dagboek. Hij prefereert daarom een duidelijke identiteit in de opstelling en het geluid bij het componeren, zonder terug te gaan en achteraf nog veel te veranderen. Zonet verscheen de single Autobahn, met twee remixen door Icy men en Buzz Kull bij het label Cold Transmission. Autobahn is een weerspiegeling van menselijke relaties en hoe we de wereld zien zoals we zijn en klinkt ongepolijst, primitief en ruig.

Autobahn beluisteren en digitaal bestellen kan via Bandcamp.

Facebook / Bandcamp

AESTHETIC PERFECTION

Daniel Graves, het brein achter Aesthetic Perfection staat gekend om zijn experimentele kijk, het verleggen van grenzen en het creëren van gracieuze nummers. Aesthetic Perfection bracht een nieuwe videoclip uit bij het nummer Gods & Gold, waarin duister geëxperimenteerd werd in het goth-genre en waar ook Richard Z. Kruspe van Rammstein meespeelt op gitaar. Het past mooi in hun vijfde album Into The Black, dat in maart verscheen.

Het album is verkrijgbaar op cd, cassette en vinyl via deze link.

Facebook / Bandcamp / Website

DARK NOUVEAU – COMPILATIE

In het teken van World Goth Day bracht Metropolis Records een passend compilatie-album getiteld Dark Nouveau uit, opgedragen aan de onlangs overleden Scott Walker. Met nummers van Ash Code, Antipole, She Past Away, Noir, Shadow Age, Hante, Balvanera, Skeleton Hands,Dancing Plague, Push/Button/Press, Night Tail, FTR, Canter, Decedent vs. Slighter, Dark Door, Seeming, The Harrow, Dead Leaf Echo, Twin Tribes, Weird Candle? Paradox Obscur? The Shyness Of Strangers, Iamtheshadow en Inopera mag deze zeker niet in de collectie ontbreken.

De titel  verwijst naar de verfrissende terugkeer van de beweging. “De donkere muziekscene is niet langer een subcultuur, maar heeft de kracht een wijder publiek te inspireren, door ook invloed te hebben op modetrends en filosofie in onze moderne realiteit” (Kriistal Ann van Paradox Obscur).

Het album verschijnt op 21 juni digitaal bij Metropolis Records, waar je het via pre-order reeds kan bestellen.

JE T’AIME

In de lente van 2018 kwam het darkwave-, elektro-, postpunktrio Je t’Aime uit Parijs met hun eerste single The Sound. Dany Boy, Tall Bastard en Crazy Z, sloegen in april terug met de tweede single Dance, waarmee ze hun pas verschenen, zelfgetitelde album aankondigden. Hoewel ze niet schrikken om invloeden uit de vroege jaren 80 toe te laten, zijn de elf nummers gevuld met een scherpe, sombere en toch frisse postpunk in zijn beste en pure vorm, die meteen catchy is.

Je t’Aime is verschenen bij het label en is digitaal, op cd en op vinyl verkrijgbaar via Bandcamp.

Facebook / Website

DOUBLE EYELID

De darkwaveband Double Eyelid uit Toronto heeft net zijn nieuwe single A Means To An End uit. Het nummer is de eerste nieuwe release van de band sinds hun remixalbum Broken Mirror uit 2016. Je hoort ook opnieuw Sky Shaver als vaste gitarist, die in het verleden wisselend de band vervoegde. De single-release bevat ook een moordende remix van de legendarische Claus Larsen van Leaether Strip en Klutae.

Je kan het nummer via Bandcamp beluisteren.

Facebook / Website

Artwork Uitheems Geduister door Wesley Dewanckel: Facebook / Instagram

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More