Home Grensverleggers Uitheems Geduister #306

Uitheems Geduister #306

by Nel Mertens

Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Op zondagnamiddag zijn de dorstigen normaal gezien gelaafd, alle zonden vergeven en de hongeren gevoed. Rest ons, Luminous Dash, enkel nog het laven van de donkeren… en dat doen we met het Uitheems Geduister, deze week met nieuws van The Search, Sjöblom, Crippled Black Phoenix, Suburban Spell, Nino Sable, Then Comes Silence, Gulvøss en Pure Obsessions & Red Nights.

THE SEARCH
In 1999 kruisten de muzikale wegen van een groepje tieners. Johan Zeitler, Jonathan Nilsson, Tina Bergström, Tomas Svahn, Joakim Jacobsson en Razmig Tekeyan richtten The Silverslut op. In 2003 veranderden ze hun naam in The Search en brachten in 2004 hun eerste volledige album uit, De band weet intussen zijn publiek al jaren te boeien met hun kenmerkende melancholische geluid. De Zweden brengen binnenkort hun nieuwe album Indulgence uit en trekken alvast de aandacht met de tweede single van hun aankomende plaat.

You Just Want Somebody To Hold You gaat diep in op de primaire menselijke behoefte aan verbinding en behandelt thema’s als eenzaamheid en het verlangen naar comfort. We krijgen een introspectieve tekst te horen, op beklijvende melodieën van de gitaar, met catchy, in het oor springende drums en glooiende melancholie in de emotioneel zachte zanglijnen.

You Just Want Somebody To Hold You is digitaal verschenen en vind je binnenkort op het album Indulgence terug.

Website / Facebook / Bandcamp

SJÖBLOM
Het electropopduo Sjöblom promoot met hun nieuwe single Dead For Years hun aankomende album Dead Of Night. De tekst is gebaseerd op een tekst van Johnny (a.k.a. dj Batcat), een vriend van het tweetal Johan en Robert. Johan werd geïnspireerd door de melancholische toon en besloot een nummer te schrijven dat die donkere, humeurige sfeer vastlegde. De vocals klinken dan ook  bijzonder intens.

Het is een angstaanjagend mooi elektronisch poplied dat ingaat op de thema’s liefde en verlies. De etherische synths en pulserende beats van het nummer vormen een glinsterende achtergrond voor de weemoedige melodieën van het duo. De elektronische elementen voegen een moderne, ook filmisch tintje toe aan het nummer
De track heeft een uitgesproken Depeche Mode– en Apoptygma Berzerk-geluid.

Robert vertelt: “Het is grappig hoe perceptie werkt. Het was altijd mijn bedoeling dat dit nummer een darkwave- of zelfs gothic-geluid zou hebben. Toen zei een goede vriend van mij dat het een beetje op Depeche Mode leek. Ik hou van Depeche Mode, dus dat is geweldig.”
Johan vult aan: “Ik vind altijd sporen van Depeche Mode in onze liedjes, ook al heb ik ze niet bewust verwerkt.”

Naast de originele track, krijgen we ook de Apparation Mix door Fracture Foyer en de Rapid Eye Movement Mix door Operation Blue Eyes.
Met Dead For Years eert het Zweedse duo hun invloeden en bevestigt tegelijkertijd hun plaats in het hedendaagse darkwavegenre, waardoor de opwinding voor de release van Dead Of Night hier alleen maar toeneemt.

Dead For Years is digitaal verschenen bij COP International.

Facebook Bandcamp

CRIPPLED BLACK PHOENIX
Twintig jaar al krijgen we de macabere gothicrock van Crippled Black Phoenix geserveerd. En dat vieren ze met het dubbelalbum The Wolf Changes Its Fur But Not Its Nature en Horrific Honorifics Number Two.

Justin Greaves en Belinda Kordic werkten samen met gastartiesten Andy Taylor, Helen Stanley, Matt Crawford, Georg Paco Nitschke, Wesley J. Wasley, Ryan Patterson, Justin Storms, Robin Tow en Martin Hyde. Deze speciale release verwelkomt ook oude bondgenoot Kostas Panagiotou terug .
Deze nieuwe krachtige samenwerkingen leidden tot herwerkingen van hun klassiekers, maar ook enkele beklijvende covers.

Beide albums eren niet alleen hun 20-jarige erfenis, maar verleggen ook de grenzen van donkere, gothic rock met rauwe emotie en hernieuwde kracht.
Crippled Black Phoenix heeft altijd gediend als de stem voor de stemlozen, of het nu dieren, de ongelijken en diegenen die ‘anders’ zijn. En dat blijven ze doen.

We krijgen alvast het nummer Goodnight, Euprope (Pt.2)  te horen, als aankondiger voor deze feestelijke release. Mystiek en verleiding in een donkere outfit… We houden er nog steeds van!

The Wolf Changes Its Fur But Not Its Nature en Horrific Honorifics Number Two verschijnen op 29/11 digitaal, op vinyl en op cd via Season Of Mist.

Website / Bandcamp / Facebook


SUBURBAN SPELL
Na de release van de eerste single Being Incompatible enkele weken geleden, laat de Australische artiest Peter Endall  zijn nieuwe album Incompatible horen.

We kennen hem als toetsenist van de synthpopband Schizo Scherzo uit de jaren 80 en na een lange pauze begon hij weer met het schrijven, produceren en creëren van muziek met zijn dark electroproject Suburban Spell.

Beïnvloed door synthpop en elektronica uit de jaren zeventig en tachtig is Suburban Spell een instrumentale verkenning van moderne elektronica door de lenzen van Kraftwerk en Jean-Michel Jarre met vleugjes shoegaze-gitaarpop.

Endall roept met zijn nieuwe album een stille wanhoop op bij de luisteraars, in een duistere en sfeervolle verkenning van de verborgen diepten van het leven in de voorsteden. Met beklijvende melodieën en suggestieve teksten in 9 nummers, nodigt wordt de duisternis geconfronteerd met wat op de loer ligt onder de oppervlakte van het ogenschijnlijk ‘gewone’: het bestaan van stille wanhoop in een buitenwijk, de frustratie, het gevoel gevangen te zitten, niet weten hoe te ontsnappen, vermengd met momenten van grimmig besef.

Incompatible is digitaal en op cd verschenen.

Facebook Bandcamp

NINO SABLE
Hij heeft met zijn band Aeon Sable, maar ook al solo-artiest intussen een mooie muziekcarrière opgebouwd binnen de donkere scene. Nino Sable legt op 1 november zijn ziel opnieuw bloot met een nieuwe release. En dat doet hij kleurrijk, op het album The Soul, want iedere titeltrack is vernoemd naar een regenboogkleurtje.

The Art of the Daze
Where shadows play and blaze
My bandmates, just mirages
In the foggy, twisted maze

Their sounds echo in the gloom
While illusions fill our room
Each note is a haunting bloom
In our dark, mysterious tomb

Embrace the shadows and let them guide
Through the fog of our eternal night
And in the depths of our mind’s tide,
Hallucinations dance – side by side

Om in de stemming te komen, kregen we deze week alvast Red te horen. Geen vurig rood, maar een traag meeslepende, enorm zwoel verleidelijke track die het diepste van de duisternis aanraakt, met Nino’s dreigende zang en de al even sinistere drumslagen. Zijn stem draagt een bepaald nijdig karakter mee en de gitaar huilt mee. Een knappe voorbode voor dat album.

Bandcamp Facebook  Website

THEN COMES SILENCE
Stay Strange is een nummer afkomstig van Trickery, het schitterende zevende album van het Zweedse postpunk-/ gothtrio Then Comes Silence.

“‘ Stay Strange!’ is de oproep die Dusty Gannon van de Amerikaanse postpunkband Vision Video roept na elke show”, legt Then Comes Silence-frontman Alex Svenson uit. Hij verwerkte het dan ook in het refrein van het nummer: “Stay weird and pure at heart”.
“Toen we thuiskwamen van onze laatste tournee met hen, begon ik aan het nummer te werken en maakte er een eerbetoon aan de postpunk/ gothscene van. Het was ook een logische keuze om ‘Goth Dad’ Dusty uit te nodigen om het refrein mee te zingen.”

Then Comes Silence is momenteel weer op tournee shows in Duitsland, Frankrijk, Zweden, Denemarken, Engeland en Spanje. In ons land passeren ze op 26/9 in Le Garage in Luik.

Facebook Instagram / Bandcamp

GULVØSS
Running With The Light is de derde single van het nieuwe succesvolle album van Sven Wittmiß, beter bekend als Gulvøss. Het album The Perfect Symphony, dat vier weken op nummer 1 stond in de Duitse Electronic Webcharts (GEWC), markeert het nieuwste hoogtepunt uit zijn carrière, als zwerver tussen twee werelden: de Noordse eenzaamheid en de pulserende metropool Berlijn. We kregen melancholische hymnen te horen op dat beklijvende album. Running With The Light was daar eentje van, dat nu ook als single is verschenen.

Website Facebook Bandcamp

PURE OBSESSIONS & RED NIGHTS
Pure Obsessions & Red Nights, het alternatieve darkwaveproject van Philippe Deschemin, heeft een gloednieuwe single onthuld. Hij houdt van muzikale samenwerkingen en voor Fly Above the City Lights – Second Night  deed hij dat met de postpunkband Occults uit LA.

Het nummer is een beklijvend darkwave-/ electrostuk, doordrenkt met industriële sfeer en een diepe gotische sfeer. Fly Above the City Lights – Second Night biedt een sombere soundscape die Deschemins kenmerkende stijl perfect combineert met de unieke postpunk-energie van Occults.

Fly Above the City Lights – Second Night is digitaal verschenen.

Facebook Spotify Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More