Ver weg van doordeweekse dagen – in klank gehuld, waar stilte in bassen brult – bestaat een plek waar je altijd alleen bent, behalve wie het Uitheems Geduister kent. Deze week nieuws van Camy Huot, Jonathan / Christian, Within Temptation, Jerry Heil, Lucifer’s Aid, Petrolio, Owls, Affect Effect, Our Frankenstein en Blax.
CAMY HUOT
Camy Huot is een Franse muziekproducent en dj die momenteel in Utrecht woont. Ze houdt de undergroundscene mee in leven door haar evenementen, radioshows, liveshows en dj-sets op festivals (bv.: Best Kept Secret, Gothic Pogo, Club Solitaire en Grauzone).
Voor haar debuut-ep Echoes in My Room wilde Camy Huot schrijven over wat ze kent, en kanaliseert ze een rauwe verzameling verknipte gedachten door een opzwepende, meedogenloze mengeling van koortsachtige noise, diepe texturen en arpeggio-beats.
“The night stretches elastic, twisted. You’re a hostage to the rhythm, riding the edge of something primal and broken.
Neon shadows flinch and fold into your peripheral vision. A voice, your own maybe, says you don’t have to worry about it.
The night insists. The echoes pile up in your skull, turning themselves inside out. It’s boring here, and I don’t wanna go home”
De ep laat een uniek staaltje suggestieve, elektronische muziek horen. De gelijknamige titeltrack is een soundcollage, gebaseerd op pulserende nachten en flikkerende herinneringen. Het sleept je mee door de trillende waas na een feestje, wanneer de beat nog steeds door je aderen bonkt, maar de rede al uren geleden is verdwenen. “Het gaat over thuiskomen wanneer alles nog steeds in je oren dreunt”, fluistert Camy ons toe. “En alles wat er is gebeurd, flitst als een echo. Het is een ode aan de fouten die we ’s nachts hebben gemaakt.”
Echoes in My Room is digitaal en op vinyl verschenen via Wave Tension Records.
JOHNATHAN | CHRISTIAN
Zin in politiek aangewakkerde dancestampers? Die zijn er overal wel te vinden, maar het zal je wellicht niet verbazen dat ze tegenwoordig net iets vaker uit Amerika komen. Zo confronteert Johnathan|Christian ons met Amerika’s gebroken identiteit in Where Do We Go From Here?
Het darkwaveduo brengt daarmee een filmische, broeierige post-electorale track die de emotionele puinhoop van een verdeeld land vastlegt. Het nummer begint met stille reflectie (90 BPM) en barst uit in een 125 BPM-puls van onrust en aarzelende helderheid. Geen slogans. Alleen de nasleep.
Het nummer opent in zachtheid met de woorden “We Still Remain.” Het eindigt in kracht met “We Still Rise.”
“We wilden geen spektakel – we wilden een nasleep”, zegt de band. “Geen vuur. Geen woede. Gewoon een afrekening in de ruïnes.”
Naast de originele track, is er ook een dj edit beschikbaar en remixen door The Joy Thieves en Steven Archer van Stoneburner. Verder krijgen we ook het nummer Fall from Grace. Een korte, spookachtige instrumentale track vol ruis en verval.
De single is digitaal verschenen, samen met een videoclip.
Spotify / Facebook / Instagram
WITHIN TEMPTATION & JERRY HEIL
Voor hun nieuwste single Sing Like A Siren bundelde Within Temptation de krachten met de Oekraïense Eurovisie-deelneemster (2024) Jerry Heil.
De song klinkt groots en filmisch en draagt een emotionele lading die realistische strijd en uitdagingen weerspiegelt. Tegelijkertijd werpt het lied zich op als sirene naar degenen die verdwaald zijn, om ze weer thuis te brengen. “Er zijn twee hoofdpersonages in dit verhaal: een meisje en een oerkracht – water. Maar naarmate het verhaal zich ontvouwt, beseffen we dat er eigenlijk maar één personage is, want mens en natuur zijn één. Het kolkende water symboliseert de uitdagingen die we onderweg tegenkomen op weg naar onze ‘veilige haven’. De sleutel ligt in het besef dat we de natuur niet hoeven te bevechten. Zodra we onszelf als onderdeel ervan zien, realiseren we ons dat wij soms zélf de storm veroorzaken.”
Heil omschrijft het als “meer dan een lied alleen, het is de soundtrack van de film waarin we leven”.
“De duivel fluisterde in mijn oor:
Je bent niet sterk genoeg om deze storm te doorstaan.
Vandaag fluisterde ik terug
Ik ben de storm.”
Het nummer brengt een unieke mix van muzikale invloeden, met als leidraad een Oekraïense folk-vesnyanka: een melodie die hypnotiserend en vloeiend is, zoals het ritme van water. Het begint subtiel met piano en ontvouwt zich tot folkzang.
Jerry legt uit: “Door die muzikale overgangen wilden we een gevoel van constante beweging weergeven — het ontbreken van stabiliteit en een veilige haven waarin de heldin zich beschermd voelt. Maar wanneer de vesnyanka aan het einde terugkeert in de pianopartij, brengt het de sfeer van de lente: een symbool van hoop, ondanks alles.”
Op 6 mei verscheen de aangrijpende documentaire Within Temptation: The Invisible Force op YouTube. De documentaire laat zien hoe de oorlog niet alleen het leven van Oekraïners raakt, maar ook het creatieve en morele kompas van artiesten wereldwijd. Hoever kun je als band gaan in je idealen? En wat gebeurt er als muziek verandert in een vorm van activisme? Een menselijk verhaal over moed, muziek en het onzichtbare, maar voelbare krachtenspel dat mensen verbindt in tijden van oorlog.
Sing Like A Siren is digitaal verschenen.
LUCIFER’S AID
Lucifer’s Aid verlegt de grenzen van duistere elektronische muziek en keert terug met Enter and Exit, een genre-overschrijdend album dat de rauwe intensiteit van industrial en EBM combineert met onverwachte melodieuze diepgang. Bekend om zijn compromisloze sonische aanvallen, onthult deze nieuwste release een meer diverse soundscape.
Op Enter and Exit staat elk nummer als een aparte entiteit, baant het zijn eigen weg en draagt het bij aan een samenhangende maar onvoorspelbare luisterervaring. De combo van meedogenloze ritmes, atmosferische texturen en beklijvende melodieën weigert zich aan één labeltje te conformeren.
Bereid je voor om een wereld te betreden en te verlaten waar geen twee nummers hetzelfde klinken, maar elk resoneert met de onmiskenbare kracht van Lucifer’s Aid – een anoniem, hard soloproject.
Enter and Exit is digitaal verschenen.
PETROLIO
Met zijn soloproject Petrolio zet de Italiaan Enrico de lichaamssappen in de picture. Je leest het goed. Zijn laatste concept betreft enkele ep’s, die elk over een lichaamsvloeistof gaan. Zo was de eerste Amreps (of Sperma als je ’t spiegelt). Zijn opvolger is er, en op šαиgνe heeft hij het over bloed, uiteraard.
Ook hier krijgen we een sonische verkenning van de diepten van industrial, noise en experimentele elektronische muziek. Met de intentie om spanning, dichtheid en verzadiging in geluid te vertalen, combineert hij schurende soundscapes met filmische en rituele elementen.
šαиgνe is een duister bizarre en rauwe ep. Wij houden hiervan! Vier nummers die diep doordringen. En zo hoort het ook, want “bloed is als een rivier die door het lichaam stroomt – dicht en rood – en die voeding, energie, boodschappen en verdedigingsmiddelen naar alle organen brengt. Het wordt beschouwd als een vloeibaar, dynamisch orgaan dat, aangejaagd door het hart, de weefsels van het lichaam voorziet van wat ze nodig hebben.”
De ep šαиgνe is digitaal verschenen.
OWLS
Overdonderd zijn we door Owls, afkomstig uit Longford, Ierland. Deze producer combineert elementen van postpunk, gothic, darkwave en elektronische muziek tot een broeierige, sfeervolle soundscape.
Geïnspireerd door een breed scala aan artiesten zoals Mareux, Lebanon Hanover, Boy Harsher, Black Marble, Glaring en N8NOFACE, creëert Owls een sonische wereld die zowel melancholisch als intens is.
Met zijn nieuwe single laat hij bezwerende melodieën en rauwe energie horen, die ons meteen aan het dansen krijgt. We worden in een hypnotiserende trance meegesleurd door de minimalistische, maar krachtige instrumentatie. Give Me Your Stare is een teaser, waarmee Owls meteen ook zijn aankomende album Death Games aankondigt, dat binnenkort verschijnt via Negative Gain Productions.
Give Me Your Stare is een poging tot verleiding: een wanhopige roep om de blik van iemand wiens liefde gepaard gaat met een stille belofte van verwoesting. Lagen synthesizers wervelen rond broeierige baslijnen en creëren een soundscape die zowel intiem als groots aanvoelt – een bekentenis op de dansvloer te midden van een emotionele ineenstorting. Een duister anthem voor geliefden die de prijs van verlangen kennen, maar niet kunnen nalaten om meer te vragen…
AFFECT EFFECT
Affect Effect is het genre-verwaarlozend elektronisch muziekproject van producer Tal Kliger (Nuclear Sun, Machine Music United), sterk geïnspireerd door cyberpunkfilms en -media uit de jaren 90.
Het project begon als een experiment op school, waarbij Tal nieuwe software en technieken leerde en in de praktijk bracht. Het groeide echter al snel uit tot een ware passie voor cyberpunk, duistere, rauwere elektronische muziek en heavy beats. Die laat hij alvast horen in Friday Night Firefight, zijn nieuwe album.
Het album varieert van sfeervolle mid-tempo bastracks tot pulserende big beat actietracks. Er staan ook drie covers op van favoriete nummers van de soundtrack van Cyberpunk 2077.
De toon en het geluid van Friday Night Firefight zijn erop gericht de energie en rebellie op te roepen van de hightech-onderklasse die zich verzet tegen hun corporatieve onderdrukkers. Een album dat er ons aan herinnert waarom we cyberpunk nog steeds zo aantrekkelijk vinden.
Friday Night Firefight is digitaal verschenen.
OUR FRANKENSTEIN
Our Frankenstein bracht net hun langverwachte, spookachtige album Magnum Spire Hotel uit. De gothic-/ industrial metalband maakt hiermee een duistere reis door een onheilspellende herberg die schijnbaar verloren is gegaan in tijd en ruimte. Binnen de muren van dit surrealistische hotel kunnen gasten redenen vinden om te vieren – of afdalen in onbegrijpelijke gruwelen. Elke verdieping neemt luisteraars mee naar diepere niveaus van psychologische verdorvenheid, allemaal toewerkend naar een groots bal bovenaan, waar je als luisteraar de eregast bent.
Achter het conceptuele thema van een spookhotel duikt het album in echte problemen zoals verslaving en psychische aandoeningen, twee krachten die vaak met elkaar verweven zijn.
Op Magnum Spire Hotel verklankt Our Frankenstein dit in melancholie, met gothic-invloeden uit de jaren 80, maar tegelijkertijd behouden ze hun originaliteit en kenmerkende identiteit.
Magnum Spire Hotel is digitaal en op cd verschenen via Reclamation Records..
BLAX
Giampaolo Polidoro (Blax), gitarist Marco Fanella (Hektor), gitarist Emil Dellantonio (Hexen), bassist Carlo Notarfonso (Xavier) en drummer Luca Urbinati (ANON) – samen ook beter bekend als de gothrockers van BLAX – presenteren Doctor Love; een hypnotiserende ode aan chaos, verlangen en duistere romantiek.
Eén en al emotionele chaos, romantische desillusie in gothic grandeur. Het is één van de tracks op het nieuwste album van de band, Certesia, verkrijgbaar via Wormholedeath.
Met teksten die innerlijke onrust en spookachtige liefde oproepen, schetst Blax een duistere, filmische wereld waar vuur en chaos botsen, zwarte zielen opstaan en verlossing met een twist komt.
Doctor Love is digitaal verschenen.