Home Grensverleggers Uitheems Geduister #303

Uitheems Geduister #303

by Nel Mertens
Artwork door Wesley Dewanckel
Facebook Instagram

Als de stilte faalt, is er op zondag het Uitheems Geduister! Deze week met nieuws van Ist Ist, Drenched, Amáutica, Hvile I Kaos, Incessant, Desinteresse en Bells Of Soul.

IST IST
De Britse postpunkband Ist Ist uit Manchester bekoort ons al een tijdje. Het is dan ook uitkijken naar 19 november, want dan komen ze naar Kavka Oudaan in Antwerpen (Tickets en info: website Kavka), om er hun nieuwe, vierde album Light A Bigger Fire voor te stellen. Daaruit kregen we een nieuw, triggerend nummer. Dreams Aren’t Enough (Live At Kvr Studios) is de tweede track in een serie van vijf.

Een melodieuze intro lijkt er rustig aan te beginnen, maar al gauw barst een bezwerende track melodieus open, om zo afwisselende afkoelingen en explosietjes te laten passeren met donkerdiepe strofes, waarin de baslijn eenvoudig het ritme aangeeft, terwijl het refrein uptempo bulkt van donkere energie.

Dreams Aren’t Enough verscheen met een videoclip met beelden van de live opnamesessie in de KVR Studios in Manchester. Light A Bigger Fire verschijnt op 20/9 en kan je reeds voorbestellen.

Facebook – Instagram

DRENCHED
De hardhitters uit Newcastle, Drenched, laten weten dat ze het overnemen van Deftones, Tool en Loathe. Behoorlijk ambitieus om dat te poneren! Om te weten of dat terecht is, moet je zeker hun nieuwe ep Grey gaan ontdekken.

De band werd opgericht in 2020 en werd sterker toen bassist Mak Wilson zich bij de gelederen voegde, waardoor zanger Marc Mitchell zich uitsluitend op zang kon concentreren. Met Callum Ter Morsche op gitaar en backings en Mike Essery op drums zetten ze een geluid neer dat verwijst naar grunge, nu-metal en scherpe hedendaagse rock. We krijgen met Grey een progressieve altrock-ep met nummers die variëren van emotionele en intieme ballads tot woeste tracks op volle snelheid. Gruizige maar groovende riffs klinken verleidelijk in de vier tracks! En die vergelijking met Tool is best terecht. Luister maar naar die heerlijke vocals…

Grey is digitaal verschenen.

Facebook / Instagram / Spotify

AMÁUTICA
We moesten er zeven jaar op wachten, maar het tweede album van Argentijnse darkrockband Amáutica ligt er bijna! We kregen Acaso El Viento al te horen als voorsmaakje en dat beviel ons alvast! Nu laten El Guru en Romina Dusk een tweede teaser op de wereld los met La Novia Oscura, wat Spaans blijkt te zijn voor ‘de donkere bruid’.

“Yo vi tu cuerpo curvarse en el cielo
En el camino que vuelve al comienzo…”

“Ik zag je lichaam in de lucht rondzweven
Op de weg die terugkeert naar het begin…”

Geen romantiek voor deze bruid, maar wel een bruidslied dat fabuleus pianospel met donkere zang en gitaren combineert.

La Novia Oscura is digitaal verschenen. Het album Sin Altares verschijnt op 6 september via Aenaos Records en kan je reeds voorbestellen. Het label zal ook alle eerdere singles en de ep de band opnieuw digitaal uitbrengen.

Facebook /  Bandcamp Instagram

HVILE I KAOS
Hvile I Kaos is een donker ritueel kamermuziekproject dat in 2011 werd opgericht als “spreekbuis voor het onuitsprekelijke”. De bandnaam is Noors en betekent “rust in chaos”, hoewel het een Amerikaans project is.
Na 13 jaar van albums, rituelen, creatie en verkenning, 13 jaar samenwerking en optreden met onder meer Wolvhammer, Mortals, Abigail Williams, Insomnium, 1476 en Pessimist, laat Hvile I Kaos een laatste getuigenis achter, een laatste artistieke expressie, met het album Lower Order Manifestation.

Acht stukjes magie met cello, gitaar, bas, framedrum en zang. Acht aanroepingen tot geesten van dood, verval en vernietiging – één prachtig album dat de structuur van black metal en klassieke muziek laat samensmelten en de muren van conventie verbrijzelt.

Met Lower Order Manifestation heeft componist Kakophonix het laatste triomfantelijke stuk onthuld in hun verzamelde werken. Momenten van angst, vergezichten van verwarring en passages van ondraaglijke schoonheid liggen verspreid over dit boeiende geluidsdoek, terwijl een stem, die onmogelijk te negeren is, je altijd verder leidt.

Lower Order Manifestation is digitaal en op cd verschenen.

Facebook / Bandcamp

INCESSANT
De Ierse black-/deathmetal van Incessant klinkt best interessant. Vanuit Dublin kregen we namelijk net hun nieuwe ep Entropic Aeons toegestuurd.

De band, met Conor Spierin op gitaar en zang, Alex Caffrey op bas en Jamie Sweetman op drums, heeft een geluid ontwikkeld dat de atmosferische elementen van black metal combineert met de rauwe intensiteit van death metal.

Op Entropic Aeons hebben ze het in vijf nummers over existentiële thema’s, kosmische reflecties en de oorsprong van de mensheid. Een sound die vol zit met onorthodoxe riffs en dissonant gitaarwerk, geïnspireerd door zowel klassieke als moderne metal van bands als Darkthrone, Root, Bolt Thrower, Negative Plane, Possession, Altar of Plagues en Bölzer. Toch zitten er ook elementen van psychedelische, progressieve en postrock in hun muziek, wat het allemaal boeiend houdt qua sound, krachtig én melodieus.

Entropic Aeons is digitaal en op tape verschenen bij Repose Records.

Facebook / Instagram / Bandcamp

Facebook / Instagram / Bandcamp

DESINTERESSE
Dit Nederlandse, jonge coldwavetrio houden we met veel donkere liefde al een tijdje in het oog. Een schitterende coldwavesound met sterke eigthiesreferenties en Nederlandstalige teksten. Helemaal ons ding, met hun rauwe, primitieve The Cure-sound en bruut romantische, emotionele teksten.

Sem van den Munckhof (synths, gitaar, zang, drummachine, teksten), Bart Vranken (bas) en Joppe de Swart (drums) brachten vorig jaar hun eerste tape Voor Altijd uit, waarna de ep Ik Wil Dood Als Ik Het Vergeet verscheen. Helemaal nieuw, is Grijze Dromen, een eerste 7” vinyl.

Op deze single, krijgen we twee nieuwe nummers: de titeltrack Grijze Dromen, een erg melodieuze en knap opgebouwde track.

“Zal ik, nooit meer kijken
zal ik, het ooit vergeten
wanneer ik niets meer zie
hopend, in dromen
is het beter?
Iets te vergeten
mijn dagen gaan voorbij
in grijze dromen”

De Helse Poort klinkt dan weer een heel stuk eenvoudiger, minimalistisch bijna, met bitter nonchalante zanglijn, die wat schreeuwerig overkomt. Veel minder toegankelijk, maar beladen met een aantrekkelijk, mystiek sfeertje.

“Ik weet niet wat het is, maar ik voel me oud
lange gesprekken, maar ze laten me koud
je hebt me net verteld dat je van me houdt
maar ik kan niet liegen dat ik van je hou
mijn gevoelens getwist, het doet me pijn
ik wacht op mijn dag, in een lange rij
de dag dat ik niet meer mezelf kan zijn”

Grijze Dromen is digitaal en op 7” vinyl verschenen.

Facebook / Bandcamp / Instagram

BELLS OF SOUL
“De bladeren dwaalden rond door nachtelijke luchten, kloppend in poorten die klaagden toen ze plaats maakten voor het mysterieuze gevoel van de nacht. De eigen zon vierde de komst van de maan; de nacht voelde de kus van de schemering en deze mutatie ontving onvoorstelbare geheimen. Sindsdien luiden de klokken.” Bells Of Soul is sinds 2003 een gothrockproject van de Braziliaanse Sânian, die deze week een nieuwe track liet horen.

Time Always Disappears gaat over de vluchtige aard van de tijd en de momenten die door onze vingers glippen. Het nummer legt de bitterzoete realiteit vast van hoe snel het leven beweegt en hoe herinneringen vervagen.

“Reason’s fallen
As a cold rain
Candles fall on knee
Time always disappears.”

Met beklijvende melodieën en speelse elementen zwelt de muziek aan, vol emotie en stuurt golven van nostalgie op ons af. Een mooie, maar weinig vernieuwende, doch daardoor tijdloze track!

Facebook / Bandcamp

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More