Home Grensverleggers Uitheems Geduister  #311

Uitheems Geduister  #311

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

In het Uitheems Geduister, waar de duisternis zich met melodieën mengt, vinden klanken hun ware gedaante. Deze week met nieuws van Reviser, Iamimperfect, Amulet, Advocatus Dei, Magic Wands, The Awakening, Avarice In Audio, First Aid Tech en Freakangel.

REVISER
Het Amerikaanse Reviser verzamelt en herleidt zijn vertrouwde darkwave- en postpunkinvloeden (tot iets diep duisters en dansbaars. hun typische manier blijft de band trouw aan hun darkwaveroots, ook met hun nieuwe single Darksiders, die een aangrijpende boodschap brengt die velen van ons – outsiders, buitenstaanders – zal aanspreken.

Een krachtig energieke song, voor al de ‘buitenstaanders’ én voor al wie waardeert. “Het is een lied om degenen die zich niet aan de verwachtingen van traditionele normen houden, kracht te geven. Het is een soundtrack voor dit moment in de geschiedenis, in deze tijd en ruimte, en moedigt ons aan om de ‘buitenstaanders te zijn die de weg wijzen’ met ons onafhankelijke, creatieve en volle hart. Wees een voorbeeld. De tijdsgeest heeft je nodig.”, legt de darkwaveband uit.

Darksiders laat deels gothrockgitaren horen, gecombineerd met darkwavesynths en beats. Eén en al sfeer en groove.  Het nummer werd op 18 oktober uitgebracht, een speciaal moment, omdat de supervolle maan van deze maand dan de hemel het meest verlicht. Zoals de zanglijn, die op de achtergrond van een donkerdiep instrumentarium verdwijnt.

Darksiders is digitaal verschenen.

Facebook / Bandcamp

IAMIMPERFECT
Twee Britten, een druilerig weertje. Stel je voor… Een deuntje bij nodig? Het hadden zowaar Paul Jackson (zang, synthesizers en programmering) en Kelly Dorset (gitaren) kunnen zijn, met Iamimperfect.

Paul wilde het anders doen na het einde van het Paul Venkmanproject, dus gooide hij alles weg en begon hij aan een reeks nieuwe tracks die minder op gitaar en meer op synthesizers waren gebaseerd. In 2022 nam hij een zijstap toen hij Kelly, gitarist van The Way Of All Flesh, vroeg om wat gitaarlijnen bij te dragen aan de nieuwe tracks en plotseling was er een project klaar om te starten, dat al gauw zijn weg naar de podia vond.

Met lyrische thema’s over verslaving, onzekerheid, depressie, angst, vrees en uiteindelijk het besef dat verandering moet plaatsvinden om opnieuw te kunnen groeien, verwerkt in 4 nummers, bracht het Britse darkelectroduo net zijn debuutep Reincarnate uit. “Zonder de duisternis te bereiken, zullen we nooit het licht kennen.”
Reincarnate presenteert een unieke mix van darkwave, synthpop, industrial en goth, aangestuurd door complexe syntharrangementen, elektronische drums, luide vervormde gitaar en zwevende vocale hooks en harmonieën.

Reincarnate is digitaal beschikbaar.

Facebook / Bandcamp

AMULET
De donker romantische electrorockband Amulet uit Washington D.C. heeft deze week hun nieuwe, tweede album Katharsis uitgebracht. Met de betoverende vocalen van Stephanie Stryker en multi-instrumentalist MJ Phoenix, verkent Amulets muziek thema’s van liefde, verlies en het bovennatuurlijke. Die zitten verweven in poëtische teksten die versmelten met rijke, atmosferische arrangementen met krachtige hooks, stampende elektronische beats, etherische darkwavemelodieën en stuwende elementen van harde rock.
Het album is geschreven in drie jaar tijd en in meerdere landen en staat vol met bardische verhalen over liefdesverdriet, woede en erotiek. Een theatraal epos!

Katharsis is digitaal en in beperkte oplage op cd verschenen via Distortion Productions.

Facebook / Bandcamp

ADVOCATUS DEI
De Duitse gothic rockband Advocatus Dei heeft zojuist hun debuutalbum Eiszeit. Een gedurfd nieuw hoofdstuk voor de band, opgericht in 1996, oorspronkelijk onder de naam Advocatus Diaboli. Na een creatieve pauze na hun debuutalbum Sternenmarsch uit 2006, keert de groep terug met hernieuwde kracht en een vernieuwde artistieke visie op Eiszeit.

Eiszeit reflecteert niet alleen op de tocht die Advocatus Dei er als band op zitten heeft, maar gaat ook diep in op de uitdagingen van de wereld van vandaag. Geïnspireerd door hedendaagse maatschappelijke kwesties heeft Advocatus Dei een verzameling nummers samengesteld die tot nadenken stemmende teksten combineren met rijke, dynamische arrangementen. Hun kenmerkende, stuwende beats en krachtige gitaarriffs vormen nog steeds de kern van hun geluid, terwijl frisse invloeden de muziek een vernieuwde vitaliteit geven.

Eiszeit is digitaal verschenen.

Bandcamp / Website

MAGIC WANDS
Het Amerikaanse indie darkpopduo Magic Wands bracht deze week hun nieuwe single Armour uit. Op de R na, erg romantisch, doch gaat het over een bijna onafwerpbaar emotionele pantser…

De band heeft zijn naam alvast bevestigd (toverstokje), want Armour is een magische, originele track. Ze spuwen in het gezicht van de gekende indiepopconformiteit door er een sonisch duel van te maken tussen memorabele gitaarpartijen en female vocals à la Muse.  En toch heerst het hele nummer ook in postpunksfeer, met glooiend donkere snaren en pittig tikkende ritmes.

Armour is digitaal verschenen bij Metropolis Records.

Facebook / Bandcamp / Website

THE AWAKENING
De gothic rock-/darkwave-act The Awakening blijft een heersend sluimerende waarde binnen de scene sinds hun oprichting in de jaren 90. De enigmatische, Zuid-Afrikaanse (nu in de VS) frontman Ashton Nite, staat met zijn donkerzoetgevooisde stem nog steeds centraal en dat levert hem al jaren zijn bijnaam ‘Johannesburg’s Bowie’ op. De band  bracht net hun twaalfde, deze keer titelloze, album uit.

In volle gothrockstijl, maar met theatrale elegantie, vulde hij het nieuwe album met 12 tracks, waarvan Your Vampire onze favoriet is.

“If you made me your vampire
Before the winter has its way
As I stand beneath the open sky
Would your blood slide through my veins”

Ashton Nyte begint volgende week aan zijn ‘Solo Acoustic Tour Part 2’. Voor het eerst sinds zijn tournee in 2019 met Wayne Hussey van The Mission, opnieuw in Europa, waarbij je hem op 27 oktober ook in Café Foli-a kan zien in Retie.

Het nieuwe album is digitaal verschenen via Intervention Arts.

Facebook

AVARICE IN AUDIO
Nadat ze de scène opschudden met hun keiharde release uit 2022, Our Idols Are Filth, verdween de Australische band Avarice In Audio (Gerry en Lawrie) van de radar en doken ze meteen in de creatie van hun meest gedurfde album tot nu toe.

Met maar liefst 17 nummers is Tear Heaven In Half hun brutaalste, meest onvoorspelbare plaat tot nu toe. Een sonische achtbaan, waarin genres samenkomen van halsbrekende drum ’n bass-razernij, verschroeiende technobeats tot hardrock-dreunen.

Het is rauw, donker en agressief als het dat wil, maar vindt op de een of andere manier ruimte om pittig, verslavend en intens pakkend te zijn. Het voelt als een wilde, schizofrene rit door de toekomst van de muziek, waar vervormde metaalachtige zang botst met sinistere synths, om vervolgens plaats te maken voor massieve, vloervullende dansnummers. Opwindend!

Tear Heaven In Half is verschenen bij Alfa Matrix.

Facebook

FIRST AID TECH
Met de Hongaarse electro-arties István Gazdag maakten we hier al kennis onder de naam First Aid 4 Souls en First Aid Tech. Met dit laatste project laat Gazdag zijn industrial-/EBM-roots muteren en samensmelten met acid-/rave-/goa-invloeden tot een hypnotiserende, hard knallende technobodysound.

Met 22 nummers vol pure elektronische chaos biedt hij elke EBM-liefhebber een sonisch implantaat dat het kloppende hart van het gouden technotijdperk uit de jaren 90 aanboort (denk aan Orbital, Empirion, Future Sound Of London…). Van 130 tot 150 bpm stuwt Tech Under Your Skin je door een labyrint van verslavende acidlijnen, hamerende grooves en hypnotiserende sequenties. Elke beat is gehuld in een donkere, dringende energie, waardoor je in zijn intense greep blijft. Je voelt het zweet, de adrenaline, de aantrekkingskracht van de dansvloer.

Tech Under Your Skin is digitaal verschenen via Alfa Matrix.

Facebook

FREAKANGEL
Eindelijk nog wat Freakangel-nieuws, want de electro-industrialrockers uit Estland brachten net een uitgebreide singleversie van Death Bloom uit.

Daarmee duiken we nog wat meer in de diepten van Dmitry Darlings geest terwijl hij opnieuw de meedogenloze greep van het lot confronteert met de angstaanjagende metafoor van een bloeiende bloem die zijn onvermijdelijke ondergang tegemoet gaat. Death Bloom is een krachtige mix van scherpe synths, beukende beats, harde emotionele zang en energieke gitaarriffs die luisteraars in een emotionele maalstroom storten, balancerend op de rand van een afgrond waar kwaadaardige krachten botsen met levendige veerkracht. Terwijl Darling roept: “In deze tuin groei ik… tot ik er niet meer ben”.

Deze ep bevat ook exclusieve remixen van dark elektro-labelgenoten Miseria Ultima en postpunkravemaestro dj Sugar Rody. Ook de begeleidende video is een somber boeiend visueel feest.

Death Bloom is digitaal verschenen via Alfa Matrix.

Facebook Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More